Global ekonomide sıkıntılı bir yıl olsada 2012, Türkiye açısından olumlu geçti. Artan ihracatın, GSYH’ya katkısı ekonomik büyümeyi destekledi. İç talep yavaşladı, faizlerdeki gerileme hızlandı. TüFE’nin yüzde 7’ler seviyesinde gelmesi ve cari açığın da 18 milyar dolar azalması bekleniyor. İkinci bir derecelendirme kuruluşundan gelecek not artırımının, TL’de aşırı değerlenmeye yol açabileceği öngörüsü hakim. Turcomoney, 2012 ekonomik verileni analiz edip, 2013 yılı projeksiyonu yaptı.
2012 yılı global piyasalar açısından sıkıntılı bir yıl oldu. Avrupa’da İspanya’nın başını çektiği borç sorununa kesin çözüm getirilemedi ve sorunlu krediler arttı. Dünya’da üretimin kalbi konumundaki çin’de yaşanan daralma, dünya ekonomisini belirgin şekilde olumsuz etkiledi. Büyüme oranları, 2010 yılındaki yüzde 10,4’ten 2012 yılında yüzde 7.5 seviyelerine kadar gelmesi resesyon sürecinin başladığı görüşünü güçlendirdi.
ABD ekonomisi ise, nispeten olumlu bir seyir çizse de, istihdam ve mali uçurum sorunları ABD ekonomisi önünde önemli bir risk olarak duruyor. Büyük resme bakıldığında 2012 yılı, özellikle 2. yarısında ABD’de görülen resesyon ve AB risklerinin artmasıyla beraber parasal genişleme önlemlerinin ağırlık kazandığı bir yıl olarak karşımıza çıkıyor.
IMF Küresel görünüm raporunda, 2012 yılında dünya ekonomisinin yüzde 3,3 olmasını beklerken, gelişmiş ülkelerde büyümenin yüzde 1,3, gelişmekte olan ülkelerde büyümenin yüzde 5,3 olmasını bekleniyor.
Türkiye açısından 2012 genel olarak olumlu değerlendirebilecek bir yıl oldu. Küresel likiditeden Türkiye, payını almaya devam etti. Ayrıca, uzun vadeli kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesi Türkiye’nin önemli sıkıntılar yaşayan birçok benzer ülkeye göreceli konumunu güçlendirdi. 2012’de net ihracatın Gayri Safi Yurt içi Hasıla’ya(GSYH) katkısı ekonomik büyümeyi destekleyen ana etken olurken, iç talepte ciddi bir yavaşlama meydana geldi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın(TCMB) sonbahar aylarından itibaren parasal gevşemeye başlaması ve kredi notu artırımının etkisiyle yıl ortasından itibaren faiz oranlarındaki gerileme daha da hızlandı.
Sanayi üretiminde artış bekliyoruz 2012 yılı Ekim ayında sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 düştü. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2012 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 5,1 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış endeks 2012 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,9, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi de bir önceki aya göre yüzde 2,6 azaldı.
İşsizlik oranı Eylül ayında hafif yükseldi: Yüzde 9,1 2012 yılı Eylül döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında bir önceki döneme göre 290 bin kişilik, işsiz sayısında ise 91 bin kişilik artış söz konusu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0,6 puanlık artış ile yüzde 50,3, istihdam oranı 0,5 puanlık artış ile yüzde 45,6, işsizlik oranı ise 0,2 puanlık artış ile yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 141 bin kişi artarak 2 milyon 539 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık artış ile yüzde 9,1 seviyesinde gerçekleşti. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 0,2 puanlık artışla yüzde 11,3, kırsal yerlerde ise 0,3 puanlık artışla yüzde 4,8 olarak gerçekleşti.
TüFE’de aylık değişim yüzde 0,38 olarak gerçekleşti 2012 yılı Kasım ayında 2003 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 0,38, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,76, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,37 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,26 artış gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 6,28 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti.
Kasım ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 0,67, konutta yüzde 0,56, ev eşyasında yüzde 0,21, haberleşmede yüzde 0,10, eğitimde yüzde 0,07, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,04, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,01 artış, sağlıkta yüzde 0,05, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,12, eğlence ve kültürde yüzde 0,32 ve ulaştırmada yüzde 0,97 düşüş gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre TüFE’de en yüksek artış yüzde 11,69 ile konut grubunda gerçekleşti.
Lokanta ve oteller (yüzde 9,44), çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 8,90), giyim ve ayakkabı (yüzde7,44) artışın yüksek olduğu diğer harcama grupları. 2012 yılı Kasım ayında endekste kapsanan 444 maddeden; 66 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 252 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 126 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. (Kaynak: TüİK)
Tüketici güveni azaldı Tüketici Güven Endeksi 0 ile 200 arasında dalgalanan bir endeks ve 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor. Bu bilgiler ışığında elde edilen verilere bakıldığında, Tüketici Güven Endeksi 2012 Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 4,0 oranında arttı; Ekim ayında 85,7 olan endeks Kasım ayında 89,2 değerine yükseldi.
Tüketici Güven endeksindeki artış, tüketicilerin mevcut ve gelecek dönem satın alma gücü, gelecek dönem genel ekonomik durum, gelecek dönem iş bulma olanakları ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu durumlarına ait değerlendirmelerinin iyileşmesinden kaynaklanıyor. (Kaynak: TüİK)
HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE! TURCOMONEY OCAK 2013 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE! AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA..
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.