Son Haberler

ŞİMDİ EV ALMA ZAMANI MI?

Son dönemde Merkez Bankası (MB) ile Hükümet arasında yaşanan tartışmalar Türkiye’de piyasalarda dalgalanmalara sebep oldu. Döviz kurları yükseldi, borsa düşüşe geçti. Hükümetin “Faizi indir” baskına, 3 Şubat’ta enflasyon verilerini açıklamak için toplanan MB’dan temkinli açıklamalar geldi. Bütün gözler 24 Şubat’ta yapılması beklenen MB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, kurumun faiz indirip indirilmeyeceğine yönelmişti. Piyasaların beklentisi faiz oranlarında bir indirimin olacağı yönündeydi. Nitekim MB PPK, politika faizini beklentiler doğrultusunda 0.25 puan indirimle yüzde 7.5‘e düşürdü, önümüzdeki dönemde kararların enflasyondaki gelişmelere göre alınacağını vurguladı. Kurul, faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranını yüzde 11.25‘ten yüzde 10.75‘e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını da yüzde 10.75‘ten yüzde 10.25‘e, MB borçlanma faiz oranı yüzde 7.5‘ten yüzde 7.25‘e indirdi. Uzmanlar faiz indiriminin en çok “her dönem yatırımcının gözdesi” olan gayrimenkul sektörüne hareket getireceği görüşünde.

2014 yılında gerek seçim zamanında gerekse hükümetin iç karışıklığının da sebep olduğu durumlardan kaynaklı olarak ev fiyatları düştü. 2014’ün sonuna doğru %24’lük artışla konut fiyatlarındaki ani patlamalar da gözden kaçmadı. Bunun en büyük sebeplerinden birisi %1.20 olan konut kredisi faiz oranlarının % 0.90 seviyesine, hatta daha aşağı oranlara çekilmesiydi. Son 6 aylık süreç göz önüne alınırsa bu çıkış trendinin 2015 yılında da yerini koruması bekleniyor.

Merkez Bankası‘nın kararlarını uzmanlar nasıl yorumladı?

Türkiye ekonomisini sırtlayan sektörlerin temsilcilerinin görüş birliğine vardığı konu ise faiz indiriminin ekonomiye yapacağı pozitif etki. Aslında buradaki çıkış trendinin, genel anlamda orta seviyedeki bireylerin, inşası bitmiş hazır konut arayışlarında olmasından kaynaklanan pazarın sebep verdiği ve önümüzdeki aylarda da aynen bu şekilde yerini koruması bekleniyor.

Yüksek faiz, yatırım kararlarını olumsuz etkiliyor

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum

MB’nin faizi indirmesi gayrimenkul sektörü için pozitif bir gelişme olacaktır. Yüksek faiz sadece gayrimenkul sektörünün sorunu değil. Faizin artışı ve azalışı tüketiciyi de yatırımcıyı da direkt etkiliyor. Biz yakın zamanda 5 tane ihaleye çıktık. Yüksek faiz, yatırımcıların yatırım kararını da etkiliyor. Hesap yaparken, fizibilite hazırlarken ne kadar kredi alması gerektiğine, yüzde kaç faiz vereceğine bakıyor. Yatırımı buna göre fizibıl buluyor ya da bulmuyor. Faizlerin düşük olması da elbette yatırımcının yatırım yapma iştahını, tüketicinin konut alma iştahını artıyor. Dolayısıyla MB’nin faizi indirmesi gayrimenkul sektörü için pozitif bir gelişme olacaktır.

Faiz indirimi konut sektörü için iyi haber

Erdal Turan GCM Menkul Kıymetler Araştırma Direktörü

Faiz koridorunun üst bandının indirilmesi kredili mevduat faizlerinde indirimi gündeme getirecek. üretim maliyetlerinde yeri olan kredi faizlerinin aşağı çekilmesi, üretim ve inşaat sektörünün faktörlerini rahatlatacak. Fakat tüketici tarafından bakarsak kredi faizlerinin düşmesi ile birlikte coşkulu bir talep beklemek çok doğru olmaz. Konut alımını düşünenler için faizin inmesi iyi haber. Devletin yüzde 15’lik destek projesi de iyi haber fakat bunları biriken iyi haberler olarak değerlendirmek gerekir. Bu iyi haberlerin tüketiciyi harekete geçirmesini beklemek acelecilik olur çünkü Türkiye’de kredi kullananların kredi oranına hassasiyeti yüksek değil. Uygun bir evi bulmuş olan tüketici koşullar da kendisi için uygunsa faizini yarım puan düşük olmasın çok fazla bakmaz.

