Son Haberler

Ekonominin yeniden odak noktası olması bekleniyor

bs

Yerel seçimler sonrası 4,5 sene seçim olmayacak olması ve erken seçim riskinin ortadan kalkmasıyla ekonominin yeniden odak noktası haline gelmesi bekleniyor. Yurtiçinde yerel seçim belirsizliği ortadan kalksa da TL üzerindeki negatif baskı devam ediyor.

ABD ile yaşanan S-400 gerginliği TL varlıklar üzerindeki negatif baskıda ana etkenlerden biri olurken, petrol fiyatlarındaki son dönemdeki güçlü yükseliş de TL varlıkların negatif ayrışmasında etkili oluyor.

Nisan ayı ortasından itibaren İstanbul seçimlerine ilişkin belirsizliğin ortadan kalması ve ABD ile ilişkilerin tekrar pozitif yönde ilerleyebileceğine ilişkin beklentilerle BIST’te sınırlı da olsa yabancı yatırımcıların tekrar alıma geçmesiyle tepki alımları oluştu.

Doların değer kazanması pariteyi 1.13’ün altına iterken, satışların artması halinde 1.1185 seviyesi destek olarak izlenebilir. Altında satışların devam etmesi halinde ise 1.260 ve 1.240 destek noktaları hedef seviye olarak izlenebilir.y

Mart ayı sonunda TL’ye yönelik spekülatif atakla başlayan türbülans sonrası BIST’te sert satışlar yaşanırken, yerel seçimler sonrası TL varlıklar toparlanmaya çalışıyor. Mart ayı sonunda TL’ye yönelik spekülatif atak sonrası TCMB repo ihalelerine ara vererek sıkılaşmaya giderken, bu adım sonrası yurtdışı TL piyasasında swap faiz oranları yüzde 1300’lere kadar yükseldi.

TL bulmakta zorlanan fonların TL yaratmak için BIST başta olmak üzere TL varlıklarda satışa geçmesiyle BIST Mart ayını yüzde 10,28’lik sert satışla 93.784 seviyesinden tamamladı.

TCMB’nin bir süreliğine haftalık repo ihalelerini iptal etmesi ve TL likiditesini sıkmasıyla yurtiçi fonlama maliyeti yüzde 24,0’ten, yüzde 25,50’lere yükseldi. Londra swap piyasasında faizlerin sert yükselmesiyle TL’yi açığa satanlar için yüksek maliyetler oluşturduğu için TL’deki spekülasyon TCMB’nin önlemiyle kısmen durduruldu.

BİST’TE TEPKİ YÜKSELİŞLERİ GÜÇSÜZ KALDI

Yerel seçim belirsizliğinin kalkması ve Londra swap piyasasının normale dönmesiyle, BIST Mart ayındaki kayıplarının bir kısmını geri alsa da ABD’den S-400 alımına ilişkin gelen tehditkar açıklamalarla tepki yükselişleri güçsüz kaldı.

Yurtdışında petrol fiyatlarının güçlü şekilde yükselişine devam etmesi de BIST ve TL varlıkların negatif ayrışmasında etkili oldu. TCMB’nin repo ihalelerine başlamasıyla yurtdışı swap piyasası normale dönerken, TL Nisan ayında negatif ayrışmasını devam ettirerek değer kaybetmeye devam etti.

Nisan ayı ortasından itibaren İstanbul seçimlerine ilişkin belirsizliğin ortadan kalması ve ABD ile ilişkilerin tekrar pozitif yönde ilerleyebileceğine ilişkin beklentilerle BIST’te sınırlı da olsa yabancı yatırımcıların tekrar alıma geçmesiyle tepki alımları oluştu. BIST aybaşından 19 Nisan’a kadar yüzde 3 civarında yükseliş gerçekleştirse de yurtdışından negatif ayrışmaya devam etti.

RİSK ALMA İŞTAHI NİSAN AYINDA TEKRAR GÜÇ KAZANDI

Yurtdışında ise global risk alma iştahı Nisan ayında tekrar güç kazandı. Gelen ekonomik verilerin büyümeye ilişkin endişeleriazaltması ve ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin pozitif yöne ilerlemesi global risk iştahının güçlenmesini sağladı. Yurtdışı borsalar yükseliş eğilimi gösterirken, artan risk alma iştahıyla birlikte Çin önderliğinde gelişmekte olan ülke borsaları kısmen pozitif ayrışma gösterdi.

TCMB Mart ayı toplantısında faiz oranını yüzde 24’de sabit tutarken, PPK metninde “enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunması” ve “ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği” ifadelerini korudu.

TCMB PARA POLİTİKASINDAKİ SIKI DURUŞUNU KORUDU

Bu açıklama ile TCMB, para politikasındaki sıkı duruşunu korurken, TL’ye yönelik spekülatif atağın sonlanması sonrası repo ihalelerine yeniden başladı. TCMB’nin kurdaki yukarı yönlü atağın düşük momentumla da olsa devam etmesi nedeniyle sıkı duruşunu bir süre daha devam ettirmesini bekliyoruz.

Mart toplantısında Fed faizleri oy birliği ile yüzde 2,25-yüzde 2,50 aralığında sabit tutarken, 2019 için faiz tahmini yüzde 2,90’dan, yüzde 2,40’a düşürdü ve 2019 için faiz artışı yapmayacağı sinyali verdi.

Fed büyüme tahminlerini hafif aşağı, işsizlik oranlarını ise yukarı revize etti. Fed bilanço azaltma operasyonunu Mayıs ayı ile birlikte yavaşlatacağını, Eylül’de ise sona erdireceğini açıkladı.

FED’İN KARARI GELİŞMEKTE OLANLARA OLUMLU YANSIDI

Oldukça güvercin tonda olan Fed kararının başta EM’ler olmak üzere piyasalara pozitif yansırken, büyüme endişelerinin azalmasıyla güvercin Fed desteğiyle Nisan ayında global risk alma iştahı güç kazandı.

Global büyüme endişelerinin azalması ve ticaret görüşmelerine yönelik beklentilerle Nisan ayında güvenli liman olarak görülen ABD 10 yıllık tahvil faizleri tekrar yükselişe geçerek risk alma iştahındaki güçlenmeyi teyit etti.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin kademeli şekilde yükselmesi yatırımcıların güvenli limandan çıkarak riskli varlıklara yönelmeye başladığına işaret ediyor. Ancak büyüme endişeleri gündemin arka sıralarına gerilese de piyasalar açısından hassas bir konu olmaya devam ediyor.

DOLAR/TL KURUNDA FİBONACCİ DÜZELTME SEVİYESİ OLAN 5.91 ÖNEMLİ

Yerel seçim sonuçlarının açıklanma sürecinin uzaması ile oluşan belirsizlik ve TCMB rezervlerinin azalması hakkında çıkan haberlerin etkisiyle Dolar/TL kuru yükselişine devam etti. Kademeli olarak gelen alımlarla 5.80 TL’nin üzerine yerleşen Dolar/TL kurunda Fibonacci düzeltme seviyesi olan 5.91 TL seviyesi önem arz ediyor

Bu nokta aşılırsa bir sonraki direnç seviyesi 6.35 TL olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 5.55 ve 5.20 TL destekleri izlenebilir.

DOLAR/EURO’DA İKİ YILDIR KIRILMAYAN 1.1185 DESTEĞİ ÖNEM ARZ EDİYOR

Brexit sürecinin ertelenmesi ile bir nebze olsun rahatlayan parite 1.13’ün üzerine çıksa da kalıcı olamadı. Doların değer kazanması pariteyi 1.13’ün altına iterken, satışların artması halinde 1.1185 seviyesi destek olarak izlenebilir. Yaklaşık 2 senedir kırılmayan bu destek bölgesi oldukça önem arz ediyor. Aksi yöndeki hareketlerde ise 1.1320 ile 1.1480 seviyeleri direnç noktaları takip edilebilir.

ALTINDA 1.260 VE 1.240 DESTEK NOKTALARI HEDEF SEVİYE OLARAK İZLENEBİLİR

Nisan ayı başında hafif bir yükselişle 1.300’ü geçen altın ons fiyatları hemen akabinde satışlarla karşılaştı ve 1.300’ün aşağısına geriledi. Altında 1.275 destek noktasından alımların gelmesi durumunda 1.290 ve 1.320 dirençleri test edilmesi beklenir. Satışların devam etmesi halinde ise 1.260 ve 1.240 destek noktaları hedef seviye olarak izlenebilir.

Yurtdışı piyasalarda ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri ana gündem olmaya devam edecek. Görüşmeler pozitif yönde ilerlerken, yapılan son açıklamalar iki taraf arasında Mayıs ayı başlarında bir anlaşma sağlanabileceği beklentisi oluşturdu.

GLOBAL RİSK ALMA İŞTAHI GÜÇLÜ KALMAYI SÜRDÜRÜYOR

Bu nedenle global risk alma iştahı güçlü kalmaya devam ediyor. Global risk alma iştahının güçlenmesini sağlayan bir diğer etken ise global büyüme endişelerinin kısa vadede gündemden düşmesidir. Son bir aylık dönemde ABD ve Çin’den gelen pozitif verilerle global büyüme endişeleri azalırken, borsalarda yükseliş eğilimi güç kazandı.

Son dönemde güvenli liman olarak görülen ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş eğilimi de bunu teyit ediyor. ABD tahvil faizlerinin yükselmesi yatırımcıların güvenli limanlardan çıkarak riskli varlıklara doğru yönelmeye başladığına işaret ediyor. ABD ile Çin arasında bir ticaret anlaşması oluşması durumunda resesyon ve büyüme endişeleri daha da zayıflayacağı için borsalarda güçlü performansın devam etmesi beklenmektedir.

Özellikle Fed’in faiz artırımlarını durdurmasının da sağladığı destekle borsalarda mini bir ralli yaşanabilir. Bu tür bir pozitif senaryoda EM’lerin daha güçlü performans göstermesi ve pozitif ayrışması beklenmektedir.

PETROLDEKİ YÜKSELİŞİN DEVAMI TL VARLIKLARDAKİ NEGATİF AYRIŞMAYI SÜRDÜREBİLİR

Ancak global büyüme endişelerinin azalması ve risk alma iştahının artmasıyla birlikte özellikle petrol fiyatlarında yukarı hareketin güç kazandığını görebiliriz. Her ne kadar petrol fiyatlarında son dönemde yaşanan yükselişte arz endişeleri ana etken olsa da petrol fiyatlarındaki yükselişin devamı TL varlıklardaki negatif ayrışmayı bir süre daha devam ettirebilir.

Mayıs ayı genel olarak piyasalarda “sat ve git” ritüeli ile anılsa da bu sene bu durumun tam tersi bir şekilde fiyatlama olması yüksek olasılık olarak görünüyor. Büyüme endişelerinin azalması, ticaret anlaşması ve başta Fed olmak üzere merkez bankalarının destekleyici politikalarıyla birlikte Mayıs ayında da global risk iştahının güçlü bir seyir izlemesi beklenmektedir.

Ancak TL varlıklar yurtiçi piyasalara yönelik riskler nedeniyle bu risk iştahından gerektiği gibi faydalanamayabilir. Global piyasalar için ABD ve özellikle Çin’den gelebilecek zayıf ekonomik veriler ise büyüme endişelerini tekrar gündeme getirebileceği için piyasalar en içi en önemli risklerden bir olmaya devam edecektir. Keza ticaret görüşmelerine yönelik bir anlaşmazlık da yeniden büyüme endişelerini körükleyeceği için önemli bir risk unsuru olacaktır. 

S-400 GERGİNLİĞİ TL VARLIKLAR ÜZERİNDEKİ NEGATİF BASKIDA ANA ETKENLERDEN BİRİ

Yurtiçinde yerel seçim belirsizliği ortadan kalksa da TL üzerindeki negatif baskı devam ediyor. ABD ile yaşanan S-400 gerginliği TL varlıklar üzerindeki negatif baskıda ana etkenlerden biri olurken, petrol fiyatlarındaki son dönemdeki güçlü yükseliş de TL varlıkların negatif ayrışmasında etkili oluyor. Ayrıca TCMB’nin düşük rezervleri bahane edilerek TL’ye yönelik spekülatif atakların devam etmesi de TL’nin negatif ayrışmasında etkili oluyor.

Seçimler sonrası Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak yeni ekonomi yol haritasını açıkladı. Açıklanan program tasarrufların arttırılması, vergi tabanının genişletilmesi, kayıtdışı ekonomi ile mücadele, enflasyonla mücadele kapsamında tarımsal üretimin arttırılması ve mali disiplinin korunması gibi temel hedefler içeriyor. Ancak programın detaylarına değinilmedi.

REEL SEKTÖRÜN VE BANKACILIK SİSTEMİNİN SORUNLARIN FARKINDA OLUNMASI OLUMLU

Açıklanan programla reel sektörün ve bankacılık sisteminin sorunların farkında olunması piyasalar açısından pozitif değerlendirildi. Ayrıca Hazine tarafından ihraç edilecek 28 milyar TL’lik DİBS’in kamu bankalarına vereceğini ve bu şekilde kamu bankalarının sermaye yeterlilik ve bilançolarının çok daha kuvvetli hale getirileceği açıklandı.

Yurtiçi piyasalara yönelik en önemli konu ABD ile ilişkiler ve ABD’nin S-400 savunma sistemi alımına ilişkin göstereceği reaksiyonlar olacak. Bu konuda ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapması beklenen görüşmenin sonucu yurtiçi piyasalar için çok önemli olacak. Konuyla ilişkin diyaloğun devam ettirilmesi piyasalar üzerindeki negatif baskıyı azaltsa da bu konu uzun bir süre daha TL varlıklar açısından ana risk unsuru olmaya devam edecek.

ABD’NİN TÜRKİYE’YE S-400 ALIMI KONUSUNDA YAPTIRIM UYGULAMA OLASILIĞI

ABD ile ilişkilerin negatif yöne dönmesi ve ABD’nin Türkiye’ye S-400 alımı konusunda yaptırım uygulamaya yönelik adımlar atma olasılığı TL varlıklardaki negatif ayrışmayı daha da güçlendirecektir. Aksine bu konuya ilişkin bir uzlaşma sağlanması durumunda TL varlıkların global risk iştahıyla birlikte Mart sonrası oluşan negatif ayrışmasının büyük kısmını kapatarak ciddi bir toparlanma gerçekleştirmesi beklenmektedir.

Azalan büyüme endişeleri ve güvercin Fed politikalarıyla birlikte global risk alma iştahının güçlü kalmaya devam etmesi beklenmektedir. Mayıs ayında BIST’te ve TL’deki oynaklığın azalarak da olsa devam etmesi beklenmektedir.

EKONOMİNİN YENİDEN ODAK NOKTASI HALİNE GELMESİ BEKLENİYOR

Yerel seçimler sonrası 4,5 sene seçim olmayacak olması ve erken seçim riskinin ortadan kalkmasıyla ekonominin yeniden odak noktası haline gelmesi bekleniyor. Bunun da orta vadede yabancılar için pozitif algılanacağını düşünüyoruz. TL’deki sprekülatif atağın devam etmesi ise kısa vadede BIST’te satışların devam etmesine neden olabilir.

Kısa vadede önümüzdeki yüklü dış borç ödemeleri de düşünüldüğünde TL üzerindeki negatif baskı bir süre daha devam edebilir. Nisan ayı ortası itibarıyla 97.000 seviyelerinden olan BIST’in negatif eğilimden çıkarak yükselişini devam ettirmesi için 100.700 seviyesinin tekrar üzerine yerleşmesi gerekiyor.

Endeksin bu seviye üzerinde Mayıs ayında tekrardan 104.000-106.000 aralığını hedeflemesi beklenir. Endeks 100.700 altında kaldıkça yeniden 89.000-92.500 aralığına geri çekilerek güç arayışına devam ettirebilir. Değerleme olarak oldukça cazip seviyelerde olan BIST’te 92.000 ve altına gerilemelerin yeni alım fırsatı sunacağına, 104.000 ve üzerine yükselişlerin ise kısa vadeli kar satışı fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası