Son Haberler

Tecrübenizden yararlanmak ve işbirliği yapmak istiyoruz

Siyasi ve ekonomik istikrarın tam olarak sağlanması için biraz zamana ihtiyaç var. ülkenin yeniden imar edilmesi büyük oranda petrol gelirlerine bağlıyken, diğer sektörlerde büyüme çabaları ve ekonominin çeşitlendirilmesi en önemli hedefler arasında yeralıyor. Devrimin ardından dünyayla yeniden tanışmaya başlayan Libya, bembeyaz bir sayfa açmaya hazırlanırken; Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Mustafa M. Abofanas ile Trablus’taki makamında özel bir söyleşi gerçekleştiriyoruz:

Sayın Bakan Türkiye-Libya ilişkilerinin geldiği son nokta hakkında neler söyleyeceksiniz?

İki ülke arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkiler oldukça derin. Libya’da 17 Şubat’ta gerçekleşen devrimde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetinin, bizlere verdiği destekten memnuniyet duyduk, kendilerine müteşekkiriz. Türkiye bizim için önemli bir ticari partner. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini istiyoruz. Yakın dönemde Ekonomi Bakanı Zafer çağlayan, Libya’ya geldiler. Bu durum ilişkilerin kuvvetlenmesi açısından oldukça önemliydi. Libya’nın yeniden yapılanmasında, Türkiye’nin tecrübesinden yararlanmayı ve işbirliği yapmayı istiyoruz.

öZELLEŞTİRME İçİN KOLLAR SIVANDI

Peki hangi alanlarda işbirliği yapılmasını hedefliyorsunuz?

Libya’daki kamu kuruluşlarının özelleştirilmesiyle ilgili konularda heyetlerimiz Türkiye’ye gidip, geliyorlar. Ekonomimizin yeniden yapılandırılması için Türkiye ile birçok alanda işbirliğimiz var. özelleştirme bu önemli başlıklardan biri. Libya’da özelleştirme idaremiz var ve bu konuda çalışmalarımız sürüyor. öte yandan bankacılık ve finans sektörleriyle ilgili konularda görüşmeler yapıyoruz. Türkiye İş Bankası’ndan heyet misafir ettik. Konuyla ilgili uzmanlarımız, Türkiye’ye giderek görüşmelerde bulunuyor. Gerekli mevzuatı oluşturup, anayasayı hazırlamayı hedefliyoruz.

Yeni mevzuatta neler var, ne tür destekler sağlayacaksınız?

Libya Ekonomi Bakanlığı olarak 20 maddeden oluşan bir planımız var. Bu plana göre; Libya’da açık ekonomi oluşturmayı ve özel sektörü destekleyerek, güçlendirmeyi hedefliyoruz. Halka para desteği veriyoruz. KOBİ’lere teşvikler sunuyoruz. Yağ, deniz ürünleri ve hurma ihracatı için firmalarımıza destekler sağlıyoruz. öte yandan serbest bölgeleri güçlendirmeyi istiyoruz. Bütün bu hedefleri 1.5 yıl içinde gerçekleştirmeyi öngörüyoruz.

Yabancı yatırımcılar için ne tür destekler sağlayacaksınız?

Reel sektör ve direk yatırımlar için önemli destekler sunuyoruz. Yabancılar, gümrük vergisindeki muafiyetten yararlanabiliyor. Ayrıca elde edilen kazanç serbestçe Libya dışına transfer edilebiliyor. Turizm, sanayi ve tarım sektörleri başta olmak üzere birçok alanda yatırım fırsatları sunuyoruz. Türkiye dost ve kardeş bir ülke. Türk şirketleri petrol yatırımlarında yok ama yatırım amaçlı projelerde yeralıyor.

TüRK MüTEAHHİTLERE öDEME MüJDESİ

Libya’nın yeniden yapılanmasında Türk müteahhitler nasıl bir rol oynayabilir?

Petrol gelirlerimizle, Libya’nın altyapısını yeniden imar etmeyi hedefliyoruz. Türk müteahhitlik şirketleri dünya çapında önemli projelere imza atıyor. Bu alanda dünyada, çinlilerin ardından Türkler geliyor. ülkemizde yarım kalan yatırımların tamamlanması için çalışmalar yapıyoruz. Yüzde 40’ı bitmiş projelerin tamamlanması için Bayındırlık Bakanlığımız adım atmaya hazırlanıyor. Buna göre daha önceki dönemden kalan işlerde; yüzde 40’ı tamamlamış projeler için Türk şirketlerine alacaklarının yüzde 50’si peşin ödenecek, geri kalan yüzde 50’lik ödeme iki eşit taksitle yapılacak.

LİBYA DüNYAYLA YENİDEN TANIŞIYOR

Libya bundan sonraki süreçte nasıl bir strateji izleyecek?

Devrimin ardından tüm dünya ile ilişkilerimizi yeniden yapılandırıyoruz. ülkeler arasında karşılıklı saygı hukuku çerçevesinde ilerlemeler kaydediyoruz. Libya olarak başka ülkelerin iç işlerine karışmayız ve kimsenin bize karışmasını da istemeyiz. ülkemiz son 1 yıldır güvenlik açısından önemli bir yol kat etti. Yatırım için gerekli olan güven ve istikrarı yakalıyoruz. Ekonomik aktivitenin yeniden harekete geçtiğine dair önemli sinyaller var. Geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz Trablus Uluslararası Fuarı’na 13 ülkeden, 350 şirket katıldı. 1 yıl önce buralara gelseydiniz, sokaklarda ağır silahlar görürdünüz. Şu an öyle bir durum söz konusu değil.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası