Son Haberler

41 ülkenin kalbi İstanbul`da atıyor

♦ Bu hedefi gerçekleştirmek için devletin yanı sıra sivil toplum kuruluşları da var gücüyle çalışıyor. Atılan büyük adımlar arasında önemli sayılan organizasyonlardan biri de Uluslararası İş Platformu (UİP) adıyla kurulan oluşum oldu.

♦ UİP’in organize ettiği ve ilki geçen yıl yapılan Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nin ikincisi bu yıl 23-24-25 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da düzenleniyor. Zirve, bu yıl da Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde gerçekleştiriliyor.

♦ TİM’in ev sahipliğinde ve İş Dünyası Vakfı‘nın destekleriyle yapılacak olan zirveye 41 ülkenin devlet başkanı, başbakanı, ekonomi ve maliye bakanları, banka genel müdürleri ve işadamları katılıyor.

UİP tarafından organize edilen 2. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi, TİM’in ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Geçen yıl da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün himayesinde gerçekleştirilen Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi, katılımcı ülkeler arasında büyük ekonomik projelerin oluşumuna zemin hazırlamıştı.

3.3 TRİLYON DOLARLIK PAZAR
Zirveye katılacak 41 ülkenin dış ticaret hacmi, 3.3 trilyon doları aşıyor. Bu ülkelerden Rusya, yaklaşık 650 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle başı çekiyor. Rusya’yı, 357 milyar dolarla Birleşik Arap Emirlikleri, 326 milyar dolarla Suudi Arabistan ve 297 milyar dolarla Türkiye takip ediyor.

UİP Zirvesi, gerek katılımcı ülke sayısı bakımından, gerek devlet başkanlığı gibi en üst düzeyde temsil edilecek olması bakından, gerekse yaklaşık 3.3 trilyon dolarlık potansiyeli bakımından dünyanın en büyük ticari platformlarından biri niteliğinde. Nitekim 41 ülkenin dış ticaret hacmi, 3.3 trilyon doları aşıyor. Bu ülkelerden Rusya, yaklaşık 650 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle başı çekiyor. Rusya’yı, 357 milyar dolarla Birleşik Arap Emirlikleri, 326 milyar dolarla Suudi Arabistan ve 297 milyar dolarla Türkiye takip ediyor…

HEDEF DüNYADA İLK 10 EKONOMİ ARASINA GİRMEK
Türkiye artık kabına sığmıyor. Kendi iç sorunlarıyla enerjisini tüketen bir ülke olmaktan çıkan Türkiye, “küresel güç” olma yolunda hızla ilerliyor. Amerika, son yıllarda girdiği finansal krizden çıkmaya çalışırken, Yunanistan, Portekiz, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerin başını çektiği Avrupa, kriz dalgasıyla sarsılırken Türkiye, ekonomik büyümeyle dikkat çekiyor.

Cari açık, işsizlik gibi sorunları olsa da Türkiye, genel olarak ekonomide gerçekleştirdiği başarılı performansla “dünyanın en büyük 10 ekonomisi”nden biri olmak için engelleri birer birer aşıyor. Türkiye’nin gerçekleştirdiği bu büyük başarı uluslararası finans kuruluşlarının hazırladığı raporlara ve dünyanın en saygın ekonomi dergilerinin yayınlarına da yansıyor… Nitekim uluslararası rating kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), 20 yıl aradan sonra ilk defa Türkiye’nin notunu artırarak yatırım yapılabilecek ülkeler kategorisine aldı.

KüRESEL Güç OLMA YOLUNDA BüYüK SEFERBERLİK
Bir yandan Hükümet ve dolayısıyla devletin tüm birimleri, bir yandan iş dünyasının önde gelen kuruluşları ve bir yandan da ülkemizin önemli şirketleri-iş adamları, Türkiye’nin “küresel güç” yolculuğu için adeta seferber olmuş durumda.

