40 yaşına gelen her insan, yakını görmede sıkıntı çekmeye başlar. Gazete okurken, bilgisayar kullanırken gözlük ihtiyacı duyan birçok insan, aslında gözdeki yaşlanma sürecinin başladığının ilk sinyallerini almaya başlar. Yakını görme problemi, herhangi bir göz hastalığı geçirmeyen, uzağı görmede hiç sorun yaşamayan, sağlıklı gözlere sahip birçok kişinin doğal yaşlılık sürecinde karşılaşması beklenen bir durumdur. Yakını görememe (presbiyopi) hakkında Dünyagöz Etiler Hastanesi’nden Opr. Dr. Efekan Coşkunseven, merak edilen soruları cevapladı.
PRESBİYOPİ NEDİR? NEDEN OLUŞUR?
Presbiyopi, 40 yaşın üzerindeki kişilerde yaşa bağlı olarak oluşan yakını görememe sorunudur. Gözlerimizin içindeki mercek şekil değiştirebilen bir yapıya sahiptir. Bu mercek bu özel yeteneği sayesinde cisimler yakına geldiğinde, şişerek şeklini değiştirebilir ve görme kalitesini arttırır. Yakın görme bu şekilde gerçekleşmektedir. 40 yaşından sonra göz bu yeteneğini yavaş yavaş kaybetmeye ve göz içindeki doğal lensin elastik yapısı kaybolmaya başlar. Bu durum yakını görmede, odaklanma sırasında göz içinde meydana gelen değişiklikleri kısmen engeller.
40 YAŞ üSTüYSENİZ DİKKAT!
• Okurken artık farkına varmadan kitabı net görmek için kendinizden uzaklaştırmaya başlıyorsanız,
• Eskiden yakından net görebildiğiniz harfler ve objeler artık uzaklaştırdığınız zaman netleşiyorsa,
• Bilgisayarı, saatinizi ve cep telefonunuzu net olarak göremiyorsanız,
• Okuma sonrasında baş ağrısı, yorgunluk hissi yaşıyorsanız,
• İğneye iplik geçiremiyorsanız, Presbiyopiden şüphelenmeniz gerekir.
PRESBİYOPİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Presbiyopinin tedavisi için üç yol vardır. Bunlar; gözlükle tedavi, kontakt lensle tedavi ve cerrahi tedavidir. En kalıcı ve konforlu çözüm olan cerrahi tedavi ile ilgili dünyada uygulanan birçok yöntem bulunuyor. Bu tedavi yöntemlerinin bazılarının avantaj ve dezavantajları var. Şu an presbiyopi tedavisi için tüm dünyada en güvenilir yöntemlerin başında 10 yıllık araştırmanın ürünü olan ileri teknoloji ürünü Kamra Inlay tedavisi geliyor. Göz içi multifokal mercekler ve presbylasik lazer tedavileri yakın görme sorunu için başarı ile uygulunayor. Hastanın tedavi sonrası mutlu olabilmesi için uygun hasta profilinin doğru belirlenmesi son derece önemli. Ayrıntılı göz muayenesi ve ileri tetkik cihazlarından çıkan sonuçların ışığında hekim, hasta için en uygun tedavi yöntemine karar veriyor.
GELİŞMİŞ GöZ İçİ MERCEKLER GöZE NASIL YERLEŞTİRİLİYOR?
çok odaklı göz içi mercek yerleştirme, tamamen bir katarakt cerrahisidir. Artık Femtosaniye lazer teknolojisi de bu cerrahide kullanılıyor. Femtosaniye lazer yardımıyla 8-25 saniye gibi kısa bir sürede göz giriş yerleri, mercek kapsülü istenilen mükemmellikte kesiliyor. Lens parçalara ayrılıyor ve fakoemulsifikasyon teknolojisi ile emiliyor. Bunun yerine gözün içyapısına uygun ve hastanın görmesini iyileştirecek yeni bir mercek yerleştirilerek operasyon dikiş konulmadan tamamlanır. özel bir zorunluluk olmadıkça damla anestezisi ile yapılan ameliyat sonrasında hastanın hastanede kalmasına gerek duyulmaz. Ameliyat olan göz, sadece bir gece kapalı kalır. Hasta, ertesi gün doktor kontrolünden geçerek günlük hayatına geri döner.
MONOFOKAL MERCEK: Katarakt tedavisinde kullanılan, sadece uzak için yüksek kaliteli görüş sağlayan mercek.
ASTİGMAT DüZELTMELİ MONOFOKAL MERCEK: Katarakt tedavisinde kullanılan, kataraktla birlikte astigmatı da düzelterek uzak mesafede yüksek kaliteli görüş sağlayan mercek.
MULTİFOKAL MERCEK NEDİR: Katarakt tedavisinde kullanılan, kataraktla birlikte yakın, orta ve uzak mesafede görme bozukluklarında yüksek kaliteli görüş sağlayan mercek.
ASTİGMAT DüZELTMELİ MULTİFOKAL MERCEK: Katarakt tedavisinde kullanılan, kataraktla birlikte astigmat, yakın, orta ve uzak mesafede görme bozukluklarında yüksek kaliteli görüş sağlayan mercek
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.