Son Haberler

Uzmanlara göre risklerin yönetilmesi

uzmanlarin_bakis_acisiyla_risklerin_yonetilmesi_2.jpg ♦ Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü Başkanı Richard Chambers, son 10 yılda kurumsal dünya düzeninde risk algılarının değiştiğini belirtti. Yeni kurumsal dünya düzeninde dikkat edilmesi gereken risk unsurlarının altını çizdi.

♦ Kongrede futbol ekonomisi de masaya yatırıldı ve kulüplerde değişimin
vazgeçilmez olduğunun altı çizilerek, “kulüplerde kurumsallaşmanın” şart olduğu vurgusu yapıldı.

15. İç DENETİM KONGRESİ YAPILDI
Türkiye’deki iç denetim uygulamalarının uluslararası standartlara kavuşmasını ve iç denetim mesleğinin faaliyetlerini mükemmelliğe taşımayı hedefleyen Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) 15’inci Türkiye İç Denetim Kongresi’ni 17 Ekim Pazartesi günü Swissotel’de düzenledi. Dünyada krizin ayak seslerinin konuşulduğu bir dönemde Türkiye’de risklerin nasıl yönetileceği masaya yatırıldı.

Büyük ilgi gören ve yaklaşık 500 kişinin katılımcı oltduğu, yerli ve yabancı önemli konukların ağırlandığı 15. Türkiye İç Denetim Kongresi’nde meslek profesyonelleri, akademisyenler ve iş dünyasından önemli isimler kongrenin ana teması “Bakış Açısı” üzerine sunumlar gerçekleştirdi.

Kongrenin birinci ana oturumunda Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (IIA) Başkanı Richard Chambers, son 10 yılda kurumsal dünya düzeninde risk algılarının değiştiğini belirtti. Yeni kurumsal dünya düzeninde dikkat edilmesi gereken 10 risk unsuru hakkında bilgi verdi. 21. yüzyıldaki şirketlerin 20. yüzyıldaki benzerlerinden, yeni ihtiyaçlar ve zorluklar açısından önemli bir şekilde farklılaştığını belirten Chambers, küresel ekonomik krizin kurumsal yönetişim alanında birçok eksikliği ortaya çıkardığını söyledi.

Bu yeni düzende iç denetimden beklentilerin de değiştiğinin altını çizen Chambers iç denetçilerin risk yönetimi ve kurumsal yönetim alanına daha fazla odaklanması gerektiğini söyledi. Kongrenin sabah bölümündeki; Kurumsal Risk Yönetimi, Suistimal Hile Denetimleri Uygulamaları, Bilgi Teknolojileri Denetimi, Kalite Güvence Değerlemesi ve İyi Uygulama örnekleri başlıklı paralel oturumlarda, konuşmacılar tarafından risk yönetimi ve denetim konusunda gündeme ilişkin önemli hususlar aktarıldı. öğle yemeğinin ardından gazeteci Ege Cansen, “Kriz Teğet Geçer mi?” başlıklı ikinci ana oturumda konuklara, dünyada yaşanan kriz ve krizin geleceğine yönelik farklı bakış açısıyla görüşlerini paylaştı.

öğleden sonraki paralel oturumlarda ilk konu “Bankalarda Yönetim Beyanı Uygulaması ve İç Denetimin Rolü” oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Bilgi Yönetimi Daire Başkanı Ahmet Türkay Varlı, Ziraat Bankası Teftiş Kurulu Başkanı Ali Aras, Asya Katılım Bankası Teftiş Kurulu Başkanı Hilali Yıldırım ve Finansbank Teftiş Kurulu Başkanı Ersin Emir, bankacılık sektörünün en önemli gündem maddelerinden birisi haline gelen Yönetim Beyanı uygulaması hakkında görüşlerini paylaştılar.

Diğer paralel oturumun konusu ise “Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Kurumsallaşma, Denetim ve Risk Yönetimi” oldu. Bu oturumda da ticaret hayatımızı derinden etkileyecek Yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı İmdat Ersoy ile Deloitte Türkiye Türk Ticaret Kanunu Lideri ve İş Geliştirme Ortağı Ali çiçekli görüşlerini konuklarla paylaştı. Bu yıl kongrenin önemli konularından birini de “Futbolda Kurumsal Yönetim ve Denetim” başlığı oluşturdu. Futbolda kurumsal yönetim nedir ve neden ihtiyaç var, Türkiye’deki uygulamalarla ilgili eksiklikler, Türkiye ve yurtdışından iyi uygulama örnekleri ve önerilerin ele alındığı oturumun başkanlığını Garanti Bankası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Cüneyt Sezgin yaptı.

Panele Şekerbank Murahhas Azası ve Türkiye Futbol Federasyonu Eski üyesi Erdal Batmaz, TFF Kulüp Lisans Kurulu Başkanvekili R.Bülent Tarhan, spor yazarı Atilla Gökçe, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Futbol Endüstrisi çalışma Grubu Başkanı Dorukhan Acar, FIFA ve Süper Lig Hakemi, Ekonomi Bakanlığı İç Denetim Birim Başkanı Bülent Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.

KULüPLERİN BORSADA YER ALMASI DOĞRU MU?
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Futbol Endüstrisi çalışma Grubu Başkanı Dorukhan Acar, büyüyen futbol ekonomisinde ücret giderleri ile sportif başarı arasında güçlü bir ilişki olduğunu ancak aynı ilişkinin sportif başarı ile finansal başarı arasında olmadığını söyledi. Türkiye’de spor kulüplerinin gelir ve gider yönetimlerini iyi yapamadığını söyleyerek kulüp yöneticileri için kurumsal yönetim ve iç denetim ilkelerinin rehber olması gerektiğinin belirtti.

Günümüzde futbol ve taraftar ilişkisinin değiştiğini belirten Erdal Batmaz, bugünün spor dünyasında endüstriyel futbol kurallarının geçerli olmaya başladığını, taraftarların da artık müşteri olarak görüldüğünü söyledi. Şirketleşme modeline öncülük eden İngiltere’nin bu modelden vazgeçmeye başladığının altını çizen Batmaz, günümüz koşullarında kulüplerin borsada yer almasının sağlıklı olmadığını vurguladı.

DEĞİŞİM KAçINILMAZ
Ekonomi Bakanlığı İç Denetim Birim Başkanı Bülent Yıldırım, sporda hiçbir başarının tesadüf olmadığını belirterek, yurtdışında görev aldığı organizasyonlardan verdiği örneklerle Avrupa kulüpleriyle ilgili gözlemlerini paylaştı. Yıldırım, Türkiye‘de kamuoyunun sadece sahaya dikkatini verdiğini ve saha dışında yapılması gerekenler üzerinde durmadığına dikkat çekerek, “Futbolda temel prensiplere yönelmek yok. Kulüp yöneticilerinin günümüz gerçekleriyle yüzleşmesi gerekiyor. Futbol artık spor organizasyonu olmaktan çıktı.

Eko-spor organizasyonu oldu. Artık futbolun içindeki paydaşlar olaya ekonomik bakıyor, kurumsallaşma korkulacak bir şey değil. Sporda, özellikle futbolda değişim kaçınılmaz. Kurumsallaşma anlamında kötü noktadayız. Ancak altını doldurursak başarılı olacağımıza inanıyorum” dedi. Kulüp lisans sistemi hakkında bilgi veren Bülent Tarhan ise bu sistemin bir kurumsallaşma aracı olduğunu söyledi. Tarhan, Türkiye Futbol Federasyonu olarak UEFA’nın önerilerini aldıklarını, kulüplerle toplantılar düzenleyerek sistemin detaylarını paylaştıklarını belirtti. Bülent Tarhan UEFA’nın çok önem verdiği Kulüp lisans sisteminin kulüpler tarafından benimsendiğinin altını çizdi.

FUTBOLDA DENETİM ŞART
Futbolda artık atılan ve yenilen her golün parasal bir karşılığı olduğunu söyleyen spor yazarı Atilla Gökçe, sporun içine olimpizm ilkelerinin koyulmaması durumunda spor olmaktan çıkacağını, spor dallarının bizi birleştiren değil bölen bir unsur haline geleceğini söyledi. Türkiye’de denetim eksikliği nedeniyle kurumsal yapıların oluşamadığını ve bunun da altyapılara kadar uzandığını belirten Gökçe, futbolda kurumsallaşma için denetim ve iç denetimin son derece önemli olduğunu belirtti.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası