İşte bu noktada iş dünyası, siyasi partilere çağrıda bulunuyor ve yeni hükümetin bir an önce kurulmasını istiyor.
Ekonominin hasara uğramadan, toplumsal uzlaşma ile bir koalisyon hükümeti için liderlerin biraraya gelmesini isteyen iş dünyası, 3 önemli mesaj verdi.
İşte iş dünyasının yeni Hükümet’ten 3 önemli isteği…
1-Güven ortamı sağlanmalı, istikrar devam etmeli
2-Mali disiplin ve kazanımlar korunmalı, yapısal reformlar için hareke geçilmeli
3-Toplumsal uzlaşma sağlanmalı, huzur ve barış ortamı sürmeli
HAYREDDİN TURAN
7 Haziran seçimleri, hiçbir partiye tek başına iktidar yolunu açmadı. 13 yıldır iktidarda olan Ak Parti, son seçimlerde yüzde 41 oy alarak birinci parti olurken, muhalefet partileri CHP, MHP ve HDP ancak biraraya gelirse iktidar olabiliyor. Fakat mevcut tabloya göre, MHP ile HDP’nin bir koalisyon hükümetinde buluşması mümkün gözükmüyor. Tam bir bulmacaya dönüşen siyasi ortam, çeşitli senaryoları da beraberinde getirdi. Sorunlarına çözüm getirilmesini isteyen halk, bir an önce hükümetin kurulmasını bekliyor. Siyasi belirsizlik nedeniyle durgunlaşan ekonomi, iş dünyasını harekete geçirdi.
Peki koalisyon hükümeti kurulursa ekonomi nasıl etkilenir? Geçmişte koalisyonla çok da başarılı olamayan Türkiye, bugün bir koalisyon hükümeti ile yönetilirse ne olur? İş dünyasının yeni kurulacak koalisyon hükümetinden talepleri neler? Yeni hükümet öncelikle hangi konulara el atmalı, hangi sorunlara neşter vurmalı?
Turcomoney, iş dünyasının nabzını tuttu, ekonomistlerin görüşlerini aldı.
Rifat Hisarcıklıoğlu
TOBB Başkanı
Ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanmalıyız
ülkemizin kazanım ve istikrarın korunması, Türkiye‘ye çağ atlatacak projelerin devamı önemli. Ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanmalıyız.
Küresel iktisadi ortamın belirsizliklerle dolu olduğu bir durumda, içeride bize özgü ek belirsizliklerin ortaya çıkması ülkemiz için olumlu olmayacaktır. Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmadan, uzlaşı içinde birlikte çalışarak, diyalog ve ortak akıl ile tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz. ülkemizin kazanım ve istikrarın korunması, dev projelerle demokratikleşme adımlarının sürmesi gerekmektedir. Türkiye‘ye çağ atlatacak projelerin aynı hızla yürümesi beklentisi içinde olacağız. Halkın oyunun yüzde 95 oranında Meclis‘te temsil edilecek olması sevindiricidir. Şimdi, hep birlikte ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanmalıyız.
TüSİAD Başkanı
Uzlaşma kültürü ile hareket edilmeli
Yeni parlamentonun, tüm paydaşların katkısı ve desteği ile demokratik standartları ve hukuk devleti olgusunu güçlendirmesini diliyoruz.
ülkede ve ekonomide güven, özgür düşünceyle, katılımcılık anlayışıyla, hukukun üstünlüğüyle ve ortak akılla gelişir. TüSİAD olarak güven ortamının, şeffaflık ve hesap verebilirlik anlayışıyla, sivil toplumun etkili varlığı ile güçleneceğine inanıyoruz. Bu bağlamda partilerin, demokrasinin gereği olan uzlaşma kültürü ile hareket etmesi gerektiğine atıfta bulunan TüSİAD, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Liderlerin, ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenmelerini diliyoruz. Yeni parlamentonun ve kurulacak hükümetin, tüm paydaşların katkısı ve desteği ile demokratik standartları ve hukuk devleti olgusunu güçlendirmesini diliyoruz. ülkemizin potansiyeline ulaşabilmesi için küresel ölçekte rekabet gücüne sahip bir sanayi ve insan kaynağı başta olmak üzere, tüm kalkınma başlıklarında kazanımların güçlendirilerek ilerletilmesini ümit ediyoruz.
ömer Cihad Vardan
DEİK BAŞKANI
Umut verecek bir ortam istiyoruz
Yeni hükümetten ilk olarak, halkımıza ve bilhassa iş dünyasına ileriye dönük umut
verecek, ülkede istikrarın devamını sağlayacak bir çalışma ortamını oluşturmalarını bekliyoruz.
7 Haziran genel seçimlerinden sonra DEİK olarak öncelikli beklentimiz, TBMM’de oluşan tablo içinden bir an önce yeni hükümetin kurulmasıdır. Bu hükümetin, birden fazla partinin bir araya gelerek ülkemizin hedefleri doğrultusunda iyi bir mutabakat içinde oluşması ise en büyük arzumuzdur. Kurulacak yeni hükümetten beklentilerimiz şöyle: İlk olarak, halkımıza ve bilhassa iş dünyasına ileriye dönük umut verecek, ülkede istikrarın devamını sağlayacak bir çalışma ortamını oluşturmalarını bekliyoruz. Bu kapsamda başlanmış projelerin neticelendirilmesini, planlananlara başlanmasını ve Türkiye’nin hedefleriyle uyumlu yeni projelerin de oluşturulmasını arzu ediyoruz. Ayrıca bizler, yatırımların devamına vesile olacak bir güven ortamının yeni dönemde de tesis edilmesini ve yapısal reformlara da devam edilmesini istiyoruz. Bunun yanında, tüm kazanımlarımızı koruyarak ülkemizin uzun vadeli hedeflerine odaklanılması ve bu bağlamda yeni Anayasanın yapılması ile AB sürecine de devam edilmesini arzuluyoruz.
Nail Olpak
MüSİAD Başkanı
Ekonomi güçlü diye işi uzatmayalım
Güneyde bir şeyler oluyor. Yunanistan iflas edecek mi belli değil. Böyle bir ortamda ‘benim ekonomim sağlam’ diye işi uzatma hakkına sahip değiliz.
Bu meclis aritmetiğinden çıkabilecek hükümetin bir an önce kurularak, programını açıklamasını bekliyoruz. Sırf ekonomik perspektiften bakınca bile erken seçimi öncelik görmüyorum. Geçen seneki seçimlere rağmen ekonomimiz dünya ekonomisine göre iyi gitti. Kriz yok ama etrafımız da güllük gülistanlık değil. Mesela şu anda güneyde birşeyler oluyor. Yunanistan iflas edecek mi belli değil. Böyle bir ortam içinde benim ekonomim sağlam diye işi uzatma hakkına sahip olmadığımızı düşünüyorum. Bunu siyasi partilerimize de söyledik; uzatırsanız, hanginiz göreve gelirseniz gelin tıkanmış bir sistemin başına geleceksiniz. İş dünyası olarak, ihtiyacımız olan huzur, güven ve pozitif istikrarın devamının sağlanması, kalkınma ve gelişme hamlelerinin devam etmesi en büyük arzumuzdur. Bugüne kadar sürdürülen gelişmenin ivme kaybetmemesi, toplumsal tabanı geniş bir uzlaşmayla Meclis aritmetiğinden çıkacak hükümetin, mevcut kazanımları reddetmeden programını hazırlamasını ve icraatlarını hayata geçirmesini bekliyoruz. Türkiye ekonomisi, artık siyasi dalgalanmalardan etkilenmeyecek denli güçlüdür.
İbrahim çağlar
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı (İTO) Başkanı
Millet yetki verdi, sıra ittifakta
Yeni ve sivil bir Anayasa‘nın yapılması, çözüm sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, ekonomideki dengelerin korunması öncelikli başlıklar olmalı.
Ekonomi en büyük uzlaştırıcı güçtür. Siyasi partilere meclis çatısı altında ittifak çağrısında bulunuyoruz. Yurt dışında Türkiye algısının iyi. Son açıklanan yüksek oranlı büyüme rakamları dikkat çekici. Bunun korunması gerekiyor. Yeni ve sivil bir Anayasa‘nın yapılması, çözüm sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, dönüşüm programıyla rayına oturtulan ekonomideki dengelerin korunması, şeffaflık yasasının devreye sokulması, bürokraside paralel yapının etkisinin kırılması gibi hassasiyetler, görüşmelerde öncelikli başlıklar olmalı. Herkes bugün iktidara ortak olabilir. Herkes elini taşın altına koyacak. çünkü vaatleriniz var. İhtiraslarınızdan vazgeçin, Meclis çatısı altında toplanın. Güven, istikrar, büyüme, uluslararası itibar, yatırım ve rekabet gücümüz devam etsin. Bu millete ve vatana kimsenin vakit kaybettirme lüksü yok.
Ahmet Erdem
YASED Başkanı
Ortak akıl ve iş birliği şart
“ülkemizin ekonomik önceliklerine odaklanarak, uluslararası doğrudan yatırımların artması için el ele vermeliyiz”
Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi adına hukuk güvenliği, vergi ve teşvikler, fikri ve sınaî mülkiyet hakları, Ar-Ge ve teknoloji kullanımı, istihdam ve eğitim gibi tüm yatırımcıların çok hassas olduğu konulardaki sorunları ortak akıl, uzlaşı ve işbirliğiyle çözüme kavuşturacağımıza inanıyoruz. Türkiye’nin dünyada uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığı pay yüzde 1 oranında. Bu seviye devam ediyor. ülkemizin ekonomik önceliklerine odaklanarak, yatırım ortamının iyileştirilmesi, küresel sermaye akımından aldığımız payın ve uluslararası doğrudan yatırımların verimliliğinin arttırılması için hep birlikte el ele vermemiz gerekiyor.
*Prof. Dr. Kerem Alkin
Nişantaşı üniversitesi Rektörü
Mali disiplin bozulmasın yeter
800 milyar dolarlık Türkiye ekonomisi hükümete ya da kamuya bağımlı olmaktan çıktı. özel sektör çok büyüdü. Mali disiplin bozulmasın yeter.
Elde edilen ekonomik başarılar bozulmadığı müddetçe Türkiye ekonomisi krize girmez. Yapılacak en büyük hata mali disiplini bırakmak,…
Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Haziran sayısına bakabilirsiniz…
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.