Son Haberler

Üretim kesintisi fiyatları yukarı çeker mi?

*OPEC+’nın petrol piyasasındaki eski etkin gücünde olmamasına karşın, alacağı ek üretim kesintisi kararı petrol fiyatını desteklerse, karşı cephede ivme kaybı yaşayan ABD kaya petrolü üreticileri tekrar devreye girebilir. Bu, yükselişlerin yeni baskıya maruz kalma potansiyelindeki artış beklentimizi öne çıkarıyor.

*Küresel ekonomi önemli eşik noktalarından birini geçiriyor. ABD – Çin ticaret savaşı, Çin büyümesinde ivme kaybı gibi başlıklarla yoğunlaşan bu sorun, petrol tarafında talep zayıflaması şeklinde karşımıza çıkıyor. Euro Bölgesi’nde ekonomilerde zayıflama sonrası yeni dengelerin hangi aşamada gerçekleşeceğini görmek zor.

*Altın fiyatlarında 1375 dolar bölgesinin desteği çok önemli. Koşulların pekişmesiyle birlikte destek bulan ons altında, önemli görülen 1375 – 1435 bandının destek olarak tutumunu izleyeceğiz. Bu bölge üzerinde yukarı yönlü görünüm sürebilir.

Petrol fiyatları 2014 yılında bol arzla oluşan serbest düşüşün ardından her ne kadar OPEC+ çabalarıyla toparlanma sağlasa da, son 5 yılda arz fazlasını oluşturan koşullarda temel olarak değişiklik gerçekleşmedi. Bu da baskı altındaki seyrin devam etmesine, yükselişlerin her seferinde daha alt kademelerde satış görmesine yol açtı.

Zayıf talep, bu aşamada insan eliyle alınabilecek önlemlere karşı esnekliği en az olan taraf. Üretim kararları etkisini çok daha kısa vadede gösterip, daha lokal alanda karar yetkisi gerektirdiği için etkinliğini katlarken, talebin yönetilmesi siyaset, para ve maliye politikası gibi geniş bir yelpazeye yayılıyor.

ABD’DE ÜRETİM ARTIŞI DA TEMMUZ AYINDAN SONRA İVME KAYBETTİ

İşte bu nedenle ki, kaya petrolü alanında son dönemdeki değişimler ve değişim beklentileri, şu an etkisini az hissettirse de takip edilmesi gereken bir madde oluyor. Kaya petrolü üreticileri, sektörün bu koluna yayılan finansal gerilim nedeniyle bir süredir üretim konusunda sorun yaşıyor.

Gerileyen sondaj kuyusu sayısı bunu desteklerken, ABD’de üretim artışı da Temmuz ayından sonra ivme kaybetti. Düşmeye devam eden faiz ortamının bu durumu nasıl etkileyeceği, önümüzdeki dönemin önemli soru işaretlerinden biri olacak.

ABD’de ham petrol kuyuları

Ocak 2018 Nisan              Temmuz              Ekim      Ocak 2019           Nisan Temmuz Ekim

 

Kaynak: Tradingeconomics.com, Baker Hudges

Konuyu buradan OPEC+ taraflarından Rusya’nın açıklamasına bağlamak anlamlı olacaktır. Rusya tarafından yapılan açıklama, Aralık ayı toplantısında ek önlem alma ihtimalinin değerlendirileceğini gösterdi.

Bu durum bizi tekrar 5 yıldır süren çıkmaza geri getiriyor. OPEC+’nın petrol piyasasındaki eski etkin gücünde olmamasına karşın, alacağı ek üretim kesintisi kararı petrol fiyatını desteklerse, karşı cephede ivme kaybı yaşayan ABD kaya petrolü üreticileri tekrar devreye girebilir. Bu, yükselişlerin yeni baskıya maruz kalma potansiyelindeki artış beklentimizi öne çıkarıyor.

KÜRESEL BÜYÜME ENDİŞESİNDE ARTIŞ

Küresel ekonomi önemli eşik noktalarından birini geçiriyor. ABD – Çin ticaret savaşı, Çin büyümesinde ivme kaybı gibi başlıklarla yoğunlaşan bu sorun, petrol tarafında talep zayıflaması şeklinde karşımıza çıkıyor.

Özellikle Euro Bölgesi’nde ortak mali desteklerin sağlanmadan para politikasının gevşetilmeye devam etmesi ardından, ekonomilerde zayıflama sonrası yeni dengelerin hangi aşamada gerçekleşeceğini görmek zor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, Başkan olarak son basın açıklamasında da dibin henüz görülmediğini vurgulamıştı.

Almanya ve Euro Bölgesi’nde imalat aktivitesi performansı

Almanya’da imalat sanayi

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi

 

Yukarıdaki grafikte 2018 başından bu yana Almanya ve Euro Bölgesi’nde imalat aktivitesi performanslarının ne kadar yüksek bir ivmeyle gerilediği görülebilir. 2019 yılı başından bu yana aktiviteler aralıksız olarak geriledi. Almanya’da resesyon çanları çalıyor, Euro Bölgesi için ise para politikalarının rolünün gittikçe azaldığı, mali önlem ihtiyacının zorunluluk haline geldiği bir tablo çıkıyor.

Bu tablo, 2018 yılının son çeyreğinde ticaret savaşları ve küreselleşme karşıtı politikaların yoğunluk kazanmasıyla pekişti.

Japonya ve ABD’de imalat aktivitesi performansı

Japonya’da imalat sanayi

ABD’de imalat sanayi

Benzer tablo, yukarıda görülebileceği üzere Japonya ve ABD imalat aktiviteleri için de karamsar seyrediyor.

Dolayısıyla tüm bu görünüm eşliğinde şu şekilde bir özet çıkarabiliriz; geçici üretim zayıflığı beklentileri kısa vadeli yukarı yönlü görünümleri ön plana çıkabilir. Fakat yukarıdaki kademelerde hali hazırda zayıf seyreden ve fiyatın yükselişi nedeniyle daha da zayıflayabilecek talep, buna ek olarak aynı kademelerde tekrar etkin üretim mekanizmasını devreye sokabilecek kaya petrolü sektörü kısa vadeli yükseliş çabası sonrasında orta – uzun vadede denge arayışının en iyimser şekilde bu cari bölgeler (60 – 65 dolar) ve daha altında gerçekleşebileceği beklentisini oluşturuyor.

ALTIN: GENİŞLEYİCİ POLİTİKALAR, SİYASİ & JEOPOLİTİK RİSKLERİN DESTEĞİ SÜRÜYOR

Petrol için zayıf talep beklentisi oluşturan koşullar, aynı zamanda ABD ve Euro Bölgesi tarafında daha gevşek para politikalarının uygulanmasına yol açıyor. Son dönemde ABD – Çin ticaret görüşmelerinde karşılıklı adımlar atılması her ne kadar Fed’in Ekim ayı sonrasındaki faiz indirim ihtimalinin ötelenmesine yol açsa da, risk göstergeleri bu konunun daha fazla uzama potansiyelini göz ardı etmediğini gösteriyor.

Brexit konusunun yanı sıra, Avrupa tarafında da küreselleşme karşı siyasi hareketlerin popülaritesini artırması önümüzdeki dönemde benzer başlıkların çoğalabileceğini işaret ediyor. Çin tarafında da mali desteklere rağmen büyümede ivme kaybı devam ediyor.

Altın fiyatlarının seyri ve kritik seviyeler

(Ons/ABD Doları)

Haziran 2007 Ocak 2008 Ağustos 2008    Nisan 2009          Kasım 2009         Haziran 2010      Şubat 2011    Eylül 2011    Mayıs 2012         Aralık 2012          Temmuz 2013   Mart 2014           Mayıs 2015         Ocak 2016           Nisan 2017                Kasım 2017         Haziran 2018      Şubat 2019         Eylül 2019

 

Altın fiyatlarında 1510 – 1520 dolar bölgesinden bu yana, 1375 dolar bölgesinin desteğini vurguluyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz koşulların pekişmesiyle birlikte destek bulan ons altın, önemli görülen 1375 – 1435 bandını aşarak şimdilik bu bölgeyi destek olarak kabul etti. 20, 50, 100 ve 200 periyotluk üssel hareketli ortalamalar gerek destek, gerekse ortalama sıralaması açısından yukarı yönlü görünümü pekiştiriyor.

Önümüzdeki süreçte 1375 – 1435 bandının destek olarak tutumunu izleyeceğiz. Bu bölge üzerinde yukarı yönlü görünüm sürebilir. Bu kez, önceki aylarda 1375 – 1435 bölgesinin bariyer olarak yerini 1525 – 1560 bandı almış durumda.

Fark ise, 1375 – 1435 direnç olarak birçok kez sınanmışken, 1525 – 1560 bandının tutumunu daha çok destek olarak 2011 – 2012 yıllarında görmüş olmamız.

Yükselişlerin devamı için 1525 – 1560 bandının üzerindeki seyri ve kalıcılığı görmek gerekebilir- ki bu durumda 1625 ve 1800 seviyelerini gündeme getirebilir.

Olası düşüşler 1375 – 1435 bölgesi ve üzerinde sınırlandığı müddetçe yukarı yönlü görünüm devam edebilir. Dolayısıyla yükseliş isteğinin ana senaryo durumundan çıkabilmesi için 1375 dolar altındaki seyri ve haftalık kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda daha uzun periyotlu ortalamaların yığıldığı 1265 – 1375 bandı gündeme gelebilir.

Umut Tuncer

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı

YASAL UYARI

Bu doküman yalnızca bilgi amaçlı olarak sunulmaktadır, belirli bir kullanıcının yatırım amaçlarıyla ilgili değildir. Burada yer alan bilgilerin doğru ve/veya tatmin edici olduğu teyit veya garanti edilmez ve yalnızca yol gösterici olarak kabul edilmelidir. Tüm yorum ifadeleri bildirimde bulunulmaksızın değiştirilmeye tabidir. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir.

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası