Son Haberler

Geleceğin Meslekleri I

Dünyaca ünlü futureist (gelecek bilimci) Alvin Toffler, 1970 yılında kaleme aldığı ‘Future Shock’ (Gelecek Şoku) adlı ünlü eserinde, gelecekle ilgili müthiş bir tespit yapıyor, insanlığın gelecekteki en önemli sorununun yenilik ve değişikliklerin temposu ile başa çıkabilmek olacağını söylüyordu. Teknolojinin neredeyse her saniye yenilendiği günümüzde Toffler’ın ne kadar haklı çıktığını görmek çok da zor olmasa gerek. Şöyle bir düşünün, tam bir bilgisayar programına alışıyorsunuz, iki gün sonra yeni bir sürümü çıkıyor. Tam bir cep telefonunu hakkıyla kullanabilmeyi öğrenmişken, ertesi gün elinizdekinin özelliklerini ikiye katlamış yeni modeli çıkıyor karşınıza.

‘ALTIN YAKALILAR’ DöNEMİ

Hatırlayanlar vardır, bundan yaklaşık 10 yıl önce ‘Altın Yakalılar’ (Gold Collars) diye bir kavram çıkmıştı ortaya. O zamanlar sadece ‘beyaz’ ve ‘mavi’ diye ayrılıyordu yakalar. Peki kimdi bu altın yakalılar? Ne iş yaparlardı? ‘Altın Yakalılar’ ağırlıklı olarak IT sektöründe çalışanlardan oluşsa da esasında altın’ sıfatını çalıştıkları sektörden değil, kişisel özelliklerinden almışlardı. Bu ‘bilgi işçilerinin’ niteliklerini kısaca sayacak olursak, teknolojiyi iyi kullanabilen, olaylara proaktif yaklaşabilen, takım çalışmasına yatkın özelliklerini sıralayabiliriz. özellikle bulundukları dönemin bilgi teknolojisine’ hakim olmaları burada çok önemli. Malum eskiler elinde bir meslek bulunan biri için ‘altın bileziği var’ derler. Bugünlerde altın yaka da, bilezik de bilgi işçilerinin elinde olsa gerek.

YAHOO İçİN 44,6 MİLYAR DOLAR

Geçenlerde haber ajanslarına düşen bir haber, geleceğin de onların olacağını gösterir nitelikte. Dünyanın en büyük şirketlerinden Microsoft, henüz onuncu yılını yeni doldurmuş bir internet sitesi için, Yahoo için tam tamına 44,6 milyar dolarlık (evet yanlış okumadınız) bir satın alma teklifi vermiş. Türkiye’nin en büyük holdinglerinin dahi yıllık cirolarının 5-6 milyar dolar civarında olduğu düşünüldüğünde rakamın ne kadar çılgınca olduğu daha net anlaşılıyor. Sadece Yahoo mu; bugün Facebook, Google, Youtube gibi şirketlere milyar dolar değerinde fiyat biçiliyor. Oysa bunların hiçbiri on yıl öncesine kadar yoktu. Bu sorunun cevabını bulabilmek için dünyanın son on yolda geçirdiği evrime bakmak yeterli.

İNTERNETSİZ BAŞARIYA UKAŞMAK ZOR

İnternet bugün hayatımızın en önemli parçalarından biri. O olmadı mı, kendimizi adeta eksik hissediyoruz. Ve tıpkı cep telefonlarında olduğu gibi ‘eskiden internet yokken ne yapıyorduk’ sorusunu daha sık dile getiriyoruz. Ve geleceğin de en önemli gerçeği yine internet olacak. Her ne yapıyorsanız yapın, gelecekte işinizi internet ile ilişkilendirmediğiniz sürece başarıya ulaşamayacaksınız… 2016 yılına bıraktığınız tüm hayallerimizin gerçekleşmesi dileği ile.

2 Yorum

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • Müjdat M. Özkaya
    9 Ocak 2016 07:35 - Reply

    Gayet yalın, gayet anlaşılır bir gelecek projeksiyonu. Kaleminize sağlık.Bir anlık eksikliginde iyot gibi kaldığımız internet, korkarım gelecekte daha da bünyemize etki edecek. İşin mühim olan yanı, bunu hangi amaçlara uygun olarak kullanacağımız.

  • kemal aydın çelik
    9 Ocak 2016 09:02 - Reply

    güzel bir yazı olmuş zuhal hanım her zamanki gibi..tebrikler

  • Site Haritası