Bu çerçevede İstanbul’un finans merkezi olması için birçok uluslararası zirve ve geziler organize ediliyor, yabancı sermayeyi Türkiye’ye çekmek için önemli adımlar atılıyor. özellikle yatırım yapmak için arayış içinde olan Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerinde trilyon dolarlık hacme ulaşan fonları Türkiye’ye çekmek amacıyla, ülkeler arasındaki ticaret hacmini artırmak için önemli çalışmalar yürütülüyor. İşte bu çalışmalardan biri de Uluslararası İş Platformu (UİP) adıyla kurulan oluşumun organize ettiği Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi…

Bölgedeki işbirliği süreçlerine katkı sağlamak amacı ile ekonomik, siyasi, bilimsel ve kültürel alanlarda, devlet adamlarını, özellikle genç liderleri ve önde gelen iş adamlarını bir araya getirmeyi amaçlayan UİP (Uluslararası İşbirliği Platformu), bir anlamda öncülüğünü Türkiye’nin yaptığı DAVOS niteliğinde büyük bir organizasyonu andırıyor.

İki geçen yıl düzenlenen Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nin ikincisi bu yıl 23-24-25 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde, TİM’in ev sahipliğinde ve İş Dünyası Vakfı’nın destekleriyle gerçekleştirilecek olan zirveye 41 ülkenin devlet başkanı, başbakanı, ekonomi ve maliye bakanları, banka genel müdürleri ve iş adamları katılacak. Deyim yerindeyse UİP Zirvesi, siyasetin ve ekonominin yıldızlar zirvesi olarak kayıtlara geçecek.

ZİRVEDE AçILIŞI ERDOĞAN KAPANIŞI GüL YAPACAK
çok sayıda devlet liderinin yanında global şirketlerin patron ve CEO‘larının katılacağı 2. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın yapacağı açılış konuşması ile başlayacak.

Türk iş dünyasının organizasyonuyla gerçekleştirilen UİP Zirvesi, Türkiye adına en üst düzeyde katılımla temsil edilecek. 2. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nin açılış konuşmasını Başbakan Tayyip Erdoğan yapacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise kapanış konuşmasıyla uluslararası iş camiasına Türkiye’nin mesajını verecek.

Ali Babacan, Taner Yıldız, Zafer çağlayan, Binali Yıldırım, İsmet Yılmaz, Mehdi Eker ve Erdoğan Bayraktar ise UİP Zirvesi’nin önemli konuşmacıları arasında yeralıyor.

DEV YATIRIMLAR MASADA
Ana teması “Bölgesel Değişim ve Kalkınma” olarak belirlenen 2.Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi süresince Genel Oturum sonrası, birinci ve ikinci günlerde, eş zamanlı olarak, Sektörel Paralel Oturumlar planlanıyor. Panelde ele alınacak ve işbirliği aranacak hususların başında enerji ile ilgili yatırımlar geliyor. Zirvede ayrıca, inşaat ve gayrimenkul, telekomünikasyon ve bilişim, lojistik, petrol ve doğalgaz, bankacılık ve finans, tarım ve gıda sektörleri de masaya yatırılacak.

Zirvenin en önemli konularından biri de Genç Liderler ve Girişimci Kadınlar Platformu. Ayrıca üniversiteler ve Kültürel İşbirliği başlıklı toplantılar da zirvenin önemli gündem maddeleri arasında yeralıyor.

41_ulkenin_kalbi_istanbulda_atiyor_2.jpgZİRVEYE PUTİN DE DAVETLİ
UİP Zirvesi, katılımcı ülkelerin üst düzeyde desteğiyle gerçekleştiriliyor. Rusya Başbakanı Vladimir Vladimirovich Putin,ürdün Prensi Prens El Hassan bin Talal, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Mohammed Mousa, Filistin Ekonomi Bakanı Dr. Hasan Abu-Libdeh ve Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali bin İbrahim Al Naimi’nin Zirve’ye katılması bekleniyor.

GLOBAL ŞİRKETLERİN CEO’LARI DA ORADA OLACAK
UİP Zirvesi, bürokrasi ve iş dünyası açısından da tam bir “yıldızlar geçidi”ne sahne olacak. Nitekim AVEO CEO’su Erkan Akdemir, Sheihk Bakr Mohammed Bin Laden, Yönetim Kurulu Başkanı, Bin Laden Grubu, Talal Abu Ghazaleh, Yönetim Kurulu Başkanı, Ghazaleh Grubu, * Güler Sabancı, Yönetim Kurulu Başkanı, Sabancı Holding Mustafa Koç, Yönetim Kurulu Başkanı, Koç Holding, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi Ahmet çalık, Fuat Tosyalı, Fettah Tamince, Sheihk Saleh Abdullah Kamel, İslamTicaret Odaları Başkanı, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, çalık Enerji Grup Başkanı Osman Saim Dinç, AzerPetrol Başkanı Rovnag Abdullayev, Katar Dolphin Energy, Genel Müdürü Abdel Ahmed Albuain, Romanya Petromsa CEO’su Marianne Gheorge, Petrol Ofisi CEO’su Gülsüm Azeri, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Bankalar Birliği Başkanı, T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Fiba Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü özyeğin, Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Veysel Derya Gürerk, Filistin Para Kurumu Başkanı Dr. Jihad K. Al Wazir, Kuveyt National Bank of CEO’su Ibrahim Dabdoub, Fas Attijariwafa Bank CEO’su Ismail Douiri, Katar Merkez Bankası Başkanı Abdulla Saoud Al-Thani, T.C. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Ağaoğlu Holding Başkanı Ali Ağaoğlu, S.Arabistan Al Madodi Group Yönetim. Kurulu Başkanı Dr.Mashoor Ali Al Madodi, Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Bin Zayed Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sheihk Khaled Bin Zayed Al Nehayan,
Hırvatistan Telekom CEO’su Irena Jolic Simovic, Arnavutluk Albtelecom Genel Müdürü Şevket Acar, ürdün Telecom CEO’su Nayla Khawam, Macaristan Telenor Hungary CEO’su Christopher Laska, UND Başkanı Ruhi Engin özmen, Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding Başkanı Alican Ulusoy, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmudoğulları, ülker Grubu CEO’su Atilla Kurama konuşmacılar arasında yeralıyor. Zirvenin kapanış sunumunu ise UİP Başdanışmanı Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş yapacak.

2. BOĞAZİçİ BöLGESEL İŞ BİRLİĞİ ZİRVESİ‘NE

HANGİ üLKELER KATILIYOR ?

1. Arnavutluk
2. Azerbaycan
3. Bahreyn
4. Birleşik Arap Emirlikleri
5. Bosna-Hersek
6. Bulgaristan
7. Cezayir
8. Fas
9. Filistin
10. Gürcistan
11. Irak
12. İran
13. Hırvatistan
14. Katar
15. Kazakistan
16. Kırgızistan
17. Kosova
18. Kuveyt
19. Libya
20. Lübnan
21. Macaristan
22. Makedonya
23. Mısır
24. Moldova
25. özbekistan
26. Romanya
27. Rusya
28. Pakistan
29. Slovakya
30. Slovenya
31. Suriye
32. Suudi Arabistan
33. Tacikistan
34. Tunus
35. Türkiye
36. Türkmenistan
37. Ukrayna
38. Umman
39. ürdün
40. Yemen
41. Yunanistan

41_ulkenin_kalbi_istanbulda_atiyor_3.jpg* 2. BOĞAZİçİ BöLGESEL ORTAKLIK ZİRVESİ öZEL DOSYASI, JCR EURASIA ARAŞTIRMA
GRUBU’NUN KATKILARIYLA HAZIRLANMIŞTIR

YARARLANILAN KAYNAKLAR:
– Dünya Bankası – IMF – Economist Intelligence Unit
– İlgili ülkelerin Merkez Bankaları
– T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Bilgi Platformu
– DEİK

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası