Türkiye’yle iyi ilişkilere sahip Portekiz’e yıllardır uçuş gerçekleştiren THY, Lizbon hattını 2005 Haziran ayında açtı. 10 yıl evvel haftada 3 seferle başlayan uçuşların, bugün itibariyle haftada 10 sefere yükseldiğini belirten THY Lizbon Müdürü Engin Akbaş; Salı, çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri bir, Cumartesi, Pazar ve pazartesi günleri ise ikişer sefer düzenlediklerini ifade ediyor. Lizbon’a yaz tarifesiyle birlikte gunde iki sefer icra etmeye baslanacak olup, 30 Nisan itibariyle haftada 4 sefer olmak uzere Porto ucuslari da baslayacak. THY Lizbon Hattı olarak güzel bir ivme kazandıklarını belirten ve doluluk oranlarından memnun olduklarinin altını çizen Akbaş, sözlerini şöyle sürdürüyor: “5 saatlik uzun uçuş mesafemizi göz önüne aldığımızda, hatttimizin performansindan memnunuz.
TüRSAB’la işbirliği yaparak Lizbon turlarını Türkiye’ye tanıtmaya gayret ettiklerini belirten Akbaş, aynı şekilde Türkiye’yi, Portekizlilere tanıttıklarını söylüyor ve sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “özellikle İstanbul ve İzmir’e ilgi var. İstanbul yolcu yoğunluğu açısından birinci sırada. İzmir de, oldukça önemli çünkü Meryem Ana Kilisesi’ne gidiliyor. Dini turizm kapsamında İzmir’e giden Katolik yolcularımız, en çok satış yapılan noktayı teşkil ediyor. Portekizliler; İzmir’in yanı sıra, tatil planları için Antalya, Marmaris ve Bodrum’u da tercih ediyorlar. Kapadokya bölgesi de Portekizliler için oldukça ilgi çekici bir nokta haline geldi. Yurtdışı yolcu profilimizin ağırlıklı kısmını Uzak Doğu kökenli yolcular oluşturuyor. özellikle çin yolcuları ağırlıkta. Tokyo bağlantısını aldıktan sonra Japon yolcu sayımız da arttı. Ortadoğu ülkelerine ait yolcu sayımız da iyi durumda. İran trafiği artıyor. Portekiz’deki kültürel doku, deniz ve doğal turlar İranlıları etkiliyor.”
Dar gövdeli Airbus ve Boeing uçaklarıyla hizmet verdiklerini anlatan Akbaş, her geçen gün yükselen bir pazar payına sahip olduklarını söylüyor. Akbaş, THY Lizbon hattında pazar paylarını ilave seferlerle daha da arttırmayı hedeflediklerini ifade ederek, “Lizbon’da 3 büyük acente var ve bizim satışlarımızın ağırlıklı kısmı bu acenteler tarafından gerçekleşiyor. Bunların dışında daha küçük ölçekli 45 acente var ve bunlarla da çalışıyoruz. Lizbon’da gerçekleştirilen golf turnuvasına sponsor olduk. Reklam ve tanıtımlarımızı arttırarak, pazar payımızı daha da yukarılara çekmeyi hedefliyoruz” dedi.
Portekiz Turizm Ofisi Başkanı João Cotrim de Figueiredo:
PORTEKİZ 16 MİLYON TURİST AĞIRLADI
Portekiz’de en önemli sektörlerden biri olan turizm, ekonomide yüzde 9’luk paya sahip. İstihdamın yüzde 10’unu oluşturan turizm sektöründe 320 bin kişi çalışıyor. Geçen yıl Portekiz’i ziyaret eden yabancı turist sayısında yeni bir rekora imza atıldı ve 16 milyon rakamına ulaşıldı. Dünya geneline hâkim olan küresel kriz, Portekiz’de özellikle iş turizmini olumsuz etkiledi. İç turizmdeki canlanmayla bu süreç atlatılmaya çalışıldı.
Avrupa ülkeleriyle kıyasladığımızda yabancı ziyaretçiler için daha cazip bir ülke olan Portekiz, son 3 yılda büyüme açısından İtalya ve İspanya’yı geçti. Misafirperverliğiyle dikkat çeken ülke, sahip olduğu eşsiz güzellikleri dünyaya anlatmaya gayret ediyor. özellikle internet üzerinden, sosyal paylaşım sitelerinde Portekiz tanıtımları yer alıyor. Sosyal paylaşım siteleri ve dijital platformlar üzerinden günde 11 milyon kişi ülkemizle ilgili bilgilere erişim sağlıyor. Portekiz’le ilgilenen yabancı turistlere tanıtım amaçlı 400 kampanya düzenledik ve 10 bin kişiye ulaştık. Stratejik planlamalarla gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde turizm sektörü her gün biraz daha büyüme kaydediyor. Bacasız sanayi olarak tanımlanan bu sektör için sürekli yeni açılımlar sağlanıyor.
Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden Portekiz’e, yabancı turistler geliyor. Türk halkını, kendimize yakın görüyoruz ve bu nedenle ülkemizi daha fazla ziyaret etmelerini bekliyoruz. Rakamlara göz attığımızda Türkiye’den, Portekiz’e gelen turist sayısının çok az olduğunu görüyoruz. Yaptığımız çalışmalarla, Türkiye’den gelen turist sayısını arttırmayı ümit ediyoruz.
AICEP Başkanı Miguel Frasquilho
YABANCI YATIRIMCILARA SUNULAN İMKANLAR
Portekiz’de yabancı yatırıma herhangi bir kısıtlama uygulanmamaktadır. Portekiz kanunları yatırımcının milliyetine göre ayrımcılık yapmamaya dayanır. Portekizli bir hissedar alma zorunluluğu gibi şartlar ve kâr ve temettülerin ülkeye geri döndürülmesi gibi kısıtlamalar yoktur. Ancak Portekiz’de oturmayan hissedarların vergilerini ödemek için mutlaka bir Portekiz vergi numarası almaları gerekmektedir. AB vatandaşları vergi numaralarını doğrudan vergi dairesinden alabilirler (şahsen ya da bir vekil aracılığıyla); AB’de yaşamayanlar da vergi dairelerindeki işlerin halledilmesi için Portekizli bir vergi mükellefi temsilci atamalıdır.
2009 ile 2013 yılları arasında, Portekiz’e toplam 21,3 milyar Avro net yabancı yatırımı yapıldı. 2014 yılında da trend olumlu oldu ve 2015’in de Portekiz’e gelecek yabancı doğrudan yatırım açısından iyi bir yıl olmasını bekliyoruz.
Yatırım açısından kesinlikle çekici bir ülke olan Portekiz’de AICEP’e göre bazı faktörler etkili olmaktadır. Coğrafi açıdan Portekiz Avrupa, Afrika ve Güney Amerika pazarlarına erişim açısından stratejik bir giriş noktasıdır, rekabet edebilir endüstriyel ve işçilik maliyetleri vardır, Portekiz’de kamu işlemlerinin %90’ı online halledilebildiği için iş yapmak kolaydır, Portekiz dünyada suç oranının en düşük olduğu ülkelerden birisi olduğu için siyasi ve sosyal istikrar vardır, Dünya Ekonomik Forumu’na göre Portekiz 144 ülke içinde dünyanın 36. en rekabetçi ülkesidir ve Dünya Bankası’nın 2014 için yayınladığı Doing Business Report’a göre Portekiz 189 ülke içinde 25. Sıradadır.
Portekizli şirketler şarap ve zeytinyağı gibi tarımsal ürünler, yeni iletişim teknolojileri, otomotiv endüstrisi, odun ve mantar, turizm, yenilenebilir enerji, biyoteknoloji, ilaç sanayi, ayakkabı, giyim ve moda gibi alanlarda önemli uluslararası deneyim ve değer kazandılar. Birkaç örnek vermek gerekirse, mantar, deri ve” kayaking” endüstrilerinde, yenilenebilir enerjide, trafo ve otomasyonda ve kimlik belirleme yazılımında dünyanın en büyüğüyüz. Dünyanın en gelişmiş vezne makineleri ağımız var, otomatik ücret toplama sistemini tasarladık ve uyguladık, cep telefonları için ön ödemeli kartları icat ettik, Pekin 2008 Olimpiyatları’nda dünya rekorlarının ezilip geçilmesini sağlayan mayoları geliştirdik ve ürettik.
örneğin, plastik kalıp sektöründe de son derece gelişmiş bir sanayi var ve toplam satışın yüzde 80’i yurtdışıyla gerçekleştiriliyor. Plastik kalıp alanında Portekiz dünyanın en büyük kalıp üreticilerinden birisidir. Portekiz’deki Bilgi Teknolojisi endüstrisi de her zaman önemli bir rol oynadı. 16. Yüzyılda dünyayı Astrolabe ile tanıştırdık. Beş yüzyıl sonra bir Portekiz şirketi havadan çekilmiş fotoğrafları kullanarak dünyanın ilk GPS navigasyon sistemini geliştirdi. Bu şirket Ndrive’dı ve bu şirket bilişim teknolojileri dünyasında gittikçe daha önemli roller oynayan Portekiz şirketlerine sadece bir örnektir. Portekiz tarım sektörü sadece Portekiz’de üretilen yerel ürünlerle tanınır ve bu da Rocha Armutu ve Bravo de Esmolfe Elması gibi sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla birlikte anıldığı için Portekiz tarım ürünleri uluslararası piyasada çok rahat rekabet edebilirler. Faaliyet sektörü hangi sektör olursa olsun, Portekiz’in gücü, yenilikçi karakteri, kaliteli ürünleri ve rekabetçiliği Portekiz’i Türk yatırımcılar için ve Türk iş piyasası için doğal bir seçim haline getiriyor. Sizleri gelip ülkemizi ziyaret etmeye ve bunları ilk elden görmeye davet ediyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.