Bu yılın ilk 9 ayında bütçede oluşan bozulma riski ne anlama geliyor? Türkiye ekonomisinin önümüzdeki 3 yıla dair genel performansını içeren Orta Vadeli Program’da hangi hedefler öne çıkıyor?
Eylül ayında tüketici fiyatları 0,68 puan azalarak yüzde 8,86’ya geriledi. Enflasyonun son aylarda ilk defa yüzde 9 düzeyinin altına inilmiş olsa da, halen yüksek seyrin devam ettiği görülüyor. TCMB tarafından yayımlanan enflasyon değerlendirmesinde “Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, hizmet grubunun katkısı yatay seyrederken, diğer alt grupların katkısı geriledi. Temel mal grubunun katkısı bir önceki aya kıyasla 0,26 puan, enerji grubunun katkısı ise 0,22 puan azaldı. Gıda grubunun yıllık tüketici enflasyonuna katkısı 0,12 puan düşüş gösterse de, alt gruplar arasında en yüksek katkı 3,36 puan ile halen bu gruba ait” deniliyor. öKTG-H ve öKTG-I endekslerinin yıllık artış oranı önceki aya kıyasla sırasıyla 0,41 ve 0,42 puan gerileyerek yüzde 9,95 ve yüzde 9,25 olarak gerçekleşti.
Para politikası duruşunu enflasyona odaklayan TCMB yayımladığı Para Politikası Kurulu toplantısı özetinde; “Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, hizmet grubunun katkısı yatay seyrederken diğer alt grupların katkısı geriledi. Temel mal grubunun katkısı bir önceki aya kıyasla 0,26 puan, enerji grubunun katkısı ise 0,22 puan azaldı. Gıda grubunun yıllık tüketici enflasyonuna katkısı 0,12 puan düşüş gösterse de alt gruplar arasında en yüksek katkı 3,36 puan ile halen bu gruba ait. Enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimleri incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin öKTG-I endeksi dışında devam ettiği gözleniyor. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle temel mal enflasyonu ana eğilimindeki yavaşlama kısmen bu dönemde de sürerken hizmet grubunda ana eğilim yüksek seyrini koruyarak çekirdek göstergelerdeki iyileşmeyi sınırlamaya devam etti” ifadelerine yer verdi.
Bu çerçevede TCMB’nın halihazırda yüksek seyreden enflasyonun hedeflere ulaştırılmasında uygulamakta olduğu politikalarının bir süre daha devam edeceğine dikkat çekiyor.
İŞSİZLİK YüZDE 10’A TIRMANIYOR
TüİK tarafından açıklanan verilere göre Temmuz ayı itibariyle işsizlik oranı yüzde 9,8 (Haziran ayında yüzde 9,1) seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde işsiz sayısı 2 milyon 867 bin kişi iken, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,8, kadınlarda ise yüzde 12 oldu. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12 olarak tahmin edildi. İşgücü 2014 yılı Temmuz döneminde 29 milyon 276 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 51,3 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,3 kadınlarda ise yüzde 30,8 oldu.
Dünya ülkeleriyle karşılaştırma anlamında en uygun veri olarak açıklanan 15-64 yaş grubu tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 12,1 olarak gerçekleşti. Söz konusu oran Haziran ayında yüzde 11,2 düzeyindeydi. İşsizlik verilerinde Temmuz ayında görülen bozulmanın Türkiye ekonomisinin alışılmış eğilimlerinden farklı olduğu vurgulanmalı. Nitekim geçen ayki değerlendirmemizde Temmuz ve Ağustos aylarında iyileşme beklediğimizi ifade etmiştik. Oysa açıklanan veriler işsizlik alanında daha şiddetli bir bozulma eğiliminin yükselmekte olduğuna işaret ediyor. Söz konusu eğilimin sonbaharda devam etmesi halinde işsizlik oranı yüzde 11-12 aralığına yükselebilir.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.