Son yaşanılan düşüşler sonrasında altında yaşanılan toparlanma, “Altın dipten döndü mü” sorusunun sorulmasına neden oldu. Peki, gerçekten Altın’da bir dip oluşumu mu var yoksa bu yükselişler bir tuzak mı?
Turcomoney’de yer alan altın analizlerimizde, özellikle orta – uzun vadeli olarak altın fiyatındaki negatif baskıya dikkat çekmiş, yaşanılacak olası yükselişlerin bazı kritik seviyeler geçilmediği müddetçe satış fırsatı olarak değerlendirilmesi hususunu dile getirmiştik. Bu düşüncelerimizi güçlendiren makro-ekonomik sebepleri sıralayacak olursak;
• Dolar endeksinde kısa vadeli tepki satışları görülse de genel görünüm olarak yükseliş trendine devam ediyor.
• ABD ve Avrupa borsa endekslerinde bazı dönemlerde tepki satışları görülse de orta ve uzun vadeli olarak yükseliş trendine devam ediyor.
• ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı, kısa vadeli tepki satışları görülse de genel görünüm olarak yükseliş beklentileri ağır basıyor.
• Fiziki altın talebinde kayda değer bir artış görülmüyor.
• FED, “faiz artırımı” konusunda bazı ekonomik göstergeleri yakinen inceliyor ve karar vermek için aceleci davranmıyor olsa da faiz artırımı konusunda istekliliğini sürdürüyor.
Yukarıda paylaşmış olduğumuz tüm açıklamalar, kıymetli madenlerin düşüş trendinin gücünü görmemizi sağlayan en önemli makro-ekonomik gelişmeler olarak kaydediliyor. Buna karşın, enflasyonist baskı, jeopolitik risk, savaş spekülasyonları, merkez bankalarının fiziki altın alma gibi altın fiyatının yükselişini destekleyecek faktörlerin de günümüzde yer almadığını görüyoruz. O halde, altın fiyatının aşağı yönlü baskılarına devam edebilme ihtimallerinin bir adım önde olduğunu görüyoruz.
PEKİ BU YüKSELİŞ, BEKLENTİMİZİ ETKİLEDİ Mİ?
Altın fiyatında önemli yükselişler gözlemlendi ve bu yükselişleri kısa vadeli tepki alımları olarak değerlendiriyoruz. Ancak bu tutum, orta ve uzun vadeli negatif beklentimizi değiştirmedi.
Bu konu ile ilgili haftalık ve aylık grafikler genel görüntüyü görmemizde bize önemli katkılar sağlayabilir.
ALTIN FİYATLARI NEDEN YüKSELDİ?
18 Mart 2015 tarihinde FOMC kararları ve FED Başkanı Janet Yellen’in açıklamaları yayınlandı.
Piyasaların merakla beklediği ‘sabırlı’ ifadesinin kalktığını ancak Dolar Endeksinin değer kazanması
gerekirken değer kaybettiğini görüyoruz. özellikle bu tutum, kıymetli madenlerin sert yükselişler
gerçekleştirmesine katkı sağladı. Bunun nedeni olarak da FOMC üyelerinin 2015 yılı faiz artışına
ilişkin beklentilerini düşürmesi olarak kaydedildi.Bu açıklamalar 1143 dolar seviyesinden başlatılan tepki alımlarının 1188 dolar seviyesine kadar devam etmesine katkı sağladı.
TEKNİK ANALİZ NE DİYOR?
Haftalık grafiğimizi incelediğimizde “güvenilir liman” algısını kaybettiği 2013 yılının Nisan ayından itibaren devam eden kanal içi hareketlerde, kanalın üst noktası olarak kaydedilen 1306 direncinden dönüş gerçekleştirdiğini, bu dönüş sonrasında 1143 seviyesine kadar geri çekildiğini görüyoruz.
İlgili kanalın hala daha aktif olduğu düşünüldüğünde aşağı yönlü baskıların devamına ilişkin düşünceler ön planda.
İchimoku göstergesinde bulutun alt noktası ve aynı zamanda da Tenkan-Sen, Kijun-Sen çizgilerinin kesiştiği bölge olarak kaydedilen 1225 seviyesi de orta vadeli olarak dikkatle takip edilmesi gerekilen kritik bir bariyer olarak kaydedildi. Altın, eğer bu bariyerin altında kalmayı sürdürürse orta vadeli satıcılı seyrine kaldığı yerden devam edeceği gibi kısa vadeli tepki alımlarının sonlanmasına ilişkin önemli sinyaller paylaşabilir. 1225 dolar seviyesi üzerinde gerçekleşecek haftalık kapanışta ise tepki alımına kaldığı yerden devam etmek isteyebilir.
Aylık grafiği incelediğimizde 30 aylık üssel hareketli ortalamanın 2013 ilk çeyrekten itibaren mevcut düşüş trendini destekleyen bir görüntü ile hareketlerine devam ettiğini görüyoruz. Bu ortalama aynı zamanda da düşüş trendinin üst noktası olarak kaydedildi. 1303 dolar olarak güncelliğini koruyan bu seviye altında kaldığı müddetçe altın fiyatı için negatif bir baskıdan devam etmemiz mümkün. Altın eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını kanalın alt bölgesi olarak kaydedildi 1130 – 1100 dolar aralığına taşıyabilir. 1303 dolar öncesindeki ilk kritik bariyerse haftalık analizimizde bahsettiğimiz 1225 dolar olarak kaydedildi.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.