Jeopolitik riskler ve ABD Merkez Bankasının (FED) Faizleri ne zaman artıracağına ilişkin spekülatif açıklamaları, kıymetli madenler üzerinde son zamanlarda önemli bir etki yarattı.özellikle de altın fiyatı aşağı yönlü kaydetmiş olduğu baskılarla Eylül ayında adından söz ettirmiş oldu.
İsrail ile Filistin, Ukrayna ile Rusya gibi ülkeler arasında yaşanılan gerilimlerle yükselişlerin kısmen oluştuğunu gördüğümüz altın, FED’in faiz artırımına ilişkin cesur açıklamaları nedeniyle yeniden satış baskısına maruz kaldı. Eylül ayındaki FOMC tutanakları ve Başkan janet Yellen’in, faiz konusundaki açıklamaları ise kıymetli madenlerden altın fiyatının 1208 seviyesine, gümüşün ise 17,30 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu.
Altın fiyatında yaşanan düşüşler sonrasında son zamanların dip noktası 1180 seviyesi yeniden gündemimizde yer alıyor. Bu bağlamda da 1180 seviyesi yeniden bir DİP mi, yoksa yeni bir dip noktası öncesindeki önemli bir destek noktası mı olduğu sorusunun cevabı aranıyor. Bu nedenle de ilgili soruların cevabını verebilmemiz için çeşitli faktörleri bir arada incelememiz gerekiyor.
Bu faktörler;
•FED Başkanı Janet Yellen, faiz artırımı konusunda daha cesur adımlar atacak mı?
•Dolar Endeksindeki yükseliş baskısı devam edecek mi?
•ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranlarındaki yükselişler devam edecek mi?
•ABD borsa endeksleri (özellikle de S&P500 endeksi) yükselişlerini baskısını sürdürecek mi?
•ülkelerarası gerginlikler azalacak mı?
•Fiziki altın talebindeki azalma devam edecek mi?
Saydığımız bu faktörleri incelediğimizde özellikle dolar endeksi, ABD borsa endeksleri ve ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranlarının yükselişlerine devam etme isteğine ilaveten FED Başkanı Janet Yellen’in, faiz artırımı konusunda cesur adımlar atma düşüncesi altın fiyatının aşağı yönlü baskısını sürdürmesi açısından önemlidir. Fiziki altın talebinin geçmiş dönemlere nazaran azalmasına ve ülkelerarası gerginliklerin finansal piyasalar üzerinde net bir şekilde fiyatlanmaması da düşüş beklentilerimizi destekleyen diğer faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle de kısa vadeli yaşanılacak olası yükselişlerin orta vadeli olarak “satış” fırsatı olması yönündeki düşüncemizin bir adım daha önde olduğu görülüyor.
Altın ile ilgili orta vadeli teknik beklentileri ifade etmeden önce Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) son raporundaki fiziki altın talebi ile ilgili rapor dikkat çekiyor.
FİZİKİ ALTINA TALEP AZALDI Tabloyu değerlendirdiğimizde yılın 2. çeyreğinde fiziki talebin azaldığını, özelikle de bu talepteki en önemli azalmanın dünya altın tüketiminin yaklaşık yüzde 60’ına sahip olan çin ve Hindistan’dan geldiği görülüyor. İlaveten fiziki altın talebini incelediğimizde bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 16 düşüş kaydetmesi, özellikle FED’in stratejilerinin fiziki talep üzerinde ne denli bir etki yarattığının en önemli göstergesi olarak gözleniyor.
TEKNİK BEKLENTİLER ALTIN İLE İLGİLİ NELERE İŞARET EDİYOR? Orta vadeli olarak altın fiyatını incelediğimizde uzun bir süredir devam eden (14 Nisan 2013’den beri) üçgen formasyonunda kanalın üst noktası olan 1345 bariyerinden gerçekleştirdiği satış baskısı ve bu baskının 1275 seviyesi altındaki haftalık kapanış ile teyit edilmesi, formasyon gereği kanalın alt noktası olan 1180 seviyesinin hedeflenme ihtimalini güçlendiriyor.
1180 SEVİYESİ TEST EDİLİRSE STRATEJİ NE OLMALI? Bu maddeler arasında dikkat çeken WGC’nin çeyrek dönem raporuna göz atacak olursak, yılın ikinci çeyreğinde altın talebinin azaldığını görebiliriz. özellikle dünya altın tüketiminin yaklaşık %60’ını oluşturan çin ve Hindistan tarafından alımların azalması önemli faktörler arasında öne çıkıyor. Aşağıdaki tablonun alt kısmında yer alan satırda, 2014’ün ikinci çeyreğinde, önceki yılın aynı çeyreğine göre altın talebinin %16 düşüş kaydettiği görülürken, WGC rakamlarına göre 963.8 ton olan yılın ikinci üç aylık dönemine ait talep miktarının, 5 yıllık ortalamanın da altında kaldığı okunuyor.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.