Son Haberler

Petrolde toparlanma olur mu?

ABD  agresif üretim politikasıyla petrol fiyatını baskılayan faktörlerin başında gelmeye devam ediyor. Günlük petrol üretimini 13,30 milyon varile çıkarması beklenen ABD, küresel petrol piyasasında tek başına arz fazlası tehdidini canlandırmaya yetebilir.

Petrolde en kötünün fiyatlanmış olma ihtimali göz ardı edilmemeli. Bunun da en sağlıklı şekilde takip edilmesi, küresel büyümenin lokomotifi durumundaki ekonomilerin büyüme rakamları ve buna öncülük eden rakamlar ile olacaktır.

FED’in 20 Mart toplantısından sonra, yükselen altın tablosu karşımıza çıktı. Fakat ons altın 2014 yılının ilk çeyreğinden beri aşamadığı 1375 dolar bariyerini hala aşabilmiş değil. Mevcut şartlar altındaki en kötü senaryonun fiyatlanmış olma ihtimali her zaman göz önünde bulundurulmalı.

Umut Tuncer

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı

OPEC ve Rusya’nın üretimi kısma yoluyla petrol fiyatlarını canlandırma çabaları, önceki senelerde olduğu gibi küresel petrol stoklarının 5 yıllık ortalamaya yaklaştırılma eğilimiyle birlikte devam ediyor.

Ancak küresel büyümeye yönelik endişeler, Örgüt’ün çabalarını önümüzdeki süreçte gölgede bırakabilir. Dolayısıyla OPEC’in 17 Nisan, OPEC ve diğer anlaşma ülkelerinin de 18 Nisan’da Viyana’da gerçekleştireceği görüşmeler önemini artırıyor.

Birçok kurumun küresel büyüme rakamlarını aşağı çekmesi ardından OPEC tarafında da bu durum eşzamanlı olarak sürüyor. Örgüt küresel büyümenin 2018’de yüzde 3,6, 2019 yılında yüzde 3,3 olmasını öngörüyor. Son olarak Mart ayında OECD ülkeleri ve Japonya’ya ilişkin 2019 beklentileri daha da aşağı çekildi.

ARZ – TALEP DENGESİZLİĞİ

OPEC 2019’da petrole olan talepte artışın günlük 1,24 milyon varil olmasını öngörüyor. Bu rakam oluştuğu takdirde günlük petrol talebi 99,96 milyon varile ulaşacak.

Talepte büyümenin özellikle gelişen ülkelerden destek bulması bekleniyor. Dolayısıyla en önemli faktörler Çin, Hindistan ve bu ülkelerin ihracatları nedeniyle ABD Doları’nın dümenini elinde bulunduran FED olacak.

Üretim tarafı ise, tüketime kıyasla daha hızlı bir artış gösterebilir. Bunda özellikle toparlanan petrol fiyatlarının üreticilerin daha agresif hale gelmesinde rol oynadığı söylenebilir.  OPEC dışı üretimin günlük 2,24 milyon varil artarak 64,43 milyon varile ulaşması bekleniyor. Üretim artışında her zamanki gibi ABD başı çekiyor.

-0-0-0-

Küresel Büyüme Riski

Dünya GSYİH’sında yılık % değişim

2018 1. Çeyrek  2. Ç        3. Ç        4. Ç        2019 1. Çeyrek  2. Ç        3. Ç        4. Ç

Not: 2019 1. Çeyrek-4. Çeyrek arası tahminidir

Kaynak: OPEC

-0-0-0-

Üretim ve talep rakamlarındaki olası baskı unsurları göz önüne alındığında, küresel büyüme beklentilerinin de fiyatları gölgeleme riski artıyor. Yukarıdaki grafikte OPEC’in küresel büyüme tahminleri, ABD – Çin ticaret savaşının yoğunlaştığı 2018 3. çeyreğinden itibaren yaşanan zayıflamanın daha da şiddetlenmesinin söz konusu olabileceğini gösteriyor.

Sağdaki grafik

ABD’nin aylık ham petrol arzı

Milyon varil/gün

Ocak      Şubat    Mart      Nisan    Mayıs    Haziran Temmuz              Ağustos               Eylül      Ekim      Kasım    Aralık

Not:  *2018= Öngörü ve 2019 = Tahmin

Kaynak: OPEC

 

Soldaki grafik

ABD’nin aylık akaryakıt arzı

Milyon varil/gün

Ocak      Şubat    Mart      Nisan    Mayıs    Haziran Temmuz              Ağustos               Eylül      Ekim      Kasım    Aralık

Not:  *2018= Öngörü ve 2019 = Tahmin

Kaynak: OPEC

-0-0-0-0-

ABD’NİN AGRESİF ÜRETİM POLİTİKASI FİYATLARI BASKILIYOR

ABD bir yandan Çin ile yaşadığı ticaret savaşıyla küresel ticaret ve finans piyasası üzerinde etki oluştururken, bir yandan da agresif üretim politikasıyla petrol fiyatını baskılayan faktörlerin başında gelmeye devam ediyor.

Yukarıdaki grafikte ABD’nin üretim rakamlarıyla hali hazırdaki liderliğini daha da geliştireceği beklentisi görülüyor. Ülkenin ihracat yasağının kalkması ardından daha da hızlandırdığı üretim adımlarıyla akaryakıt üretiminin günlük 19,63 milyon varil, petrol üretiminin ise 13,30 milyon varile ulaşması bekleniyor. 2018 – 2019 döneminde gerçekleşmesi beklenen artış bile tek başına küresel petrol piyasasında arz fazlası tehdidini canlandırmaya yetebilir.

OPEC DESTEĞİ VE EN KÖTÜ SENARYONUN GEÇMİŞ OLMA İHTİMALİ

Tüm bu süreçte ABD stoklarında haftalık bazda yaşanan düşüşler dışında fiyatı destekleyen en önemli unsurun OPEC+Rusya çabaları olduğunu belirtmiştik. Önümüzdeki süreçte Örgüt’ün çabalarının küresel büyüme riskinin somutlaşması halinde ne kadar yeterli olabileceği merak ediliyor.

Ancak, en kötünün fiyatlanmış olma ihtimali göz ardı edilmemeli. Bunun da en sağlıklı şekilde takip edilmesi, küresel büyümenin lokomotifi durumundaki ekonomilerin büyüme rakamları ve buna öncülük eden rakamlar ile olacaktır.

ALTIN’A FED DESTEĞİ NE KADAR SÜRECEK?

Fed’in Mart ayı faiz kararı piyasalar açısından sürpriz olarak algılanmadı. Piyasa katılımcılarının bunu bir süredir göz önüne bulundurduğunu, özellikle Chicago Borsası’nda işlem gören kontratlara dayalı hazırlanan ihtimal tablosunda görmüştük.

Fed bu durumu somutlaştırırken, gerek büyüme, gerekse enflasyon tarafında beklenenden daha karamsar bir tablo çizerek, hatta 2020 yılına ilişkin belirsizliğini faiz artışına ilişkin beklentilerde çekimser kalarak gösterdi.

Bu durum doğal olarak zayıf dolar ve buna eşzamanlı olarak gelişen yükselen altın tablosunu karşımıza çıkardı. Fakat ons altın 2014 yılının ilk çeyreğinden beri aşamadığı 1375 dolar bariyerini hala aşabilmiş değil.

Öte yandan, Fed’in faiz indirimi gibi kaotik bir ortam oluşmadığı müddetçe, mevcut şartlar altındaki en kötü senaryonun fiyatlanmış olma ihtimali her zaman göz önünde bulundurulmalı.

2019’DA 4 FAİZ ARTIRIMI KONUŞULURKEN, İŞLER HIZLA DEĞİŞTİ VE TABLO TERSİNE DÖNDÜ

2018’in son çeyreğindeki panik havasına kadar 2019 yılı için 4 faiz artırımı konuşulurken, işlerin ne kadar hızla değişerek tüm tabloyu terse çevirdiğini görmüştük. Dolayısıyla ABD – Çin ticaret savaşı gibi değişkenlerin takibi önümüzdeki süreçte de büyük önem taşıyacaktır.

Bu aşamada teknik anlamda ons altının 1275 – 1300 dolar bandından destek alması fiyatın yükseliş çabası için anlam taşıyabilir. Yükselişlerde ara seviyeler 1245 ve 1265 olarak görülmektedir.

Ancak bu aşamada en kritik ölçütün 1375 dolar bölgesinin tutumu olduğu söylenebilir. Olası düşüşlerin önemli bir düzeltme veya ana hareket haline gelebilmesi için 1275 dolar altındaki seyri ve günlük kapanışları görmek gerekebilir. Bu da 1245 dolar bölgesini gündeme getirebilir.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası