Malta… Avrupa’nın güneyinde, Orta Akdeniz‘de yer alan, Sicilya‘nın güneyindeki Malta, üç büyük, iki küçük takımadalarından oluşan bir ülke. Takımadalar arasında en büyüğü olan Malta 237 km², Gozo 68 km² ve Comino 2 km² yüzölçümüne sahip. Toplamda 316 km2 yüzölçümüne sahip olan adanın nüfusu ise 422 bine ulaştı.
Ada, 1798 yılında Fransız imparatoru Napolyon tarafından alınsa da, 1814 yılında Paris Anlaşması ile Malta İngiliz İmparatorluğu’na katıldı. 21 Eylül 1964 yılında bağımsızlığını ilan eden Malta, Milliyetçi Parti yönetimine geçti. 2004 yılında AB’ne katılan Malta, bağımsızlığına kavuştuğu 1964 yılından beri Commonwealth üyesi. Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi gibi bir uluslararası ve bölgesel kuruluşun üyesi olan Malta, NATO üyesi değil.
MALTA‘NIN SİYASİ GöRüNüMü
Malta’nın devlet yapısı Cumhuriyet’tir. Cumhurbaşkanı Temsilciler Meclisi tarafından 5 yıllık bir dönem için seçiliyor. Malta, 1990’lı yılların sonundan itibaren hedeflediği AB üyeliği için 2000 yılında başladığı müzakereleri iki yıl içinde tamamladı ve 1 Mayıs 2004’de AB üyesi oldu. 1987 yılından itibaren, Ekim 1996-Eylül 1998 arası hariç iktidarda olan Milliyetçi Parti 2013 Mart seçimlerinde iktidarı sosyal demokrat Malta İşçi Partisi‘ne devretti. Malta Parlamentosu’nda 1 Nisan 2014 tarihinde yapılan seçim sonucunda Cumhurbaşkanı seçilen Aile ve Sosyal Dayanışma Bakanı Marie-Louise Coleiro Preca 4 Nisan 2014 günü görevine başladı ve hala bu görevi yürütüyor.
EKONOMİNİN TEMELİ TURİZME DAYANIYOR
ülkenin gelirlerinin yaklaşık %97’sini turizm oluşturuyor. özellikle dil okullarının bunda büyük payı var. ülkede 50 den fazla dil okulu bulunuyor. AB içinde Euro krizinden göreceli olarak az etkilenen ülkeler arasında. Krizden yavaş yavaş çıkan Malta ekonomisi, nispeten olumlu seyir izliyor. 2013 yılında rekor seviyeye çıkan doğrudan yabancı yatırım projelerinin tutarı, son üç yılın toplamının üç katı oldu.
Malta’nın en önemli gelir kaynağı ise hiç şüphesiz turizmdir. Yılda yaklaşık 2,5 milyon turist Malta’yı ziyaret ediyor. Yaz sezonunun uzun sürmesi, turizm tesislerinin kalitesi ve Avrupa kentlerinden avantajlı saatlerde yapılan, süresi 1,5 saati geçmeyen uçuşlar, ülkeyi avantajlı konuma getiriyor. Bunun yanı sıra ülkenin kültürel zenginlikleri ve profesyonel organizasyonlar için sunulan imkânlar da bu gelişmede önemli rol oynuyor.
Adalar, 1960 yılında, yıllık 20.000 turiste ev sahipliği yaparken, bugün, büyük bir çoğunluğu Britanya, Almanya ve İtalya‘dan gelen, 1.2 milyon turisti ağırlıyor. Turizm, Malta‘nın milli gelirinin %40‘ını oluşturuyor. Bu durum 30 bin civarında insanın istihdamına imkan sağlıyor. Şu anki strateji, Malta‘nın turizm endüstrisini, eski moda ucuz ve eğlenceli tatil paketi imajından arındırıp, konferans gezileri, kültür ve eğitim turları, gemiyle yolculuk gibi geniş pazarlar geliştirerek, üst seviyeye taşımak. Bu strateji, Paceville yakınlarındaki yeni yapılmış olan Portomaso binası ve liman tesisi ile Vittoriosa‘daki eski Cottonera rıhtımını ‘süper yatlar‘ için bir limana dönüştürme planıyla hayata geçiriliyor.
Turizm sektörünün yapısal sorunları fiyat ve kalite unsurlarını içeriyor. Ayrıca, Malta’da konumlandırılmış az sayıdaki büyük boy tur operatörüne bağımlılık ve özellikle Akdeniz ülkelerin tarafından artan rekabet turizm sektöründe yaşanan başlıca sorunlar arasında yeralıyor. Yüksek havalimanı vergileri düşük maliyetli havayollarının Malta’da faaliyet göstermesini engelliyor. Malta son dönemde sağlık turizmi alanında da öne çıkıyor.
TURİZMİN VATANI MALTA, TüRK YATIRIMCILARI BEKLİYOR
Gözde bir turizm merkezi olması dolayısıyla turizm, Malta’nın sürekli gelişim gösteren en dinamik sektörlerinden biri. Hem ülkenin turizm potansiyeli hem de yatırım ortamının gelişmişliği düşünüldüğünde Türk yatırımcılarının bu alanda Malta’ya yatırımlarına ağırlık verilebilir. Turizmde dünyanın en önemli ekoluna sahip Türk turizm sektörü temsilcilerini Malta’ya yatırım için davet ediyorlar. Ayrıca, Malta’da turist sayısının sürekli artış göstermesi altyapıya yönelik yatırımların sürekli devam etmesine neden ouyor.Otel, marina, liman tesisleri ve kazino inşaatları Türk inşaat malzemeleri ve yurtdışı müteahhitlik sektörleri açısından bir potansiyel oluşturuyor.
Turizm sektörüne ek olarak; Malta’nın AB Uyum ve Yapısal Fonları‘ndan aldığı ciddi miktardaki yardımlar ülkenin altyapı yatırımlarında kullanılacak. Uyum Fonu’nda alınan yardımın tümü ve Yapısal Fon’lardan alınan yardımın bir kısmı çevre ve ulaştırma projeleri gibi altyapı yatırımlarında kullanılacak. Bu bağlamda, Malta Türk inşaat ve müteahhitlik sektörleri için potansiyel arz ediyor.
Malta ekonomisinde çok önemli bir yere sahip bulunan bankacılık ve finans sektörü, Türk bankacılık sektörü için işbirliği olanakları sunuyor. ING Bank ve Garanti Bankası’nın hâlihazırda Malta’da birer şubeleri bulunuyor.
Yatırım ortamı son derece gelişmiş olan Malta, özellikle imalat sanayi yatırımları için özel teşvikler uyguluyor. Türküreticileri, hem Türkiye’ye hem de çevre pazarlara olan yakınlığı nedeniyle stratejik bir konuma sahip olan Malta’nın bu elverişli yatırım ortamından faydalanabilir.
TİCARET HACMİMİZ 1 MİLYAR DOLAR
Türkiye ile Malta arasındaki ticaret, esas itibariyle sanayi ürünlerinin ithalat ve ihracatına dayanıyor. Malta dış ticaret fazlası verdiğimiz AB ülkeleri arasında yer alıyor. Malta ile ikili ekonomik ve ticari ilişkilerimiz, küresel ekonomik krizden etkilenmekle birlikte, son yıllarda artış gösteriyor. 2009 yılında 800 milyon dolar civarında seyreden ikili ticaret hacmimiz 2013 yılında 962,1 milyon dolar oldu. Anılan yıl içinde Malta’ya ihracatımız 887,3 milyon Dolar, ithalatımız 74,8 milyon dolar seviyesinde. 2012-Temmuz 2013 döneminde Malta’dan ülkemize 161 milyon dolar tutarında yatırım yapıldı. Malta Ticaret Sicili’ne kayıtlı 379 şirkette Türk hissesi mevcut. Hâlihazırda, Türkiye‘nin Malta‘da 1,9 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımı stoğu bulunuyor. Türkiye‘nin diğer ülkelere doğrudan yabancı yatırımında Malta, Azerbaycan ve Hollanda‘dan sonra üçüncü sırada yer alıyor.
2007 Eylül ayında kurulan Türk-Malta İş Konseyi, iki ülkeden büyük iş çevrelerinin bir araya gelerek karşılıklı potansiyel yatırım olanaklarını değerlendirebilecekleri önemli bir zemin oluşturuyor. Ayrıca, iki ülke arasında Ekonomik ve Ticari Ortak Komite (JETCO) kurulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
THY, HER GüN MALTA’YA UçUYOR
Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Malta arasında her gün bir kere olmak üzere doğrudan seferleri var. Air Malta’nın da haftada iki kez doğrudan seferi bulunuyor. 2013 yılında Türkiye’den Malta’ya turist olarak veya başka amaçlarla gidenlerin toplam sayısı 9.191, Malta’dan ülkemize gelenlerin (turistler dâhil) sayısı ise 6.769 oldu. Malta’da yaklaşık 500 Türk vatandaşı yaşıyor.
KATRAN ALIP, GEMİ SATIYORUZ
Malta’ya ihraç ettiğimiz ürünlerin başında mineral yakıtlar ve yağlar (rafine ve damıtılmış petrol türevleri, parafin vb.), gemi, tekne ve çeşitli deniz taşıtları, demir, çelik, bakır, alüminyum, elektrikli makine ve aletler, mekanik makine ve aletler, plastik ve plastik ürünler geliyor. Hazır giyim, triko ve çeşitli tekstil ürünleri, parfümeri-kozmetik, sabun, deterjan vb. temizlik maddeleri, mobilya, cam ve cam ürünleri, seramik, çimento, karton ve kağıt ürünleri, diğer ihraç ürünlerimizi oluşturuyor. çeşitli meşrubat ve alkolsüz içecekler, kuruyemiş ve kurutulmuş meyve Malta’ya ihraç ettiğimiz gıda maddeleridir. Malta’dan ithal ettiğimiz başlıca ürünler ise; mineral yakıtlar ve yağlar (karayolu/asfalt yapımında kullanılan petrol türevleri, zift, katran), paslanmaz çelik, el işi ve el dokumaları, ilaç ve ilaç endüstrisinde kullanılan maddeler, tıbbi alet ve malzemeler, makine ve mekanik aletlerdir.
ILIMAN İKLİM UZUN TATİL SEZONU İçİN İDEAL
Malta‘da hiç dağ ya da akarsu bulunmuyor. Adanın karakteristik özelliğini teraslanmış alanları ve bir dizi alçak tepeleri teşkil ediyor. 137 kilometre uzunluğundaki kıyılarında ise güzel kumsallara sahip pek çok koyları ve limanları var. Malta Adaları, yumuşak geçen kışları ve sıcak yaz sezonuyla sağlıklı bir iklime sahip. Bu da uzun tatil sezonu için ideal. Bu da adanın turizm yatırımları için ideal bir ülke yapıyor.
Soğuk rüzgârlar, kar, don ve sis Malta‘da bilinmeyen terimler. Nisan’dan sonra seyrek olmakla birlikte yazın neredeyse hiç rastlanmayan yağışlar en çok Eylül ile Nisan ayları arasında görülüyor. Sıcaklık kış aylarında (Kasım – Nisan) ortalama 14.3 °C, yaz aylarında (Mayıs- Ekim) ise ortalama olarak 32.6 °C civarında. Malta adaları, sıcak yaz günleri ve gecelerinde denizden esen serin meltemlerle, Temmuz ayı ortalarından Eylül ayı ortalarına kadar devam eden sıcaklığın yüksek olduğu dönemlerde bile, nadiren aşırı sıcaklara maruz kalıyor. Tarlaların çoğunluğu küçük ve az eğimlidir. Fakat yağış eksikliği ve ters arazi koşullarına rağmen tarım gelişmiş durumda.
üLKEDE EVSİZ YOK!
Tabii kaynakları ve ağır sanayisi bulunmayan Malta’nın ekonomisi turizm, elektronik ve ilaç, bankacılık sektörleri üzerinde yoğunlaşmış. Avrupa Birliği üyesi olan Malta, ekonomik olarak sıkıntı çekmeyen bir ülke. ülkede yaşam standardı yüksek. ülkede evsiz bulunmuyor. Nüfusun yoğun olmaması sebebiyle halkın refah düzeyi yüksek. Enflasyon (%2 – %3civarında) ve işsizlik (%5 civarında) oranı düşük. Malta‘nın ekonomik stratejisi, turizm endüstrisinin, imalatın ve mali hizmetlerin geliştirilmesi üzerine kurulu.
