Türkiye’de yeni olmakla birlikte dünyada önemli bir yeri olan kira sertifikaları, yükselen trendiyle başta İngiltere olmak üzere tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Büyük pastanın farkına varan İngiltere önemli bir finans merkezi ve faizsiz enstrüman arayan özellikle Körfez bölgesi yatırımcılarını kendine çekmeyi hedefliyor. Birçok ülkede yoğun ilgi gören kira sertifikalarıyla ilgili önemli projeler üreten ve Sukuk Türkiye’yi kira sertifikalarıyla ilk tanıştıran banka olan Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Albayrak, İstanbul’un finans merkezi olma projesine paralel olarak, faizsiz yatırım enstrümanlarının geliştirilmesi ve piyasanın daha da büyütülmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Bu kapsamda kira sertifikasının önemli bir ürün olduğuna değinen Dr. Albayrak, “katılım bankaları ile birlikte Hazine’nin ve hatta özel sektörün bu açıdan çok ciddi adımlar atması gerekiyor. Biz Türkiye’yi, Kira Sertifikası ile tanıştıran bir kurum olarak, bu alanda öncülük yapmaya ve piyasa yapıcı bir rol üstlenmeye hazırız. Kuveyt Türk ailesi olarak da tüm çalışmalarımızı bu yönde yürütüyoruz” diyor. İşte Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Albayrak’ın sorularımıza verdiği yanıtlar:
Türkiye’yi sukuk ile tanıştıran banka olarak bugün gelinen nokta hakkında neler söyleyeceksiniz?
İlk olarak 2010 yılında 100 milyon dolarlık 3 yıl vadeli sukuk ihracımız ile bu piyasaya öncülük yaptık. Türk finans sektörü ile tanıştırdığımız bu üründe, öncülüğümüzü pekiştirmek için 2011 yılında da 350 milyon Dolarlık 5 yıl vadeli bir ihraç gerçekleştirdik. Her iki ihraçta yurt dışına ve nitelikli yatırımcılara gerçekleşti. 2011 yılı ihracımızın detaylarına baktığımızda; yüzde 62’si Orta Doğu ülkeleri, yüzde 12’si Avrupa ülkeleri ve yüzde 19’u Asya ülkeleri tarafından alındığını görüyoruz. Bununla birlikte 2011 yılı ihracımızdaki yatırımcı profilini incelediğimizde; yüzde 82’i bankalar, yüzde 8 fon yönetim ve sigorta şirketleri, yüzde 10’u ülke fonlarından oluşuyor.
Son olarak gerçekleştirdiğiniz sukuk ihracına ilgi nasıldı?
Geçen yıl Kasım ayında gerçekleştirdiğimiz halka arz, yeni SPK tebliğine uygun yapılan ilk ihraç oldu. 100 milyon TL kira sertifikası halka arzı için yola çıktık. SPK’dan 150 milyona kadar satış yetkisi almıştık. Müşterilerimizin bu ihraca ilgisi oldukça yoğun gerçekleşti. 216 milyon TL’lik bir talep ile karşılaştık. Dolayısıyla ek satış hakkımızı da kullandık. Gerek ihraç tutarımız gerek gelen talep tutarı açısından baktığınızda, özel sektörün gerçekleştirdiği en büyük Kira Sertifikası ihracı olma özelliği taşıyor. Bu açıdan yatırımcıların Kuveyt Türk’e olan güvenini bir kez daha ispatlamış olduk diye düşünüyorum.
Kuveyt Türk‘ün geçen yılki kira sertifikası çalışmaları hakkında neler söyleyeceksiniz?
öncelikle KT Kira Sertifikaları Varlık Kiralama A.Ş.’nin kuruluşunu gerçekleştirdik. Daha önceki ihraçlarımız yurt dışı olduğu için kurduğumuz firma üzerinden yapmak istemedik. Türkiye’de yerleşik ve yeni düzenlemelere uygun bir Varlık Kiralama Şirketi kurma gereksinimi hissettik. Devamında SPK’ya gerekli başvurularımızı yaptık ve ihraç için izinlerimizi aldık. Bu sürecin yönetilmesinde oluşturulan konsorsiyuma lider olarak Ak Yatırım, üye olarak da Bizim Menkul Değerleri belirledik. Yeni düzenlemelere uygun ilk ihraç olduğu için uzun soluklu bir çalışma yaptık. 2013 ihracımıza Mayıs ayında çalışmaya başladık ve Kasım ayında neticelendirdik. 13-14-15 Kasım tarihleri arasında taleplerimizi topladık ve 18 Kasım itibariyle talep karşılama oranına göre Kia Sertifikası takaslarımızı gerçekleştirdik.
KT Kira Sertifikaları Varlık Kiralama A.Ş. şirketini kurarak kira sertifikalarının, Borsa İstanbul‘da işlem görebilmesi için başvuruda bulundunuz. Bunu değerlendirir misiniz?
öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Bu tip ürünlerin Borsa’da işlem görmesi çok önemli. Bu şekilde hem ikincil piyasası oluşuyor, hem de sistematik bir yapıya bürünüyor. Biz daha önceki ihraçlarımızda ve bu yılki ihracımızda gördük ki, nitelikli yatırımcılar aldıkları Kira Sertifikasını itfa tarihine kadar tutuyorlar. Lakin bireysel yatırımcılar ara dönemde nakit ihtiyaçlarını gidermek için bu tip yatırımlarını ikincil piyasada satabiliyorlar. Bu nedenle kira sertifikalarının Borsa’da derinliğinin oluşması gerektiğini düşünüyorum. Biliyorsunuz tahvil ve bono piyasası var Borsa’da. Türkiye’de faizsiz yatırım enstrümanı arayan yatırımcılar için kira sertifikalarının Borsa’da işlem görmesi, Borsa’nın ve Türkiye ekonomisinin gelişimi açısından da büyük önem arz etmekte.
Türkiye, mega projeleri gündemine alırken Kuveyt Türk olarak kira sertifikaları ile bu projelerin finansmanında rol almayı düşünüyor musunuz?
önceliğimiz halka arz yöntemiyle ve nitelikli yatırımcılardan talep toplama şeklinde ihraç etme olmakla birlikte, projeye dayalı kira sertifikası ihraçları da gündemimizde yer alıyor. Fakat bunun için gerekli şartların oluşması lazım. Burada en önemli noktalardan birisi verimli projelerin bulunması ve söz konusu projeye yatırım yapmak isteyen uygun yatırımcıların bulunmasıdır. Yurt dışı ağımızı, özellikle de Körfez bölgesindeki gücümüzü kullanarak bunu yapabileceğimizi düşünüyoruz. Ana ortağımız Kuwait Finance House’un Türkiye konusunda ciddi yatırım planları bulunuyor. Sadece bu ilgiyi bile doğru yöneterek ve yönlendirerek başarılı projeler yürütebileceğimizi düşünüyorum.
Dünya güvenli liman arayan yatırımcılar ve özellikle Ortadoğu‘daki yatırımcıları Türkiye‘ye çekmek için ne gibi çalışmalarınız var?
Türkiye gerek coğrafi konumu, gerek tarihi itibari ile çok önemli bir pozisyona sahip. Son yıllarda ekonomik ve politik istikrarın sağlanmasıyla birlikte yabancı yatırımcıların ilgisi artarak devam ediyor. Bu sadece Orta Doğu ülkeleri için geçerli değil, Avrupa Birliği ülkeleri ve Asya ülkeleri içinde geçerli. Bunu Türkiye’ye yapılan yatırımlardan da izleyebiliyoruz. Orta Doğu ülkelerini bu bağlamda diğerlerinden farklılaştıran konulardan birisi Avrupa Birliği ülkeleri kadar global krizin etkisini hissetmemiş olmaları. Ve petrole dayalı fonlarını değerlendirebilecekleri güvenli ve kazançlı yatırımlara ihtiyaç duymalarıdır. Bu doğrultuda yaptığımız araştırmalarda Körfez ülkelerinin Türkiye’ye bir pencere açtıklarını ve burada yatırımlarını artırmak
Bu nedenle de 2014 yılı içerisinde Yurt dışına bir sukuk ihracı daha gerçekleştirebiliriz. Bununla birlikte hali hazırda çalışmalarına devam ettiğimiz Murabaha Sendikasyonu işlemimiz bulunuyor. Ve katılımcılar Körfez ülkesi bankaları ile Avrupa’nın önde gelen bankalarından oluşuyor. Ayrıca dış ticaretin finansmanı konusunda muhabirlik ilişkilerimizi geliştirmeye, büyütmeye devam ediyoruz. Bir diğer konu ise, Kuveyt Türk’ün ortaklık yapısını incelediğinizde göze çarpıyor. Bildiğiniz gibi ana ortağımız Kuwait Finance House Körfezin en büyük İslami bankalarından birisi, diğer önemli ortaklarımız ise İslami Kalkınma Bankası ve Kuveyt Sosyal Güvenlik Kurumu. Bu durumu 2010 ve 2011 yılı sukuk ihraçlarımızda da gözlemleme fırsatı bulduk. En büyük yatırımcılarız Körfez bölgesinden geldi. Benim bu doğrultudaki en büyük hayallerimden birisi Körfez bölgesine ve Avrupa Birliğine TL Kira Sertifikası satabilmek. örneğin son kira sertifikası ihracımızda, yasal kısıtlar olmasaydı, Körfez bölgesinden bireysel yatırımcılardan talep toplama durumumuz vardı. Fakat yasal düzenlemeler maalesef buna müsaade etmiyor. Büyüyen ve güçlenen Türkiye ekonomisini göz önünde bulundurduğumuzda, artık TL Sukuk’u yırt dışına ihraç etme fırsatlarını değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.İstediklerini gördük.
YENİ YILDA SERTİFİKALARI İLE İLGİLİ PLANLARINIZ NELERDİR?
2014 yılı için hazırlandık. Burada yapmak istediklerimiz arasında öncelikle bir yurt dışı sukuk ihracı veya yurt içi nitelikli yatırımcıya Kira Sertifikası ihracı gerçekleştirmek var. çünkü özellikle roadshow esnasında gördük ki; emeklilik fonları, sigorta şirketleri ve portföy yönetim şirketlerinin kira sertifikası ürününe ihtiyaçları bulunuyor ve Kira sertifikası konusunda piyasa yapıcısı olarak Kuveyt Türk’ü görüyorlar.
Dolayısıyla bu alanda varlığımızı güçlendirerek devam ettireceğiz. Bununla birlikte kurumsal firmalara fon sağlamak adına Kira Sertifikası ile tanıştırmak ve onların Kira Sertifikası ihracına aracılık etmek istiyoruz. Bu konuda hem pazar çalışması, hem de sistem geliştirmeleri konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu anlamda 2014 yılı bizim için altyapımızı güçlendirerek geçireceğimiz bir yıl olacak.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.