TURCOMONEY öZEL
♦ Vizyoner devlet başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov’un yönetiminde şaha kalkan Türkmenistan, ekonomide büyük bir devrim gerçekleştirdi. 2011 yılında yüzde 14.7’lik büyüme ile dünyada büyüme rekoru kıran Türkmenistan, Orta Asya’nın parlayan yıldızı haline geldi.
♦ Dünyanın birçok ülkesi, ekonomik krizlerin ve savaşların yıkıcı tehdidi altında yaşarken, Türkmenistan, bitaraflık (tarafsızlık) politikasını izleyerek çevre ülkelerle işbirliğini arttırdı, barış havzası haline geldi.
♦ Dünyanın en büyük 4. doğalgaz üreticisi olan Türkmenistan, pamuk üretiminde ise dünya 7’incisi. Türkiye, Rusya, çin ve Hindistan ile ekonomik ilişkilerini giderek güçlendiren Türkmenistan, “bölgesel güç” olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
♦ Ekonomik ve siyasi istikrarı ile dünyanın dikkatlerini çeken Türkmenistan, yabancı yatırımcıların akınına uğradı. Başta Fransa ve Almanya olmak üzere gelişmiş ülkelerin önde gelen firmaları, ülkede birbiri ardısıra yatırım yapmaya başladı.
Orta Asya’nın parlayan yıldızı… Bölgesel güç… Enerji üssü… Ekonomik büyümede rekorlar kıran ülke… Atavatan Türkmenistan, son yıllarda bu değerlendirmelerle anılıyor…
Ekonomide devrim gerçekleştiren Türkmenistan, 27 Ekim’de bağımsızlığının 21. yıldönümünü kutluyor. Başkent Aşkabat başta olmak üzere ülkenin tüm önemli şehirlerinde kutlanan törenler, Türkmenistan için aynı zamanda yeni hamlelerin de startının verildiği sahnelere dönüşüyor.
Bağımsızlığını ilan etmesinin ardından geçen dönemde gerçekleştirilen müthiş performans da, bunu gösteriyor. Türkmenistan, gerçekten de 21 yılda cenneti andıran bir vahaya dönüştü. Bu beyaz devrimin mimarı ise, vizyoner devlet adamı Gurbangulı Berdimuhamedov.
TüRKMENİSTAN BERDİMUHAMEDOV İLE ŞAHLANDI Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 27 Ekim 1991 yılında diğer cumhuriyetler gibi bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan için bu tarih, aynı zamanda ülkenin şahlanma tarihi olarak kayıtlara geçti. Zira, Berdimuhamedov’la birlikte Türkmenistan, adeta dörtnala koşmaya başladı. Berdimuhamedov, ülkenin yeniden imarı ve kalkınması için birbiri ardısıra yatırımlar için start verdi.
Uluslar arası standartlarda hastaneler ve okullar hizmete açıldı, ekonomide büyük reformlar için düğmeye basıldı. Tekstil fabrikaları kuruldu, doğalgaz yatakları açıldı. Eski binalar yıkıldı, yerine modern binalar yapıldı, köprüler kuruldu, altyapı tümüyle yenilendi, otobanı andıran yollar ve yemşeyil devasa parklar yapıldı. Kısacası şehirler yeniden inşa edildi. Şehirler o kadar modern görünüme kavuştu ki, Ekonomi Bakanı Zafer çağlayan bu gelişmeyi, “Aşkabat’a son gidişimde, uçaktan şehri seyrederken, ışıltılı bir Avrupa şehrinden hiçbir farkı olmadığını gördüm ve çok mutlu oldum” Yani Berdimuhamedov, Türkmenistan’ı refah ülkesi haline getirdi.
Bu zenginlik Türkmen halkının yaşamına da yansıdı. İşte bu nedenledir ki, 12 Şubat 2012’de yapılan seçimlerde, Berdimuhamedov yüzde 97 gibi rekor bir oyla yeniden devlet başkanı seçildi.
BüYüMEDE DüNYA REKORU KIRDI Bitaraflık (tarafsızlık) politikasıyla çevre ülkelerle işbirliğini arttıran Türkmenistan, uluslararası ilişkilerde aktif bir politika izliyor, dışa açılma politikasıyla bölgesel güç olma yolunda hızla ilerliyor. Birçok ülke savaş ve ekonomik krizlerle boğuşurken, bitaraf ülke olarak barış havzası niteliğinde olan Türkmenistan, doğalgaz, petrol gibi stratejik kaynaklara sahip. Atavatan Türkmenistan, bu müthiş gelişmesiyle dünyanın ilgisini çekiyor.
Uluslararası alanda gerçekleştirdiği işbirlikleriyle önemli bir gelişme kaydeden Türkmenistan; sanayiden turizme, inşaattan modern şehircilik projelerine uzanan birçok yatırım hamlesiyle hızla büyümeye devam ediyor. Dünya Kredi Birlikleri Konseyi (WOCCU) tarafından hazırlanan rapora göre, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri arasında Türkmenistan ekonomisi en dinamik iki ülkeden biri. WOCCU, raporunda eski Sovyetler Birliği ülkelerinin 2011 yılındaki ekonomik performanslarını değerlendirdi. Bu rapora göre, Türkmenistan ile özbekistan ekonomik olarak en dinamik ülkeler sıralamasında ilk sırayı aldı.
Rapora göre, Türkmenistan’daki hızlı büyümede inşaat sektöründe yapılan dev projeler ve çin’e gerçekleştirilen doğalgaz ihracatı büyük rol oynadı. IMF’nin “World Economic Outlook April 2012” raporu da Türkmenistan’ın hızlı büyümesini teyid ediyor. Rapora göre Türkmenistan 2011 yılında %14,7 ile dünyada en hızlı büyüyen ülke oldu. Türkmenistan’ı %9.2’lik büyüme ile çin ve %8.5’lik büyüme ile Türkiye takip ediyor. IMF, Türkmenistan’daki büyümenin 2012’de %7 ve 2013 yılında %6.7 oranında gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu.
Bu oranların, dünya büyüme tahminlerinin bir hayli üzerinde olduğunu belirtmekte yarar var. öte yandan Türkmenistan’daki hızlı büyüme, 2012 yılında da devam etti. Nitekim Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov’un bir TV kanalında yaptığı konuşmaya göre, 2012 yılının ilk 8 ayındaki büyüme yüzde 11,1 olarak gerçekleşti.
HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE! TURCOMONEY EKİM 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE! AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA..
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.