DIŞ TİCARETTE AVRUPA öNEMLİ PAY ALIYOR
Turizm dışı gelirlerini ufak çaplı ihracat teşkil ediyor. Başlıca ithal malları, petrol ve madeni yağlar, elektrikli makineler, makine ve teçhizat, uçak/uzay malzeme ve parçaları, plastik ve diğer yarı-işlenmiş ürünler, ihracat malları ise, makine ve teçhizat, petrol ve madeni yağlar, tıbbi malzemeler, basılmış kitap ve gazeteler, uçak/uzay malzeme ve parçaları, oyuncak ve spor malzemelerinden oluşuyor.
Malta, İngiltere, çin, Libya ve Suudî Arabistan ile ekonomik açıdan iyi ilişkiler içerisinde. 2014 yılında Malta’nın ihracat yaptığı ilk beş ülke sırasıyla Singapur, Fransa, İngiltere ve Almanya, ithalat kaynağı ilk beş ülke ise İtalya, Fransa, İngiltere, ABD ve Almanya öne çıktı. Doğal kaynak ve hammadde ithalatına bağımlı olan Malta, Avrupa ve Afrika’ya yakın olan coğrafi konumundan ötürü, ekonomisinde şekil değiştirme imkânı buldu.
UZUN SAHİL ŞERİDİ, TERSANELER İçİN BİçİLMİŞ KAFTAN!
1973 yılında Malta Cumhuriyeti’nin kurulması öncesinde ağırlıklı olarak İngiliz askeri üslerine hizmet eden Malta, bağımsızlığın ilan edilmesinin ardından ticari gemi yapımı/onarımı, turizm, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde faaliyet göstermeye başladı.
Marsa bölgesinde yer alan tersaneler gemi yapımı,bakımı ve onarımı için Avrupa’nın en çok tercih edilen tesisler konumunda. Burada ayrıca özel yatlar için de marina hizmetleri veriliyor ve kış bakımları Manoel Adası üzerindeki ayrı özel tersanelerde yapılıyor.Malta Adası’nın güneyinde Birzebbuga bölgesinde bulunan konteyner limanı Akdeniz havzasının en önemli aktarma limanı.
Devlete ait olan Malta Gemi Onarım Havuzları ve Malta Gemi Yapım Tersanelerinde 6000 civarında işçi çalışıyor. 1991‘de Marsaxlokk Körfezinde açılanMalta Serbest Yük Gemisi Terminali, Malta‘yı Akdeniz için önemli bir aktarma ve dağıtım merkezi haline getirdi.
MALTA BAYRAĞI TAK, DüNYAYI DOLAŞ!
Malta’da denizcilik yüzyıllardır süren bir gelenek. Akdeniz’deki stratejik konumu, doğal limanları ve halkın denizcilik alanındaki bilgi ve yeteneğiyle Malta, uluslararası denizcilik hizmeti veren bir merkeze dönüşmüş. Malta gemicilik alanındaki bu tecrübesini, Malta bayrağı ile pekiştirerek, denizcilere çeşitli avantajlar sunuyor.
çok sık karşılaştığımız “Malta bandıralı” kelimesi sözün gerçek anlamında bir avantaj sunuyor. Malta bayrağı takan gemi ve tekneler, en başta düşük maliyet ve vergi muafiyeti kazanıyor.
Malta bayraklı gemiler sayesinde ülke dünyanın 6. en büyük filosuna sahip. Deniz Ticaret Kanunu vergi imtiyaz hükümleri uyarınca, Malta bayraklı gemiler vergi muafiyetinden yararlanıyor. Ayrıca gemi mürettebatının uyruğu konusunda hiç bir kısıtlama bulunmadığı gibi gemi sahibi firmanın ortaklık paylarında ve gemilerin ticari faaliyetlerinde hiç bir kısıtlama yapılmıyor.
TüRKİYE-MALTA İLİŞKİLERİ İYİ
Türkiye-Malta siyasi ilişkileri olumlu bir mecrada seyrediyor. Diplomatik ilişkilerimiz 1967 yılında kuruldu. Valetta Türkiye Büyükelçiliği 8 Ekim 2009 tarihinde faaliyete geçti. Malta’nın İstanbul Başkonsolosluğu ise 14 Nisan 2009 tarihinde açıldı. Malta‘nın mukim olmayan Büyükelçi olarak Türkiye‘ye atadığı, bilahare Dışişleri Bakanlığı’nda Müsteşarlık görevine de atanan Büyükelçi Fiona-Jayne Formosa 26 Mart 2104 tarihinde görevine başladı.
BİLİŞİM SEKTöRü AĞIRLIĞINI ARTIYOR
Son yıllarda özellikle istihdam ve döviz kazançları açısından önem kazanan finans ve telekomünikasyon sektörleri ön plana çıkıyor. Emlak fiyatlarında yaşanan artış ise inşaat sektöründe hareketlilik sağladı. Tarım ve balıkçılık sektörlerinin son yıllarda önemini yitirmesine rağmen, balık çiftlikçiliği hızla gelişiyor, 2006 yılında GSYİH’nın yüzde 2,7’sini oluşturuyor. Malta yiyecek ihtiyacının sadece %20‘sini kendisi karşılayabilir. Tatlı su kaynakları sınırlıdır ve doğal enerji kaynakları azdır.
Ancak tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, üretim sektörü zaman içinde önemini yitirdi ve 2006 yılında GSYİH’nın yüzde 16’sını oluşturuyor. Tekstil ve hazır giyim gibi emek-yoğun sanayiler yerine ağırlıklı olarak yabancı yatırımcıların gözlemlendiği elektronik bilim ve ecza sanayi gibi sermaye-yoğun endüstrilere geçiş yaşanıyor. Hali hazırda var olan ve yerli işletmeler tarafında yürütülen gıda, mobilya vb. emek-yoğun sektörler, AB üyelik müzakerelerinin başlaması ile birlikte yoğun rekabete maruz kaldı. Küçük sanayi, montaj endüstrisi, inşaat, enerji diğer faaliyet alanları olarak sayılabilir. özellikle, elektronik, giyim, ayakkabı ve dokuma kumaş gibi yüksek kalite malların imalatı Malta ekonomisinin diğer bir önemli sektörünü oluşturuyor.
BALIK HALA ELLE YAKALANIYOR
Malta‘da tipik bir Akdeniz balıkçılığı (el ile balık yakalama) mevcut ve ekonomiye katkısının yanı sıra sosyo-kültürel bir öneme sahip. Birçok balıkçı geçimini pahalı nadir balıkların satışından sağlıyor. ülkede balık lokantaları ve deniz ürünleri son derece önemli olduğundan ürünlerdeki çeşitliliği ayrıca ülke turizmini de etkiliyor. Deniz ürünleri endüstrisi ülkede 1980 yıllarında başladı, 1990 yıllarına gelindiğinde üretim yılda yaklaşık 2 bin tona ulaştı. Kültür balıkçılığından elde edilen ürünlerin neredeyse tümü Avrupa ve Asya pazarlarına ihraç ediliyor.
VALETTA: YENİ ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ
Malta Avrupa’nın en önemli finans merkezlerinden biri konumunda. Malta, Valetta’yı uluslararası finans merkezi konumunu daha da güçlendirmek için amacıyla ortaya yeni ölçü birimleri çıkardı. Avrupa’nın yanında Türkiye’nin de önemli finans kurumlarının ve bankalarının Malta’da birer şubesi bulunuyor. Bütün bu pozitif hareketlere karşın, hala uğraşılması gereken büyük bir bütçe açığı var.
Bank of Valetta ve HSBC Bank Malta ülkenin en büyük ve en eski iki bankası. ülkede ayrıca yabancı offshore bankacılık hizmetleri mevcut. 1968’de yayımlanan kanun gereği Malta Merkez Bankası ülkede para politikalarının üretimi ve uygulanmasının yanı sıra finansal sistemin teşviki ve yürütülmesinden sorumlu. Malta hükümeti 1 Haziran 2008 tarihinde Euro’yu ülkenin resmi para birimi olarak belirledi.
Malta’da 200 ün üzerinde yabancı firmanın temsilcilikleri bulunuyor. Bu firmaların faaliyet gösterdiği alanlar mühendislik, elektronik, otomotiv, iletişim, yazılım, plastik,tıp ve ilaç sektörleridir.
MALTA‘NIN EKONOMİK AVATANJLARI:
çok dil bilen kalifiye iş gücü
• Rekabet edebilir insani kaynakları maliyetleri
• çok yüksek verimlilik
• İş dünyasını destekleyen devlet politikaları
• Stratejik konum ve pazarlama avantajları
• Malta’dan kolayca ulaşılabilecek konumda gelişen pazarlar
• İş yaşamını destekleyen servisler
• İletişim ağının güçlü olması
• Dağıtım ve aktarma sistemlerinin yüksek kalitede olması
• Sosyal ve ekonomik refah
• Güvenli ve hoş yaşam stili.
Milli gelirin sektörlere göre dağılımı:
• Tarım : 3%
• Endüstri: 23%
• Hizmetler: 74%
• İş Gücü: 180 bin
İş gücünün sektörlere göre dağılımı:
• Endüstri: 22%
• Hizmetler: 75%
• İşsizlik Oranı: 7.8%
• Yatırımlar: 25.1%
HEM TATİL YAP HEM DİL öĞREN!
Turizm malta ekonomisinin can damarıdır. Turizme en büyük katkıyı yapan ise kuşkusuz İngilizce dil okullarıdır. Adada 12 tanesi uluslararası eğitim sisteminde kabul görmüş yaklaşık 50 dil okulu mevcut. Dünyanın her yerinden öğrenciler ve iş adamları özelikle İngilizce eğitimi için çeşitli dönemlerde ülkeye geliyorlar. Vize işlemlerinin kolay olması ve İngilizce dil okullarının İngiltere ve ABD‘ye oranla %30‘a varan farkla ucuz olması tercihlerin bu yönde kullanılmasını sağlıyor. özellikle yaz döneminde hem tatil hem eğitim ihtiyacının giderilmesi içinde bir aylık ve üç aylık hızlandırılmış kurs seçeneklerinin olmasıyla ülkede sürekli turist gidiş gelişi sağlanarak turizm gelirini de üst seviyede tutuyor. Uzun yıllar boyunca İngiliz sömürgesi olan ve 1974 yılında bağımsızlığına kavuşan Malta‘nın ikinci ana dilinin İngilizce olması ve ülkenin Avrupa‘nın önemli merkezlerine yakınlığı bu ülkede İngilizce okullarının gelişmesini sağladı. ülkede öğrenciler bir yandan yabancı dil eğitimi görürken bir yandan da tarihi turistik zenginliklerinden faydalanıyor, farklı ülkelerden gelen diğer öğrenciler ile iletişim kurarak pratik yapabiliyor, özellikle yaz aylarında bu eğitim dönemini tatil havasında yaşayabiliyor. Türkiye‘ye sadece 2.5 saat uzaklıkta olması, çok sayıda Avrupalı öğrencinin tercih etmesi, İngiliz ve Amerikalı öğretmenlerin ders vermesi, tatil cenneti, sakin ve de ucuz bir ülke olması nedeniyle tercih ediliyor. 35 lisanslı kursun bulunduğu adaya her yıl 30 bin öğrenci geliyor. öğrencilere, okullar tarafından dil kursuyla birlikte ilgi alanlarına göre birçok aktivite programları da sağlanıyor. 1996 yılında Eğitim Bakanlığı Malta‘daki dil okullarını denetimi altına aldı ve lisans verme yetkisine sahip oldu. Avrupalı öğrencilerin çoğunluk teşkil ettiği ülkede Japon ve Rus öğrenci sayısı giderek artıyor.
BüTüN DüNYA DİL İçİN MALTA’DA BULUŞUYOR
Malta da dil okullarının tümünde öğrenciler aynı amaç için farklı ülkelerden gelen diğer öğrencilerle birlikte eğitim alıyorlar. Bu İngilizce öğreniminin yanı sıra farklı ülkelerden arkadaşlar edinmek ve farklı kültürleri de tanımak için bulunmaz bir fırsat oluyor.
Okulların sağladıkları imkânlar ve tesisler okuldanokula büyük değişiklik gösterebiliyor. önemli bir kısmında öğrencilerin yararlanabilecekleri internet kafe, kütüphane, dil laboratuarı, kafeterya vb. bulunuyor. Malta‘daki okulların bir kısmında yüzme havuzu ve jimnastik salonu da bulunuyor.
DİL SERTİFİKALARI ULUSLAR ARASI GEçERLİLİĞE SAHİP
Yurtdışında dil okulu seçerken bulunduğu ülkenin resmi makamları tarafından onaylı olup olmadığına, dil okullarının oluşturdukları ve birbirlerini denetleme işlevine sahip oldukları derneklere üye olup olmadıklarına dikkat edilmeli. Malta‘daki dil okulları Malta Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı. önemli bir kısmı da bir araya gelerek oluşturdukları FELTOM‘a (Federation of English Language Teaching Organisations Malta) bağlı. Kurs türü ve süresi ne olursa olsun Malta’da İngilizce dil okullarına düzenli devam eden öğrenciler sertifika almaya hak kazanıyorlar. öte yandan İngilizce seviyenizi ölçmeye yönelik, uluslararası geçerliliğe sahip IETS, Cambridge ve TOEFL sınavlarına da girmeniz özellikle teşvik ediliyor.
Malta‘daki dil okullarında, Genel İngilizce, Yoğun İngilizce, İş İngilizcesi, Akademik Amaçlı İngilizce, Bire Bir İngilizce, TOEFL Sınavı Hazırlık Kursları, Yöneticiler İçin özel İngilizce Kursları, Yaz Okulları gibi çeşitli programlar mevcut. Malta’da dil okullarındaki kurs çeşitliliği öğrencilere farklı seçenekler sunuyor.
VİZE ALMAK KOLAY
1 Kasım 2007 tarihinden itibaren Malta vizesi başvuruları İtalya Konsolosluğu üzerinden yürütülüyor. Malta vizesi için İtalya konsolosluğunun istediği tüm evrakların aynıları geçerlidir. Başvuran kişinin yeşil pasaportu ya da önceden alınmış Schengen vizesi yok ise gerekli vize başvuru evraklarını temin ederek, İtalya Konsolosluğu‘na başvuru yapılması gerekiyor.
HAFTADA 20 SAAT EĞİTİM İDEAL
Dil okullarında dersler haftada 20 veya 30 saat ve deneyimli İngilizce öğretmenleri eşliğinde en fazla 10 kişilik sınıflarda yapılıyor. Tüm yıl süren programlara özellikle kış aylarında katılan öğrenciler düşük sezon fiyatlarından yararlanabilir ve Akdeniz ikliminin ılıman ortamında Malta‘nın tarihi ve doğal güzelliklerinin tadını çıkarabilir. Ayrıca yaz döneminde İngilizce Dil Eğitimine gidecek öğrenciler için İngilizce+Aktivite ( Golf, Dalış, Tenis, Su sporları vs.) seçeneği sunuluyor. Böylece bir yandan tatil yaparken bir yandan İngilizcenizi ilerletme imkânı sunuluyor.
HER SEVİYE DİL EĞİTİMİ VERİLİYOR
Malta’da İngilizce kursları yıl boyunca kesintisiz sürüyor. Her pazartesi günü yeni bir kurs dönemi başlıyor. Eğitim süresinin belirlenmesi ulaşmak istediğiniz İngilizce Dil seviyesine, İngilizce dil eğitimi için ayırabileceğiniz zamana ve bütçenize bağlı olarak değişiyor. 2 haftadan başlayarak 1 yıla kadar İngilizce Dil Eğitimi programlarına katılabilirsiniz. İngilizce seviyeniz ne olursa olsun Malta’da özel bir dil okuluna başvuru yapabilirsiniz. Okulun ilk günü yapılacak seviye belirleme sınavı sonucuna göre, uygun bir kura yerleştirilir ve İngilizce eğitiminizi almaya başlarsınız.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.