ANKARA (AA) – Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, tarımsal üretimi teşvik amacıyla merkezi üretim planlaması yapılmasını ve bu plan çerçevesinde üretim seferberliği başlatılmasını önerdi.
Demirtaş, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen 19. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi'nde yaptığı konuşmada, orman yangınları, hava olayları, ekosistemin bozulması, biyoçeşitliliğin azalması ve salgın gibi olayların tarım üzerindeki etkisine işaret etti.
Bu sıkıntıların, tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticileri olumsuz yönde etkilediğine dikkati çeken Demirtaş, bu nedenle ihracata yönelik sürdürülebilir politikaların izlenmesi ve sektördeki yapısal sorunların çözülmesinin büyük önem kazandığını aktardı.
– "Beklentimiz tarımsal girdi fiyatlarının düşürülmesi"
Demirtaş, bu kapsamda 3. Tarım Orman Şurası'nda alınan kararların hayata geçirilmesinin önemli olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çevre ve kuraklık sorunlarına yönelik su yönetimi çalışmalarının yürütülmesi, planlı tarımsal üretimin çiftçi lehine uygulanması, üreticilerin toprağından kopmaması için tarımsal girdilerin özellikle mazot, gübre, yem, tarımsal sulama, elektrik, zirai ilaç ve tohumda dolaylı vergilerin düşürülmesi, çiftçi borçlarının faizsiz olarak yapılandırılarak uzun vadede ödenmesi beklentilerimiz arasındadır."
Tarımsal girdilerdeki artış nedeniyle ürün bazında yüzde 30 refah payı hesaba katılarak çiftçinin ürününe hak ettiği bedelin ödenmesi gerektiğini bildiren Demirtaş, tarımın sürdürülebilmesi için çiftçilerin kamu bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlarının tasfiye edilmesini önerdi.
– "Merkezi bir üretim planlaması yapılmalı"
Demirtaş, Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulduğunu anımsatarak, projeyle Türkiye'de kırmızı et sorununun orta vadede çözülebileceğini söyledi. Sektörel sorunlara yönelik çözüm önerilerinde de bulunan Demirtaş, "Tarımsal üretimi teşvik amacıyla merkezi üretim planlaması yapılmalı ve bu plan çerçevesinde üretim seferberliği başlatılmalıdır." dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.