Konut kredilerinde iyileşme sınırlı olur

Odeabank Stratejik Planlama Grup Müdürü Erkan Dernek

Faiz indirimlerinin enflasyon patikasında beklediğimiz iyileşmeler ve küresel ekonomilerdeki düşük enflasyon sürecinden dolayı devam etmesini bekliyoruz. Şu anda 7,5% olan politika faizinde daha fazla indirimin gerçekleşebileceğini fakat ABD’de olası faiz artışı beklentileri ve Avrupa’da bono alım programlarının başlayacağı Mart ayından itibaren küresel faizlerin yükselme ihtimalinin gelişmekte olan piyasaların faizlerinde baskı yaratabileceğini düşünüyoruz… Mevcut durumda kontrollü merkez bankası politikaları kalıcı bir şekilde enflasyonu düşürmeyi hedeflerken kredi faizlerine etkileri de sınırlı olacak. Bu bağlamda mevcut koşullarda konut kredisi faizlerinde de piyasadaki rekabete bağlı olarak sınırlı iyileşmeler olma şansı varken eğer enflasyonda beklenen kalıcı iyileşme yılın ikinci yarısı başlarken gerçekleşir ve kalıcı olarak algılanırsa konut faizlerinde daha uzun dönemli ve anlamlı indirimler görme şansı var.

1 MİLYON KONUT EL DEĞİŞTİRDİ!

Türk ekonomisinin lokomotiflerinden gayrimenkul sektörü 2014 yılını da büyüme ile kapattı. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından hazırlanan “Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış” adlı rapora göre, 2014 yılında Türkiye’de 1 milyon konut el değiştirdi. Türkiye‘de konut arzı ile talebin yavaş yavaş daha sabit bir hal almaya başlandığı, yıllık ortalama 1 milyon konutun el değiştirdiği ve 600 bin konut ihtiyacının da sürdüğü belirtilen raporda, geçen OcakKasım 2014 arası Türkiye‘de günde 3 binin üzerinde, saatte 130, dakikada ise 2‘in üzerinde konut el değiştirdi.

aa_209.png

TOKİ 650 BİN KONUT üRETTİ

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Şubat ayı itibariyle “Toplu Konut üretim Raporu” verilerini yayınlandı. 650 bin 805 konut rakamına ulaşan TOKİ 531 bin 285 adet konutun teslimini gerçekleştirdi.

Rapora göre, 81 il, 3 bin 34 şantiyede 650 bin 805 konut rakamına ulaşıldı. İnşaatı devam eden konut sayısı ise 121 bin 496 olarak belirlendi. TOKİ 567 bin 210 adet konut sattı ve sosyal konut niteliğinde 549 bin 658 adet konut üretti. Yapım ve proje aşamalarında 68,4 milyar TL‘lik 5 bin 309 adet ihale sonuçlandı. TOKİ‘nin yerel yönetimlerle müştereken başlattığı büyük kapsamlı kentsel yenileme programı kapsamında 336 projede toplam 276 bin 162 konutluk gecekondu dönüşüm çalışmaları projelendirildi. 229 farklı bölgede 104 bin 896 konut ihale çalışmaları yapan TOKİ ihalesi tamamlanan 213 projede 96 bin 144 konut başlatıldı ve 128 bölgede 56 bin 354 konutun inşaatını tamamladı.

GAYRİMENKUL 5 YILDA YüZDE 70 KAZANDIRDI

Gayrimenkul, Türk halkının önemli yatırım araçlarından biri. Son beş yıllık konut ve yatırım araçlarının kazanç performansına bakınca doğru seçim yapmış görülüyor. Merkez Bankası kayıtlarından derlenen konut fiyat endekslerine göre, konut, hem 5 yıllık dönemde, hem de 2014 yılı getirilerinde ilk sırada yer aldı. Konuttaki 5 yıllık kazanç tüm yatırım araçlarını sollayıp yüzde 70’in üzerine çıktı. Riske girmeden veya daha az riskle, ev hem başını sokacak bir ev, hem de tasarruf aracı.

aa_210.png

YABANCILARDAN LüKS KONUTA HüCUM

öte yandan 2012 yılından itibaren yabancıların başta İstanbul, Bursa gibi kentler başta olmak üzere Türkiye’de konutlara büyük ilgi gösterdi. 2012 yılında çıkarılan Mütekabiliyet Yasası ile Türkiye’de yabancılara konut satışında gözle görülür bir biçimde artış oldu. Gayri resmi açıklanan rakamlara göre, yasanın çıktığı Mayıs 2012’den bu yana yabancılara 4 milyar dolarlık konut satışı gerçekleşti. Sektör temsilcileri, yabancıların daha çok lüks konutlara yöneldiğini belirtiyor. Uzmanlara göre, konutlara yönelik yabancı talebinin devam edecek.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası