Son Haberler

IBM`İN GÜCÜ İNOVASYONDA GİZLİ

İlk olarak 1911 yılında ABD’de kurulan IBM, işe delikli kart makineleri, saatler, ölçekler ve peynir kesicileri yapan bir şirket olarak başlıyor. Sonraları daktilolar, vakumlu tüp hesap makineleri, manyetik bant, ilk disk sürücüsü, bellek yongası, FORTRAN, fraktaller, ATM’ler, ana bilgisayarlar, mini ve kişisel bilgisayarlar üretimine geçiliyor. Şimdilerde ise süper bilgisayarlar, hizmetler, yazılım ve iş analitiği gibi alanlarda lider marka konumunda. 102 yıllık süreçte, bilgi teknolojisi evrilirken, IBM de her aşamasında bu süreçte yer aldı. IBM’in icatları bugünkü teknoloji endüstrisinin altyapısı. İcatları, IBM’in tutarlı bir tavırla, dünyanın değişen ihtiyaçları ile aynı çizgide ilerlediğinin ve bunu yaparken dünyadaki pek çok insanın hayatına dokunarak, fark yarattığının göstergesidir. 170 ülkede faaliyet sürdüren kurumun ülkemizdeki hizmetlerini ve hedeflerini IBM Türk Genel Müdürü Isabel Gomez Cagigas’a sorduk:

IBM’le ilgili genel bilgi verir misiniz?

Dünya genelinde 433.000’den fazla çalışana sahip IBM, küresel bir bilgi teknolojisi, yazılım ve hizmetler şirketidir. Her sektörden müşterilerin ihtiyaçlarına uygun teknoloji çözümleri sunarak değişen dünya ve piyasa koşullarında başarılı olmalarına yardımcı oluyor. 170‘den fazla ülkede faaliyet gösteren şirketin ayrıca dünya çapında binlerce çözüm ortağı ve bilgisayar ürünleri tedarikçileri var. IBM’in stratejilerinin lokomotif gücü inovasyon yeteneğidir. Sadece 2012’de IBM farklı konularda 6,478 patent aldı, 20 yıldır arka arkaya ABD patent listesinde açık ara liderdir. Bu patentler, İş analitiği, Büyük Veri, siber güvenlik, bulut bilişim, mobil sosyal ağ ve yazılım gibi ortamların yanı sıra perakende, bankacılık, sağlık ve ulaşım gibi endüstri çözümlerini de kapsar.

IBM Türkiye‘de kaç yıldır hizmet veriyor?

Bu yıl IBM Türkiye’deki, 75. yılını kutluyor. 11 Kasım 1938’de 1 kişiyle ve özel izinle kurulan IBM Türk; bugün hem çalışan, hem de binlerce çözüm ortağı ve partnerlerinden oluşan ekosistemiyle, istikrarlı gelişimini sürdüren bir şirket haline dönüştü. Avrupa’daki en büyük İş Sürekliliği merkezimiz İzmir’de, ülke genelinde de 5 şehirde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa) hizmet veren Türkiye’deki tek global BT şirketidir. IBM Türkiye’ye bugün hiç bir global ve büyük BT üreticisinin vermediği önemi veriyor.

Faaliyet verilen alanlar nereler, daha çok hangi sektörlere, ne tür hizmetler sunuluyor, öne çıkan projeler nelerdir?

IBM’in 2015 yol haritasında belirttiği 4 öncelik ve odak noktası var:

Akıllı Bilgi İşlem ve Akıllı Dünya: Yeni aygıtların ve mobil cihazların popülerleşmesi ve bilginin tüketiciye uyarlanmasının iş yapış şekillerini değiştirdi. Bu değişim, bilgi işlemden daha fazla ve daha yüksek kaliteli hizmet beklentisini ortaya çıkardı. Yeni ve gelişmiş teknolojiler “Akıllı Dünya”yı da beraberinde getiriyor. IBM‘in “Akıllı” vizyonu, dünyanın çalışmasını sağlayan sistemlere ve süreçlere, otomobiller, aygıtlar, yollar, enerji şebekeleri, tarım, su yolları ve benzeri doğal sistemler gibi kimsenin bilgisayar olarak tanımlayamayacağı nesnelere zeka eklenmesi kastediliyor. Bugün, IBM Araştırma çalışmalarının yüzde 25’inden fazlası “akıllı dünya” projeleri odaklıdır. Bu oran yakında yüzde 50’nin üzerine çıkacak.
Büyüyen Pazarlar: IBM 2008 yılında Büyüyen Pazarlar birimini kurdu. Bugün dünya ekonomisine bakacak olursak Türkiye gibi Büyüyen Pazarların dünya ekonomisindeki artan önemini görmek mümkün. Şu anda bu pazarlar, ortalamanın üzerinde bir büyüme sergiliyorlar. IBM’in toplam gelirinde büyüyen pazarların payı şu anda yüzde 19’larda, bu oranın 2015’te yüzde 25’e çıkmasını öngörüyoruz.

İş Analitiği Optimizasyonu: Sektördeki son raporlar önümüzdeki beş yıl içerisinde şirketlerin veri hacimlerinin yüzde 650’nin üzerinde artacağı yönünde bilgiler içeriyor. Günümüzde bir günde üretilen veri miktarı 15 petabayta ulaştı. Bu rakam, Amerika’daki tüm kütüphanelerdeki veri büyüklüğünün sekiz katı. Dünyada üretilen verilerin yüzde 90’ı son iki yıl içerisinde üretildi. İş Analitiği Optimizasyonu verileri dikkatle inceleyip, bunlar üzerinde bir sezgi ve anlayışa vararak, eyleme çevrilecek kararlar verilmesine yardımcı oluyor. Giderek karmaşıklaşan ve verilerin hızla çoğalıp yaygınlaştığı dünyada, devletlerin daha sürdürülebilir altyapılar ve sistemler oluşturma çabaları ve kurumların rekabet avantajları ile birleştiğinde, bu konu önümüzdeki dönemin en önemli başlıklarından biridir.

Bulut Bilişim: 2010 yılının ikinci yarısından itibaren tüm üst düzey yöneticilerin önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Temelinde erişilebilirlik, ölçeklenebilirlik ve maliyet azaltma olan Bulut Bilişim, ülkemizde de son yıllarda kabul görmeye başladı.

IBM Türkiye‘nin 2013 için öncelikli hedefi nedir?

Ekonomik gelişmeler de göz önüne alındığında, Türkiye BT pazarının 2014 yılında 10 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Bu Avrupa’ya oranla hızlı bir büyüme göstergesi. Biz de bu paralelde ülke genelinde teknolojinin faydalarını ve ekonomik büyümeyi hızlandırmak üzere teknolojiyi konumlandırmaya çalışarak faaliyetlerime devam ediyoruz. Geçtiğimiz yılki 2 yeni ofis (Bursa ve Adana) girişimlerimizle IBM çözümlerini yerinde ve daha etkili bir şekilde aktararak, teknolojiyle buluşmalarını hızlandırmaya başladık ve bunu devam ettirmeyi hedefliyoruz.

KüRESEL TAKSİTLİ öDEME MODELİ

Türkiye’de şirketlerin BT yatırımlarının önündeki engellerden bir tanesi özellikle KOBİ’lerin operasyonel bütçeden kaynaklanan sıkıntılardan dolayı uygulama ve çözümlere yatırım yapamamalarıdır. Geçtiğimiz aylarda esnek ödeme seçenekleri sunan IBM küresel taksitli ödeme modelini Türkiye’de de kullanıma açtık. 30 yılı aşkın süredir IBM küresel taksitli ödeme planı, IBM çözüm ortakları tarafından geliştirilen ürünler de dahil olmak üzere en yeni donanım, yazılım ve hizmetlere esnek seçeneklerle sahip olma imkanı tanıyor. Bu, BT yatırımları konusunda çekingen davranan şirketler açısından ciddi bir avantaj ve Türkiye’de bu sektörün gelişimini teşvik edecek gelişmelerden bir tanesi olacak.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası