Son zamanlarda satmaktan ziyade tahsilat konusu daha çok önem çıkmaya başladı. Ürettiklerini satamayan firmalar, nakit sıkışıklığı yaşıyor, ödemelerini yapamıyor. Bu durum, firmanın mali dengesini sarsıyor.
Son dönemde tahsilat ve risk yönetimi kavramlarının satışın önüne geçmesi nedeniyle bu ayki yazımda geçen ayın devamı ve tamamlayıcısı niteliğinde özellikle KOBİ’lerimize rehber niteliğinde sorunlu alacakların tespitinde erken uyarı sinyallerine değinmek istiyorum. İşletmelerimizin hayatını devam ettirebilmesi için esas faaliyetinden elde ettiği gelirlerin sürekliliği hayati öneme sahiptir. Artık satmaktan ziyade tahsilatın öne çıktığı son dönemde müşteri kredibilitesinin analiz edilmesi kadar kredi tahsis olduktan sonra müşteri ile ilgili öncü göstergelerin doğru okunması ve zamanında aksiyon alınması önem taşıyor. Bu öncü göstergelerden bir veya birkaçının tespiti halinde müşteri ile ilgili detaylı bir analiz çalışması yapılması gerekiyor. Ancak dikkat edilmesi gereken konu müşteri özelinde bu sinyallerin değişebilmekte olması ve bazen geçici veya gerçeği tam olarak yansıtmıyor olabilmesidir. Bu sebeple müşterimiz ile sağlıklı ilişkimizi sürdürebilmemiz açısından aksiyon almadan önce tüm değişkenlerin gözden geçirilmesinde fayda var.
SORUNLU KREDİ SİNYALİ NASIL ALINIR?
Sorunlu kredi sinyallerinin alınabileceği ana kaynakları şöyle sıralamak mümkün;
Sorunlu alacak sinyali olarak değerlendirilebilecek belirtiler oldukça çeşitli. Bunlardan bazıları ise şunlar;
KOBİLER, ZAMANINDA TEDBİR ALMALI
Alacakların tahsilinde yaşanan sorunlar ve vadelerin uzamasının yanında, piyasada hissedilmekte olan nakit sıkışıklığı, firmalar için başlı başına önemli bir sorun. Bu firmalar, finansal kaynaklara ulaşmada sorunlar yaşıyor. Öte yandan artan döviz kurları, hammadde ve enerji maliyetleri üzerindeki olumsuz yaratıyor. Bu gibi faktörler ile bilançolarda yaşanacak bozulmalar bankacılık sektöründe takipteki kredilerin toplam krediler içindeki payını %4’ün üzerine taşıyacağı tahmin ediliyor. KOBİ’lerimiz, bu konuda gerekli olan tedbirleri zamanında almalı, bu konuda kendilerine yön gösterecek karar destek sistemlerini kullanmalıdır.
Mehmet YAZICI
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.