Türkiye dahil birçok ülkede hizmet veren Kuveyt sermayeli Burgan Bank’ın CEO’su Majed Al-Ajeel, Turcomoney‘e özel röportajında, Banka’nın faaliyetleri ve hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşte Al-Ajeel’in sorularımıza verdiği yanıtlar ve Türkiye‘deki yatırımlarıyla ilgili görüşleri:
Burgan Grup olarak hangi ülkelerde faaliyet gösteriyorsunuz. Yurt dışındaki yapılanmanız nasıl?
Burgan Bankacılık Grubu, ticaret bankacılığı alanında hizmet veriyor. Kuveyt‘teki merkezimizin yanısıra Cezayir, Tunus, ürdün, Irak ve Türkiye‘de de bankalarımız var. Bunlar bağımsız ya da ayrı bankalar olarak hizmet veriyorlar. Neredeyse yüzde yüzüne sahip olduğumuz Türkiye‘deki bankamızda olduğu gibi bu bankaların çoğunluk hissesine sahibiz ve çoğunluğunu kontrol ediyoruz. Ancak bunlar her ülkede bağımsız çalışan bankalardır. Bu ülkeler dışında, bazı bankalar başka yerlerde de temsil ediliyorlar. Filistin‘de de bankacılık hizmetleri veriyoruz, Kuwait-Jordan Bank‘ın Filistin‘de ve Kıbrıs‘ta birer şubesi var. Dolayısıyla dokuz ülkede faaliyet gösteriyoruz. Kuveyt, Türkiye, ürdün ve Irak‘taki toplam şube sayımız 230.
Türkiye’de kaç şubeniz var ve faaliyetleriniz nelerdir?
Türkiye‘deki 60 şubemizden 30‘u İstanbul, 6‘sı Ankara, geri kalanlar ise diğer şehirlerde faaliyet gösteriyor. Türkiye‘de bireysel ve kurumsal bankacılık hizmetleri veriyoruz. Banka’nın bir de leasing bağlı şirketi ve sermaye piyasasında hisse işlemleri yapan bir şirketi var. Beş farklı bankası olan Burgan Grubu‘nun genel ağı bu şekilde. 9 ülkede faaliyet gösteriyoruz. 230 şubemiz var. Kuveyt‘te çalışan sayımız 1.000‘den az, Türkiye‘de 1.000 çalışanımız var, toplam çalışan sayımız 4.000. 1.000 çalışan 1.000 aile demek. Bu, Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişki açısından çok önemli. Kuveyt bankaları ve şirketleri Türkiye‘ye yatırım yapıyorlar. Bunlar iyi ilişkiler kurulduğunun göstergesi. Emlak sektörüne yatırım yapan Kuveyt bankaları ve şirketleri de var. Bazı şirketler ise tarım sektörüne girip, bu alana yatırım yapıyorlar.
Türkiye pazarında olmak sizing için neyi ifade ediyor?
Türkiye‘ye, 350 milyon dolarlık sermaye ile giriş yaptık. Bu pazar bizim için çok önemli, bu yüzden iki yıl önce bu bankayı satın aldık. Türkiye çok büyük bir pazar, kalabalık nüfusu var ve çok fazla iş potansiyeline sahip. Araştırma yaptık, burada ziyaretler gerçekleştirdik ve yatırım için davet aldık. Türkiye‘de başarılı olduğumuzu henüz söyleyemeyiz. Sadece iki yıldır Türkiye‘deyiz. Bu sadece başlangıç ama doğru yolda ilerliyoruz. Hedefimiz büyümek çünkü Türkiye ciddi iş fırsatları sunuyor. Türkiye‘de yatırımlarımıza devam edeceğiz. Buna çok değer ve önem veriyoruz. Türkiye Burgan Grubu için çok önemli bir ülke.
Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki siyasi çalkantıların bankacılık sektörü üzerinde etkili oluyor mu?
Pek de öyle olduğu söylenemez. Siyasi iklimden kaynaklanan ciddi bir etki yok. ülke ve bankacılık sektörü güvenlik nedeniyle aktarılan bazı para kaynaklarından faydalanmış olabilir.
Yabancı şirketler için ne gibi fırsatları vurgularsınız?
Yabancı şirketler için çok fırsat var. Kuveyt‘te, inşaat sektöründe tüm bu projeleri yapacak kapasitemiz yok. örneğin, Jaber Dolgu Yol, ya da demiryolu projesi gibi mega projeleri yürütmek için uzmanlaşmış yabancı yüklenicilerle çalışmamız gerekiyor. Kalkınma planına dahil edilmiş diğer sektörler için de aynı durum geçerli. Kuveyt özel sektöre yabancı şirketlerle ortaklık kurmak için çok fırsat sunuyor. Yabancı ülkelerin ve yabancı şirketlerin çok ilgi gösterdiğini gördük. Birçok yabancı heyete cumhurbaşkanları ya da başbakanları başkanlık ediyor ve şirketlerinin çalışabilmesi için Kuveyt‘in onlara sunduğu fırsatları ve potansiyeli değerlendirmek için iş dünyası temsilcileri ile birlikte geldiler.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki stratejiniz ve yayılma politikanız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Burgan Bank 1970‘li yıllarda bir kamu bankası olarak faaliyetlerine başladı. Daha sonra 1998 yılında özelleştirildi. KIPCO Grubu hisselerin çoğunluğunu elinde bulunduruyor. Yedi yıl kadar önce Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde genişleme niyetimizi ve dört farklı ülkede banka satın alacağımızı duyurduk. Dört bankanın da hisselerinin çoğunluğu bize ait; bu bankalardan birisi de Jordan Kuwait Bank‘tır. Bu banka ürdün‘de çok aktif ama aynı zamanda Batı Şeria‘da ve Kıbrıs‘ta da birer şubesi var. İkinci bankamız The Bank of Baghdad, bu banka da Irak‘ın bir numaralı özel bankası olup çok aktif ve hızla büyüyen bir bankadır. Irak‘ın her yanına yayılmış şubeleri var. Gulf Bank Algeria‘yı da satın aldık. Ayrıca Malta‘da faaliyet izni olan Tunis International‘ı da satın aldık.
Burgan Bank, GCC (Gulf Cooperation Council) içerisinde bilgi güvenliği yönetim sistemi için ISO:2008 belgesine sahip tek banka. öncü olduğu diğer özellikleri nelerdir?
Bankamızı diğer bankalardan farklılaştırarak daha fazla pazar payı kazanmaya çalışıyoruz. Sonuçlar, PE (Fiyat-Kazanç) oranı ve yatırım açısından halihazırda dördüncü sıradayız. Bence tüm bu sonuçlar bankanın, yönetim kurulunun ve hissedarların izledikleri politikalar sayesinde elde edildi. Bankayı daha da geliştirmek için Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde başka fırsatları da değerlendirebiliriz. Banka şu an için sadece Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi ile ilgileniyor ama ileride durum değişir mi, bilemeyiz.
Günümüz kurumsal stratejilerinde kurumsal sosyal sorumluluğun öneminin gittikçe arttığını göz önüne alırsak, Burgan Bank‘ın bu bağlamda neler yaptığını sizden öğrenebilir miyiz?
Biz uzun zamandır yerel toplum faaliyetlerine katkıda bulunuyoruz. Başlıca faaliyetlerimizden birisi de, toplumun temel unsurlarından olan engelli bireylerin genel olarak toplum içinde engelsiz yaşayabilmelerini sağlamak. 14 yıldır bu yönde faaliyetler yapıyoruz. Her yıl verdiğimiz Pırlanta ödülü‘nün amacı engelli vatandaşlarımızın başarılarını takdir etmek; bu faaliyet bizim başlıca Kurumsal Sosyal Sorumluluk faaliyetlerimizden birisidir. Bu ödülü aslında biz yarattık. Ayrıca eğitim alanında yürüttüğümüz kurumsal sosyal sorumluluk girişimlerimizin bir parçası olarak öğrencilerin teknikleri uygulayabilmeleri amacıyla Kuveyt üniversitesi İşletme Bölümü‘nde bir “ilgilenme laboratuarı” oluşturduk.
Biraz da sizden bahsedelim; Nisan 2010‘da Burgan Bank Başkanı olarak atandınız. Burgan Bank için vizyonunuz nedir?
Burgan Bank‘a 2010 yılında Başkan olarak katıldım ancak daha önce de burada Başkan Yardımcısı olarak çalışıyordum ve 14 yıldır Yönetim Kurulu üyesiyim. Bir bütün olarak Grup vizyonunun Burgan Bank‘ı bir sonraki seviyeye taşımak ve bankayı yerel ve uluslararası seviyede geliştirmek olduğunu düşünüyorum. Bankayı daha fazla geliştirme fırsatlarını değerlendirmeye ve belki başka bankalar satın almaya devam edeceğiz. Bunu yapabilecek kapasitemiz ve likiditemiz var. Fırsatlar arıyoruz ve daha fazla iş yapıp işi geliştirmeyi hedefliyoruz. ülkede iki numaralı banka olmak istiyoruz. Yabancı yatırımcılara mesajım: Korkmayın, Kuveyt‘e gelin.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.