Son Haberler

Enerji ithalatından böyle kurtulacağız!

enerji_ithalatintan_boyle_kurtulacagiz_2.jpg ♦ ABD’de kaya gazıyla iç piyasada bin metreküplük gazın fiyatının 90 dolara indiği, Gazprom‘un ise Avrupa’ya ve Türkiye’ye doğalgazın bin metreküpünü ortalama 400 dolardan sattığı dikkate alındığında enerji maliyetlerinde çok ciddi düşüşler bekleniyor.

Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyesinde not almamasının önündeki en büyük engel bilindiği gibi daima cari açık görülüyor. Enerji bağımlılığı bu sorunun kısa vadede çözümünü imkânsız hale getiriyor. Kaya gazı, ABD’nin doğalgazda net ithalatçı konumuna son verdiği gibi enerji bağımlılığımızın azalmasına kesinlikle yardımcı olacak.

Küresel piyasaların Yunanistan Euro’dan çıkacak mı, kalacak mı tartışmalarına odaklandığı bu dönemde ülkemizin geleceği açısından kritik öneme sahip olan kaya gazı ihmal ediliyor.

Son on yıl içerisinde geliştirilen yatay sondaj ve Hydraulic fracturing yöntemlerinin kombinasyonu ile daha önceden üretimi pek de ekonomik olmayan yüksek miktarda şeyl gazına erişim artık sağlanıyor, bu şeyl formlarından doğal gaz üretimi de ABD’deki doğal gaz endüstrisini canlandırdı ve halen canlandırmaya devam ediyor.

Söz konusu teknoloji ile yer altında içinde gaz barındıran kayalar parçalanarak içindeki doğal gaz emiliyor. Bol miktarda doğal gaz elde etmeye imkân tanıyan bu yöntem maliyet açısından değerlendirildiğinde de ekonomik olduğu için ABD’de fiyatlar nisbi olarak düşük kalıyor. ABD yıllık ortalama doğal gaz ithalatı grafiğin de doğal gaz ithalatında son yıllarda yaşanan gerileme rahatlıkla izlenebiliyor. Dışa bağımlılıktaki bu azalma, kaya gazı teknolojisinin ilerlemesi sonucu ülkenin kendi ihtiyacını karşılamaya yönelik üretim sürecini başlatmasından kaynaklanıyor.

ABD Enerji Enformasyon Dairesi’ne göre, 2010 yılında ABD’de tüketilen doğal gazın neredeyse %90’ın ülke içinde üretiliyor. Enformasyon dairesinin 2012 yılı Yıllık Enerji Görünüm Raporu (Early Release)’nda da 1 Ocak 2010 itibariyle ABD’nin 2,214 trilyon fit küp teknik olarak elde edilebilir doğal gaz stoku bulunduğunu tahmin ediyor. Burada dikkat çekilen nokta ise 2010 yılı için bakıldığında; 2,214 trilyon fit küplük bir stok ABD’nin yıllık tüketim miktarının 24,1 trilyon fit küp olduğu göz önüne alınırsa ülkenin doğal gaz ihtiyacını 90 yıl boyunca karşılayabilecek olması.
ABD’yi doğal gaz ihracatçısı yapan kaya gazı teknolojisi sadece Türkiye’de değil dünyada da yakından takip ediliyor. Enerji ihtiyacı giderek büyüyen çin, Türkiye’den yaklaşık iki yıl kadar önce bu yönteme dikkatini vermiş durumda.

The Telegraph Gazetesi’nde 1 Mart 2012 tarihinde yayınlanan bir habere göre çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yapılan ön çalışmalar neticesinde ülkenin 25,1 trilyon metreküp keşfedilebilir kaya gazı rezervi bulunduğu bildirilmiştir ki bu miktar teoride çin’in gelecek iki yüzyıl boyunca doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde.

KAYA GAZI NEDEN ALTERNATİF ?
Enerjinin temel kaynağı bilindiği gibi kömür, petrol ve doğal gaz. Enerji kaynaklarının tüketiminde ise petrol %34 ile birinci sırada. Kömür %26 ve doğal gaz ise %21 ile petrolü takip etmekte. 1970’lerden beri ABD’de sondajı yapılan kaya gazının Ar-ge faaliyetleri ve teknolojik yatırımlarla ticari değeri ön plana çıkınca 2000’li yıllarla birlikte önemliliği sürekli artıyor.

2006 yılında ABD’deki genel gaz tüketiminin %6’sı kaya gazından olurken, 2010 verilerine göre bu oran %23 seviyelerine yükseldi. ABD ekonomisi için hayati önem kazandı. Rusya ve Ortadoğu’ya olan doğal gaz bağımlılığın ciddi şekilde azalmasına olanak sağladı. Doğal gazın birim fiyatı ABD’de altı dolarken, kaya gazının piyasaya girmesi ile 2,2 dolara sabitlendi.

ABD‘de bu olay tüm dengeleri değiştirdi. ABD, dışarıdan gaz ithal eden ve dünyanın en fazla gaz tüketen ülkesi. Şeyli gaz üretiminin başlamasıyla ABD‘de çok şey değişti. Gaz fiyatları inanılmaz oranda düştü ve 26 tane LNG tesisinin yapımı durduruldu. 2020 yılından itibaren
ABD‘nin iç tüketimi ile iç üretimi birbirini karşılayacak ve 2020 yılından sonra artık ABD gaz ihraç eden bir ülke haline gelecek.

Gazda ABD devrimi kapıda
250 sene yetecek kadar kaya rezervi olduğu tahmin edilmekte (6.6 katrilyon kübik fit), (kömürün ömrünün 145 yıl, doğal gazın 58 yıl, petrolün ise 41 yıl olduğunu hatırlatırım) çin 1 katrilyon 275 milyon kübik fit’le en büyük rezerve sahip olmasına karşın yatırımda atılım yapmadı. ABD’de ise 862 trilyon kübik fitlik rezerv var. Dünya Enerji Konseyi Enerji Kaynakları ve Teknoloji Araştırmaları Direktörü Clerici’ye göre Türkiye’nin ne kadarlık rezervi olduğuna dair kesin bir bilgi yok ama potansiyeli yüksek. Petrol Jeologları Derneğine göre ise Türkiye’nin rezervi 13 trilyon, üretilebilir miktarı ise 1.8 trilyon metreküp (63.5 trilyon kubik fit) düzeyinde bu da 40 yıl yetecek kadar potansiyelimiz var demek.

Enerjide Rusya‘nın tekelini kırıp, oyunun kartlarının yeniden dağıtılmasına neden olabilecek ‘kaya gazı‘ , Rusya‘nın en büyük bankası Sberbank’ın Gazprom‘u “Gazda ABD devrimi kapıda, 4 yılda fiyatlar % 50 düşer” şeklinde uyarmasına neden oldu.

TüRKİYE’YE TEKLİF YAĞIYOR
ABD’de son yıllarda geliştirilen ‘Kaya Gazı’ teknolojisi Türkiye ile uluslararası piyasalardaki doğalgaz fiyatları arasındaki önemli farklılığı açıklamak açısından önem arz ediyor.

Dünyanın en büyük doğal gaz ithalatçısı iken kaya gazı metoduyla ihracatçı konumuna gelen ABD’de doğal gaz fiyatları son zamanlarda 10 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Nisan ayının başında Türkiye’de artan petrol fiyatları nedeniyle doğal gazın nihai tüketici fiyatlarına %16,49 ile %18,72 oranında yapılan zamlar, söz konusu teknolojiyi Türkiye açısından daha da önemli hale getiriyor.

HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE!
TURCOMONEY HAZİRAN 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE!
AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA…

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası