Son Haberler

İŞTE ÖNEMLİ TÜYOLAR!

Turkey Haldun Tekneci:

Hong Kong, egemenliğinin 1997 yılında Birleşik Krallık’tan, çin Halk Cumhuriyeti’ne (çHC) devrini izleyen dönemde dünyanın sayılı liberal ekonomilerinden biri olma, gelişmiş alt yapısı, serbest girişimcinin aradığı güvenilir saydam yasal düzenlemeleri ve bağımsız yargı mevcudiyeti vasıflarıyla küresel çapta ticaret ve finans merkezlerinden biri haline geldi. “Bir ülke, iki sistem” ilkesi doğrultusunda Hong Kong özel İdare Bölgesi geniş bir özerkliğe sahip bulunmakta; ayrı polis gücü ve gümrük düzenlemeleriyle kendine özgü yasama, yürütme ve yargı yetkilerini kullanıyor. Son derece ileri lojistik imkânları ile hava ve deniz yolu bağlantılarıyla Hong Kong; Türkiye’nin stratejik pozisyonuna benzer şekilde başta çin anakarası olmak üzere çok daha geniş bir coğrafya ve tüketici kitlesi için giriş kapısı konumunda. Gıdadan, tekstil ve giyime, demir-çelikten, inşaat malzemeleri ve ağır makinelere tüketim ve üretim maddelerinin çok büyük bir bölümünü ithal eden Hong Kong ihracatçılarımız ve girişimcilerimiz için kayda değer fırsatlar sunuyor. Hong Kong’un ithal ettiği ürünler listesi değerlendirildiğinde tespit edilen ve daha fazla tanıtım yapılması halinde piyasada rekabet edebilecek veya ihracatı artırılabilecek potansiyeli haiz ürünler olarak; deniz ürünleri, kümes hayvanları ve mamulleri, taze ve kurutulmuş meyve ve sebzeler; bunların konserveleri, meyve suları, makarna ve diğer unlu mamuller, yağlı tohumlar, yemeklik yağlar, şekercilik mamulleri ilaçlar ve hammaddeleri, mermer, granit, demir çelik vb. inşaat malzemeleri, madenler, tıp, eczacılık boya ve diğer sanayilerde kullanılan kimyasal maddeler, kişisel bakım ürünleri, plastik ve diğer malzemeden eşyalar, ham ve işlenmiş deri ve mamulleri, kâğıt ürünleri, tekstil ve hazır giyim ile ev tekstili ön plana çıkıyor. Sektörel kuruluşlarımız (Ticaret Odalarımız, İhracatçı Birliklerimiz vb) ve zeytinyağı, fındık, deniz mahsulleri gibi tanıtım gruplarımızın Hong Kong’da ortaklaşa çalışabilecekleri bir ofis açmaları/temsilci bulundurmaları yerel piyasa ortamını birebir gözlemleme ve üyelerine gerekli yönlendirmelerde bulunmak açısından şüphesiz yarar sağlayacak.

Buna ilaveten yakın sektörlerin ortaklaşa “showroom” açmaları da görünürlüğün artırılmasına katkıda bulunacak. Tanıtım konusunun sadece ihraç malı promosyonu şeklinde algılanmaması, turizm, kültür, eğitim ve diğer sektörlerle birlikte ülkenin genel tanıtımı şeklinde yapılması tüm sektörler için pozitif bir çarpan etkisi yaratır. Hong Kong’u 2013 yılında 54.3 milyon turist ziyaret etti. Hong Kong hükümeti, bu rakamın önümüzdeki 10 yıllık dönem sonunda 100 milyonu bulabileceğini öngörüyor. Bu çerçevede Türkiye olarak bölgede yapacağımız tanıtımların çok daha büyük coğrafyayı etkileyeceğini söyleyebiliriz. Diğer yandan hem Hong Konglular, hem de Anakaralı çinliler turizm bakımından ülkemiz için ciddi bir potansiyel arzetmekte olup, yapılacak tanıtımlarda kültür ve turizme de ağırlık verilmesi ülkemizin isminin daha sık duyulmasına yardımcı olur. 2012 yılında Hong Kong’a 75 milyar ABD Doları civarında doğrudan dış yatırım girişi oldu. Hong Kong, bu rakamlarla ABD ve çHC’den sonra dünyada üçüncü sıraya yerleşmiş oluyor.

Hong Kong’daki yerel ve uluslararası yatırımın ülkemize çekilmesine yönelik olarak atılacak adımlar nitelikli dış yatırıma ihtiyaç duyan ülkemiz bakımından tabiatıyla ayrıca önem taşıyor. Diğer yandan, Hong Kong Borsası ilk halka arzların sağladığı getiriler bağlamında 2009-2011 döneminde dünyada ilk sırada yer aldı. ülkemizdeki büyük şirketlerin hisse senetlerinin HK Borsasında kotasyonunu değerlendirilebileği bir başka girişim olabilir. Egemenliğinin devredilmesinden itibaren Hong Kong ile çin anakarası arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler sürekli gelişti, derinleşti ve entegrasyonu güçlendirici adımlar atıldı. Bu bakımdan Hong Kong ile ticaret, turizm, bankacılık-finans ve kültürel alanlarda güçlendirilecek ilişkiler çHC pazarına giriş için de etkin ve önemli bir sıçrama platformunu oluşturacak. Bu bağlamda Hong Kong’da yerleşerek çin anakarasıyla ticaret yapmayı hedefleyen müteşebbislerimizin, Hong Kong ile çHC arasındaki ekonomik ortaklık düzenlemelerinin (CEPA) sağlayacağı avantajlar hakkında bilgi sahibi olmalarında yarar var. Diğer yandan Hong Kong, Uzakdoğu’nun en gelişmiş fuar merkezlerinden birini teşkil ediyor. Tüm yıla yayılmış şekilde düzenlenen fuar ve sergilere ilgili sektörlerimizin ve firmalarımızın aktif, yoğun ve istikrarlı şekilde katılım sağlaması, hem Hong Kong piyasasında yer edinilmesi, hem de çok daha geniş bir pazar erişim olanakları aranması bakımından tabiatıyla kazançlı olacak. Başkonsolosluğumuz ve Ticaret Ataşeliğimiz Hong Kong piyasasına girmek isteyecek girişimcilerimize gereken desteği sağlamaya hazırdır.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası