Türkmenistan ziyareti için Aşkabat’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, Kadınlar Birliği Başkanı Govher Babajanovna, Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi Ata Serdarov, Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu ve eşi Aycan Mütevellioğlu karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a, uçaktan inişlerinde, Türkmen çocuklar çiçek verdi ve bereketi simgeleyen ekmek ikram etti. Heyette Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bazı milletvekilleri, iş adamları ve basın mensupları yeraldı.
LİDERLER OĞUZHAN SARAYI’NDA GöRüŞTü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet ziyareti için bulunduğu Aşkabat’ta Oğuzhan Sarayı’na gelişinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov tarafından karşılandı. Daha sonra resmî karşılama töreni gerçekleştirildi ve ardından baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Devlet Başkanı Berdimuhamedov, heyetlerarası görüşmelere başkanlık ettiler. Orta Asya‘ya Cumhurbaşkanı olarak ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan olarak yaptığı ziyaretlerle birlikte Türkmenistan‘a beşinci kez geldiğini söyledi. Erdoğan, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin son yıllarda en üst düzeyde yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, Türkmenistan‘daki yatırımlarda Türk müteahhitlerin üst düzey projeler yüklendiğini, bundan sonra da ticaret, kültür ve turizm alanında önemli adımlar atılacağına inandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim ve sağlık alanındaki iş birliğine verilen öneme işaret ederek, kendisine ve heyetine gösterilen ilgiye teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
STRATEJİK ORTAKLIK MASADA
Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, daveti kabul ederek Cumhurbaşkanı olarak Orta Asya‘daki ilk ziyaretini Türkmenistan‘a yapmasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan‘a teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın ziyaretinin “tarihî önemde” olduğunu kaydeden Devlet Başkanı Berdimuhamedov, “stratejik” olarak nitelediği iki ülke arasındaki ilişkilerin sürekli ilerlediğini söyledi ve şu açıklamayı yaptı: ‘Türk şirketleri,Türkmenistan‘da önemli ve büyük projelere imza atıyor, kaliteli işler ortaya çıkarıyor. Eğitim, turizm, spor ve kültür alanındaki ilişkiler de önemli. İki ülke arasındaki anlaşmalar dostluk ve kardeşliği güçlendiriyor.”
ERDOĞAN’A AT, EMİNE HANIM’A HALI HEDİYE EDİLDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile birlikte Devlet Başkanlığı Atçılık Kompleksi‘ni de ziyaret etti. Burada Devlet Başkanı Berdimuhamedov Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Doğan” isimli Ahal Teke cinsi atı hediye etti. At hakkında ilgililerin bilgi verdiği Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine hediye edilen atı sevdi. Türkmenistan ziyaretine eşlik eden Emine Erdoğan, Türkmenistan’ın farklı vilayetlerine ait iki bine yakın halının sergilendiği Millî Halı Müzesi’ni gezdi. Boyutlarıyla Guinness Rekorlar kitabına giren Türkmen halılarını inceleyen Emine Erdoğan’a Türkmen halısı ve Türkmen halıları hakkında bilgilerin yer aldığı kitap hediye edildi.
TİKA’DAN AHALTEKE ATLARINA TANITIM DESTEĞİ
Türkiye ile Türkmenistan Ahalteke atlarının, dünyaya tanıtılmasında da işbirliği yapıyor. Buna göre; Ahalteke atlarının genetik yapılarının işbirliğiyle korunması için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), tarafından Türkmen Atları Devlet Birliği Atçılık Kompleksi Kalkınış Atlı Oyunlar Grubu’nun, İtalya’daki Uluslararası Sirk Festivali’ne katılımına destek sağlandı.
TARİHİ İPEK YOLU YENİDEN CANLANIYOR
Avrasya kıtasının ticaret yollarının stratejik kavşağında bulunan Türkmenistan, tarihi İpek Yolu‘nun tekrar canlandırılması için harekete geçti. Türkmenistan, Orta Asya bölgesinin uluslararası ulaşım sistemine entegrasyonu, taşımacılık için lojistik merkezlerin kurulması gibi pek çok konunun değerlendirildiği Uluslararası Ulaştırma Konferansı’na ev sahipliği yaparak önemli bir adım attı. 33 ülke ve 16 uluslararası örgütten üst düzey katılımla gerçekleşen Konferans; Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği örgütü (AGİT), Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu, Avrupa-Kafkasya-Orta Asya Ulaşım Koridoru‘nun (TRACECA) işbirliğiyle Aşkabat’taki Oğuzkent Oteli‘nde düzenlendi. Bakan, Bakan Yardımcısı ve üst Düzey temsilcilerin yer aldığı Konferans’ta; AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Başkanı Christian Friis Bach, Uluslararası Karayolu Taşımacılık Birliği (IRU) Başkanı Janusz Lacny, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Şamil Aleskerov , Asya Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Komisyonu ve Pasifik (ESCAP) Müdür Yardımcısı İcra Sekreteri, Shun-ichi Murata, Ulaştırma Koridoru Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaştırma Koridoru Hükümetlerarası Komisyonu Genel Sekreteri (TRACECA), Bay Eduard Biryukov hazır bulundu.
TüRKMENİSTAN’DAN TüRKİYE’YE OTOBAN TEKLİFİ
Uluslararası Ulaştırma Konferansı’na ev sahipliği yapan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, Orta Asya ülkeleri için Türkiye‘ye kadar uzanacak örnek otoban inşa edilmesini teklif etti. Türkmen Lider, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu, Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu gibi uluslararası örgütler ile ulaştırma sektöründe işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydederek, “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU), Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu gibi kuruluşların tecrübeleri göz önünde bulundurularak, Orta Asya için Türkiye‘ye uzanacak örnek otoban kurulmasını teklif ediyoruz. Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği‘nin örnek otoban inisiyatifini tamamen destekliyoruz. Bu projenin hayata geçirilmesi için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, “Türkmenistan ulaştırma ve transit taşımacılığı alanında önemli bir bölgede yer alıyor. ülke olarak birçok uluslararası ulaştırma projelerine imza atıyoruz. Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattı tamamlandı. Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu hattının temelini attık. Bu projeler, tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlanmasına önemli katkı sağlayacak. Ayrıca, ülke genelinde örnek olabilecek otoban projelerine imza atmayı planlıyoruz. Gerçekleştirilen bu toplantının bölge coğrafyası açısından büyük önem taşıdığını, katılımcı ülkelerin bakanlarıyla bir araya gelerek, değerlendirme ve teknik düzeyde çalışmalar yapılacak. Bölgenin, bir bütün olarak ulaşım konusunda güçlü yanlarını, sorunlarını ve çözümlerini ortaya koyacak sonuçlara ulaşılacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
TüRKMENİSTAN STRATEJİK BİR VİZYONA SAHİP
Bakü ve Tiflis üzerinden, Kars’a varan demiryolu hattının inşaatı tamamlandı. Gelecekte çin’den gelen yolcular ve yükler Türkmenistan ve sonrasında Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak. Uluslararası Karayolu Taşımacılık Birliği (IRU) Başkanı Janusz Lacny, Tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması konusunda IRU olarak her türlü desteği vereceklerini belirterek, “bizim sloganımız Daha iyi bir gelecek için birlikte çalışmaktır” dedi. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Başkanı Christian Friis Bach ise, uluslararası ticareti kolaylaştıran düzenlemeler dünya genelinde hayata geçmeye başladı. Burada katıldığımız Uluslararası Ulaştırma Konferansı’nda somut adımlar atılıyor. Bu da Türkmenistan’ın stratejik bir vizyona sahip olduğunu gösteriyor” görüşünü savundu. Dünya Bankası Orta Asya ve Avrupa Ulaşım Direktörü Juan Gaviria, “karayolu taşımacılığının ekonominin en gelişen sektörü haline geldi. Türkmenistan’ın ulaştırma sektöründeki dev projelere bölge olarak hayata geçirilmesi önemli. Türkmenistan, Orta Asya’nın en istikrarlı büyüyen ekonomilerinden birisi. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, ülkenin kalkınmasında önemli bir paya sahip” şeklinde konuştu.
ULAŞTIRMA SEKTöRüNDE YILDIZ PROJELER
Uluslararası Ulaştırma Konferansı’na katılan ülke temsilcileri, Aşkabat‘ta inşa edilen Uluslararası Gümrük Terminali ve Uluslararası Yolcu Terminali‘nin açılış törenine katıldı. Ayrıca Aşkabat-Türkmenbaşı otobanının temeli atıldı. Aşkabat‘tan Hazar Denizi‘nin kıyısındaki Türkmenbaşı kentine uzanacak 564 kilometre uzunluğundaki otoban inşaatının, Türkmenistan Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması öngörülüyor. öte yandan hizmete açılan Uluslararası Yolcu Terminali 2 bin yolcuya hizmete verecek. Bu terminalden Türkiye başta olmak üzere İran, Ermenistan, Kazakistan ve Afganistan‘a otobüs seferlerinin yapılması planlanıyor. Tam teşekküllü ve modern terminaldeki otel, yabancı heyeti hayran bıraktı. 2 kişilik oda fiyatının sadece 30 dolar olması dikkat çekti
ORTA ASYA’DAN DüNYA PAZARLARINA YOL AçILIYOR
Orta Asya ülkelerinde üretilen malların dünya pazarlarına ulaştırılması bakımından çok önemli olan demiryolu hattı tamamlandı. Kuzey-Güney ulaşım koridoru kapsamında tamamlanan Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattı, 3 Aralık 2014’te Aşkabat’ta düzenlenecek törenle açılacak. 2007 yılında temeli atılan Uzen-Gızılgaya-Bereket-Etrek-Gürgen demiryol hattı (Kazakistan-Türkmenistan-İran) Orta Asya ülkelerinin Basra Körfezi’ne açılmasını sağlayacak. Ayrıca, söz konusu hat yük taşımacılığında bölge ülkelerine büyük kolaylık getirecek. Geçen yıl bu hattın Kazakistan ile Türkmenistan kısmı birleştirilmişti. Açılış törenine, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev katılmıştı.
UMMAN LİMANLARINI ORTA ASYA’YA AçIYOR
Türkmenistan’da gerçekleştirilen Konferans’a katılan Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alavi bin Abdullah Turcomoney’e yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Orta Asya ülkeleri Basra Körfezi‘ne açılmak istiyor. Aşkabat’ta yeni bir anlaşma imzaladık. Türkmenistan’daki görüşmelerimizde yeni uluslararası ulaşım koridorunun kurulmasına ilişkin gelişmeleri ele aldık. Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile çok verimli görüşmeler yaptık. Türkmen Lider bu projeye önem veriyor ve destekliyor. ülkemizin limanlarını Orta Asya ülkeleri için de açmaya hazırız. özbekistan-Türkmenistan-İran-Katar-Umman uluslararası ulaşım ve transit koridoru projesi bittiğinde yeni pazarlar için kapılar açacak. Yeni ulaşım projesi, Orta Asya ülkeleri ile Basra ve Umman Körfezi‘ni birbirine bağlayacak.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.