Altın fiyatlarında Temmuz ayı, ABD‘de faiz artırımında sona yaklaşıldığı yönündeki beklentilerin güçlenmesi ile son zamanların en sert fiyat hareketlerin izlendiği bir ay olarak geride kaldı. Uzun zamandır negatif baskı ile artan volatilitede 1100 Dolar seviyesinin test edilmesi altın fiyatlarında, aşağı yönlü beklentileri güçlendirdi. Düşüşü besleyen temel makro-ekonomik gelişmeleri değerlendirdiğimizde FED, İran, Yunanistan, çin, enflasyon, Dolar Endeksi, ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı ve ABD ve Avrupa borsaları göze çarpıyor. Düşüşü destekleyen temel faktörleri şu şekilde özetleyebiliriz;
FED‘in faiz artırımında kararlı tutumu
ABD Merkez Bankası (FED) 2015 yılı içerisinde faiz artırımı gerçekleştireceği konusundaki fikirlerini ısrarlı bir şekilde dile getirirken bu açıklamaları FED Başkanı JanetYellen dahil olmak üzere çoğu FOMC üyesi destekliyor. Kıymetli madenler, FED’in bu yıl içerisinde faiz artıracağına ilişkin düşünceler neticesinde yükselişlerini sürdüremediği gibi satıcılı seyirdeki isteğini net bir şekilde görmemizi sağlıyor.
İran‘a uygulanan ambargonun kaldırılması
İran ile P5+1 (ABD, İngiltere, Rusya, Fransa, çin ve Almanya) arasında gerçekleşen anlaşma ile bu ülkeye karşı BM tarafından uygulanan ambargoların kademeli olarak kaldırılması kabul edilmiş oldu. Ancak sözkonusu ambargonun kaldırılmasınınonaylanabilmesi için ABD Kongresi‘nin anlaşmayı kabul etmesi gerekiyor. Kongre‘nin anlaşma metnini incelemesi için önünde 60 günü var.
Yunanistan cephesinde anlaşma sağlanması
Uzunca bir süredir gündemimizde yer alan Yunanistan, Avrupa Birliği ile gerçekleştirmiş olduğu görüşmeler sonrasında önemli bir ölçüde anlaşma sağladı. Bu anlaşma, Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalması konusundaki düşünceleri güçlendirse de Euro’nun değer kaybı hızını engelleyemedi. Kıymetli madenler, Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkışının olası fiyatlamasını yükseliş olarak değerlendirmiş olsa da sonuçolarak anlaşmanın sağlanması, altına olan talebin kayda değer bir şekilde artmasını sağlayamadı. Sonuçta kıymetli madende önemli geri çekilmeler gözlemlendi.
çin faktörü
17 Temmuz 2015 – Cuma günü çin Merkez Bankası (PBOC) yayımladığı raporda,
Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Ağustos sayısına bakabilirsiniz…
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.