Son Haberler

BİSSE DÜNYA DEVLERİYLE YARIŞIYOR!

♦ Dünya markası olma yolunda hızla ilerleyen Bisse, Türkiye’de 36 mağazası, 17 franchising zinciri, 429 corner ile gömlekseverlere ulaşıyor. Bisse, gömlek üretiminin yüzde 60’ını Fransa ve Almanya’dan Rusya’ya, Malezya’dan Güney Afrika’ya, yani dünyanın dört bir tarafına ihraç ediyor.

♦ Mustafa Kefeli‘den “3T” formülü: Türkiye’nin cari açık ve istidam sorunundan kurtuluşu “3T Formülü”nde saklı. Tarım, turizm ve tekstil sektörünün katma değeri çok yüksek. Diğer sektörlerle aynı oranda yapılan yatırımın istihdama katkısı daha fazla. İthal yarı mamüle bağımlılığı çok daha az.

♦ çok değil, 20 yıl öncesine kadar hazır giyim denilince, modadan sözedilince Avrupa’nın moda devleri İtalya ve Fransa akla gelirdi. Şimdi Türkiye, tekstilde, hazır giyimde ve tabii moda da artık sözsahibi… O kadar ki ayakkabıdan takım elbiseye, kratavattan gömleğe Türk markaları, uluslar arası piyasalarda dünya devleriyle yarışıyor. Türk ürünlerini kullanmak, giymek ayrıcalıklı kabul ediliyor. İşte hazır giyimde kendisini kabul ettiren markalardan biri de Bisse. Erkek gömlekte Türkiye’ye damgasını vuran Bisse, dünya liderlerine gömlek giydirerek adından sözettirmeyi başardı.

Türkiye’nin ve dünyanın gömlek markası olarak bilinen Bisse’nin temeli, 35 yıl önce Taksim’de terzi, sanat atölyelerinin olduğu dönemde atıldı. Sanat atölyelerini sanayi ile entegre eden Bisse; bugün 36 yurt içi mağazası, 500’e yakın corner, 26’ya yakın yurtdışı mağazası ile tüketicilere ulaşıyor. 2 bine yakın çalışanı ve 1 milyonun üzerindeki gömlek üretimi ile hazır giyim sektörüne damgasını vuran Bisse, nerdeyse Avrupa’nın tamamında, Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu’da büyük ilgi görüyor.

Bisse adı nereden geliyor, nasıl kuruldu, nasıl bu noktaya geldi? Hazır giyim sektörü hangi sorunlarla boğuşuyor? Türkiye, tekstilde, hazır giyimde ne yapmalı, çin’in ezici rekabetiyle nasıl baş etmeli? Türkiye, ekonomisini tehdit eden cari açık sorununu nasıl çözebilir? Bisse Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kefeli, hedeflerini ve projelerini Turcomoney’e anlattı…

♦ Erkek giyiminde, gömlekte BİSSE’nin etkisi büyük. BİSSE nasıl doğdu, gelişimi nasıl bir seyir izledi?
Bundan 35 yıl önce Beyoğlu‘nda, Taksim’de terzi, sanat atölyeleri vardı. Biz bu sanat atölyelerini sanayiye taşıyamaz mıyız dedik ve Bisse’yi böyle oluşturduk. İki kardeş yola çıktığımız zaman asırlar boyu nesilden nesile taşınacak bir hikâyemiz olması lazım dedik. Açılımı “Birlikte İlkemiz Sanatla Sanayiye Erişmek” olan Bisse’nin böylece bir hikâyesi oldu. Hiç ödün vermedik. Sonrasında da tamamen markaya kaliteye, tüketicinin güvenine odaklandık. Robert Bosch’un bugün hala güncelliğinden hiçbir şey kaybetmeden geçerli olan bir felsefesi vardır:

“İnsanların güvenini kaybetmektense, para kaybetmeyi tercih ederim. Verdiğim sözlere ve ürünlerime duyulan güven benim için her zaman kısa vadeli kazançlardan daha önemli olmuştur.”

Bu prensip üzerinde tüketicinin bize güvenmesi gerekiyor. Meslektaşlarıma hep şunu söylüyorum: “Gereksiz indirimlerle tüketicinin güvenini kaybetmeyin. ürüne doğru fiyat koyun. Gereksiz fiyatı şişirip sonra da indirime gitmeyin”

♦ Yurtiçinde ve yurtdışındaki mağaza sayınız nedir? Kaç çalışanız var, cironuz ne kadar? üretiminin yüzde kaçını ihraç ediyorsunuz?
Yurt içinde bizim kendi işletmemizde 36 mağazamız,17 franchising, 429 corner var. Bu yıl 12-13 corner ilavesi ile 440 cornere ulaşacağız. Yurt dışında franchising olarak varız, 26 mağazaya ulaştık.
Ağırlık olarak Fransa’yı, İsveç, Almanya, Belçika, İsviçre, Norveç’i sayabiliriz. Balkanlarda daha çok cornerlarımız var. Ortadoğu’da varız. Kuzey Irak‘ta 4, Erbil ve Süleymaniye’de 4, Türkmenistan’da Azerbaycan’da 2, Kazakistan’da 1, Tacikastan’da 1, Ermenistan 1, Rusya 5 franchisingimiz var. Lübnan’da çok meşhuruz. Malezya’da varız. Japonya’da hiç olamadı. Yurt dışında franchising verirken birinci kriterimiz işi bilmesi.

çalışan sayımız bordrolu çalışanımız 600 üzerinde. Sözleşmeli çalışanlarımızla birlikte 2 bin kişiyi geçiyoruz. üretimimizin % 60’ını ihraç ediyoruz. Bu orana çok dikkat ediyoruz. Böyle bir prensibimiz var.

♦ Avrupa’daki daralma Bisse’nin ihracatını ve projelerini etkiledi mi? Etkiledi ise nasıl etkilendiniz?
Hiç etkilemedi. Bizim hitap ettiğimiz segmentimiz çizginin biraz üstü. Bizim müşteri portföyümüz farklı. Perakende mağazalarımızda müşteri ile yaşadığımız hadiseyi örnek vermek istiyorum. Tüketicimiz geliyor, rafta yerini biliyor, bedenini biliyor, alıp ödemesini yapıp gidiyor. Yurtdışında da aynı şekilde.

♦ Hedef kitleniz hangi kesimden oluşuyor? Müşteri profiliniz nedir?
Biz şöyle bir öngörü yapıyoruz. Biz erkek giyim olarak beyaz yakalılara nasıl bir konsept çizmeliyiz. Diyoruz ki haftanın ilk dört günü takım elbisesini giyip kravatını takmalı. Cuma günü tek ceket altına bir dömi-klasik bir gömlek ve pantolon, cumartesi günü yine tek ceket ya da mont, altına bir kanvas pantolon içine ekoseli bir gömlek ya da dömi-klasik bir gömlek. Pazar günü blue jean spor ayakkabı, spor gömlek, omzuna tişört veya kazak. Haftanın 7 günü Bisse’yi insanlara nasıl giydireceğiz. Böyle bir yol haritası çiziyoruz. Bizim hedef kitlemiz daha çok gelir seviyesi iyi olan 20 yaş üstü kravat takan herkes.

♦ Türkiye genelinde nasıl bir organizasyona sahipsiniz?
İletişimin teknolojinin sunmuş olduğu imkânları sonuna kadar kullanıyoruz. Her mağazamızı online olarak kontrol ediyoruz. Call center diyebileceğimiz merkezimizde Türkiye’nin her yerindeki 440 cornerımızı, franchisinglerimizi ve mağazamızda bir çorap bile satılsa görebiliyoruz.
Her şehirde bir tane mutlaka cadde mağazası açıyoruz çünkü bir kesimimiz özellikle ünlü işadamları, sanatçılar alışveriş merkezlerine girmek istemiyor. Erkek müşteri de girip alıp çıkacak. Caddeleri bu yüzden tercih ediyoruz. AVM’lerde ise metrekare kira maliyeti düşük olmasına dikkat ediyoruz.

♦ Arap Baharı sonrası Ortadoğu ile ticaret tekrardan ivme kazandı. Ortadoğu’yla ilgili projeleriniz var mı?
İmaj için Avrupa, para kazanmak için Ortadoğu’ da olma politikamız var. Tahmin ediyorum ticaretin ivme kazanması bir yıl sürecek. Firma olarak bağımızı güçlü seviyede tutmayı hedefliyoruz. Onlara bir takım imkânlar tanıyoruz, taksitli ödeme imkânı sunuyoruz. Vadede kolaylıklar sağlıyoruz.

HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE!
TURCOMONEY HAZİRAN 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE!
AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA…

1 Yorum

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • Osman KARAHAN
    8 Ekim 2012 00:36 - Reply

    Yıllık 1 milyon adet gömlek üretimiyle Türk hazır giyim sektörüne damgasını vuran Bisse, Obama’dan Clinton’a, Başbakan Tayyip Erdoğan’dan Putin’e dünya liderlerini, Kevin Costner’den Brad Pitt’e dünya starlarını giydiriyor…Bu paragraf herşeyi özetlemiyor mu?

  • Site Haritası