ALTIN NASIL ETKİLENECEK?
Küresel piyasaların dikkatle izlediği altın fiyatlarında son aylarda önemli değişimler izlendi. Sarı madenin fiyatında etkili olan birçok farklı değişken öne çıkarken, özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasına ilişkin beklentiler ile şekillenen Dolar, altın tarafında etki gösteren en kritik faktör olarak dikkat çekti diyebiliriz.
18 Mart tarihinde tamamlanan FED’in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, Banka yetkililerinin faiz oranına ilişkin tahminleri Dolar’da sert kayıplara neden oldu. FOMC üyelerinin daha önce %1.125 seviyesinde olan 2015 yılsonu faiz oranı beklentilerinin ortalaması, Mart ayındaki tahminlerde %0.625 seviyesinde oluştu. FED’in bu yılki olası faiz artırımlarının temposunun oldukça düşük olacağı yönündeki beklentileri güçlendiren bu faktör, Dolar’da kayıpların izlenmesine neden olurken, altın fiyatlarının da yükseliş kaydetmesine öncülük etti. Ayrıca, ABD’nin başta Mart ayı tarım dışı istihdam değişimi verisi olmak üzere, bir dizi makro-ekonomik göstergesinin piyasa beklentilerinin altında kalması, ülkenin para biriminde aşağı yönlü hareketleri desteklerken, yine sarı madende yükselişler için zemin oluşturdu. Piyasalarda Dolar’ın gelecek değerine ilişkin değişen algı, söz konusu para biriminin değerini de etkileyebiliyor ve değerli madenler arasındaki altın da, 2015’in ikinci çeyreğin ilk ayında bu paralelde yön aradı diyebiliriz.
Dolar endeksinin performansını incelediğimizde de atın fiyatının düşüşünü destekleyecek şekilde devam eden yükseliş trendinin uzunca bir süredir etkisine devam ettiğini görüyoruz. FED’in faiz artırımı konusundaki istekli tutumu, son zamanlarda olumsuz gelen ABD verilerine rağmen endeksin tutunmasını sağladı. O halde, Dolar Endeksi gerek yükseliş trendinde kanal çizgileri gerekse 34 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde kalmayı sürdürdüğü müddetçe altın fiyatında aşağı yönlü baskının devam etmesi bekleniliyor. Temel faktörlerin Dolar – Altın üzerindeki etkisiniyukarıda sizlerle paylaşmış olduk. özellikle FED’in stratejilerine bağlı olarak değişen fiyat hareketlerinde nasıl bir beklenti içerisinde yer almalıyız sorusunun cevabı için altın ile ilgili teknik beklentilere göz atalım.
TEKNİK BEKLENTİLERDE GöRüNüM NEDİR?
Altın fiyatı uzunca bir süredir 1225–1178 seviyeleri arasında sıkışık seyrini sürdürüyor ve kısa vadeli işlemcilerin yön konusunda net kararlar vermesini engelliyor. Her ne kadar 1225 direnci altında negatif baskı etkili olsa da Dolar endeksindeki zayıflık, altın fiyatının düşüşlerini sınırlandıran baş neden olarak değerlendiriliyor. Genel görünümde altın fiyatlarını etkileyenfaktörleri incelediğimizde;
• ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı,
• Dolar Endeksi,
• ABD ve Avrupa borsaları,
• ABD’den gelen veriler ve bu verilere göre
FOMC üyelerinin açıklamaları,
• FED’in faiz artırımı konusundaki tavrı,
• Spekülatörlerin uzun pozisyonları ve fiziki altın talebe ilişkin açıklamalar dikkate alınıyor.
özellikle orta ve uzun vadeli seyri incelediğimizde yukarıdaki faktörlerin de desteğiyle altın için negatif beklentilerimiz ön plandadır. Uzun vadeli olarak 1300, orta vadeli olarak da 1225 seviyesi dikkat etmemiz gereken kritik seviyelerdir. Yeni ayda altın fiyatını kısa ve orta vadeli değerlendirdiğimizde 1225 – 1178 seviyeleri karşımıza çıkıyor. Altın da, kısa vadeli tepki alımlarına mı devam edilecek yoksa orta ve uzun vadeli düşüş baskısı mı etkili olacak sorusunun cevabını arıyoruz. Yukarıda ifade etmiş olduğumuz bant noktaları, mevcut sorunun cevabını öğrenmemiz açısından önemlidir ve karar verilmesi açısından bandın dışına çıkılması gerektiği unutulmamalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.