Euro, kim ne derse desin; günümüzde kendini kabul ettirmiş ve güçlü bir para birimi oldu. Euro bölgesindeki olumsuzluklar ekonomik krizleri çıkardı. Fakat Akdeniz’de İtalya haricinde ve Yunanistan’da ise kısmen durum dengelendi.
Avrupa Merkez Bankası, şu anda bir yol ayrımı sürecinde bulunuyor. Ekonomik canlanma ucuz para politikasının sonu olabilir. Başkan Draghi, sermaye piyasasında yanlış beklentilere yol açmamak için büyük çaba gösteriyor.
Almanya’nın güçlü parası Mark’ın, Euro’ya karşı 2’ye 1 oranında değişmesi bu güçlü ülkede büyük kriz yarattı. Almanlar Euro’yu bir türlü kabul etmedi. Yavaş yavaş Euro’ya alışan bu kitle, şimdi durgunluktan ve İtalya’daki sorunlardan endişe ediyor.
Prof. Dr. Faruk Şen
TAVAK Başkanı
sen@turcomoney.com
Euro, 28 ayrı Avrupa Birliği (AB) ülkesinin 19’u tarafından kullanılan ve dünyada dolara karşı en güçlü ekonomik değer olarak ortaya çıkan bir para birimidir.
Her ne kadar Latin Amerika ülkelerinde ve Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde pek ilgi görmese de öncelikle 510 milyonluk AB ülkelerinin takriben 400 milyonunda geçerli olan para birimi olarak her geçen gün güç kazanıyor.
EURO BÖLGESİNDE RESESYON ENDİŞELERİ ARTIYOR
Bazı ülkeler büyük şansı olmadığından hareket ederken, Euro artık uzun bir zamandır dolara karşı 1.13-1.15 seviyesinde gücünü ispat etmiş bir para birimidir. Son aylarda Euro bölgesinde, Almanya, İtalya ve Fransa gibi önde gelen ekonomilerin beklentilerin altında düşük ivme göstermesi piyasalarda Euro bölgesine ilişkin resesyon endişelerini arttırıyor.
Bu açıdan bakıldığında, herkes, ‘Avrupa’da ucuz para döneminin sona erip ermeyeceği’ konusuna odaklanıyor. Avrupa Merkez Bankası, şu anda bir yol ayrımı sürecinde bulunuyor.
Ekonomik canlanma ucuz para politikasının sonu olabilir. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, sermaye piyasasında yanlış beklentilere yol açmamak için büyük çaba gösteriyor.
Yazının devamını okumak için lütfen tıklayınız…
https://www.pressreader.com/turkey/turcomoney/20190201
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.