-Türkiye, her alanda sığınılacak liman haline gelirken ülkeyi terk eden Türk gençlerinin sayısı da hızla yükseliyor. Türkiye’ye göç ederek ikamet edenlerin sayısı 4 milyona ulaştı. Bu sayının %90 civarı savaş veya karışıklıklar sebebi ile ülkesini terk etmek zorunda kalan insanlardan oluşuyor. Buna karşın Türkiye’den farklı ülkelere göç eden vatandaşlarımız ise ekonomik ve sosyo-kültürel avantajlar sebebi ile çoğunlukla gelişmiş Batı ülkelerine göç ediyor.
-Pandemi süreci Türkiye’nin sağlık turizm pazarına daha fazla fırsat ortamı yarattı. Hastane yatırımları, sağlık teknolojileri yatırımları, deneyimli medikal kadroları ile Avrupa sağlıkta sınıfta kaldı. Türkiye ise pandemi döneminde süreç yönetimi ve tedaviler konusunda daha iyi idi. Bu durum, tüm dünyanın gözünü Türkiye’ye çevirdi. Bu sebeple önceleri çoğunlukla sigorta kapsamı dışında olan saç, göz, diş, estetik vb. tedaviler için tercih edilirken artık kardiovasküler, obezite, ortopedi, organ nakli gibi büyük ameliyatlar dediğimiz tedavileri daha fazla yapmaya başladık. Sağlık sistemimize olan yabancıların güveninin arttığı bu dönemi fırsata çevirmek elimizde.
Bir tarafta daha genç ve güzel görünebilmek için sıraya giren Avrupalılar, bir yanda canını zor kurtaran ve evini, anılarını ardında bırakan Ukraynalılar, bir yanda savaşın en ağır darbesini yiyen Suriyeliler, Afganlar derken Türkiye’nin mozaiği genişliyor.
Bulunduğu coğrafyada Türkiye, her alanda sığınılacak liman haline gelmişken ülkeyi terk eden Türk gençlerinin sayısı da hızla yükseliyor. Türkiye’ye çeşitli sebeplerle göç edip ikamet edenlerin sayısı 4 milyona ulaştı. Bu sayının %90 civarı savaş veya karışıklıklar sebebi ile ülkesini terk etmek zorunda kalan insanlardan oluşuyor. Buna karşın Türkiye’den farklı ülkelere göç eden vatandaşlarımız ise ekonomik ve sosyo-kültürel avantajlar sebebi ile çoğunlukla gelişmiş Batı ülkelerine göç ediyor. Sayısal veriler her kuruma göre değişiklik gösterse de, Türkiye’den göç eden kişilerin bulundukları ülkenin geleceğine fayda sağlayacak niteliklere sahip olması, kaç kişi olduklarından daha önemli. Gelecek, bugünden alarm veriyor.
Bir çok medikal turizm istatistiklerinde Türkiye’de yaşayan yabancıların ayırımı bulunmuyor. Aslında her biri yabancı pasaportu ile hizmet almasına rağmen verilerin içerisinde kaç kişinin göç sebebi ile kaç kişinin özellikle Türkiye’de tedavi olmayı tercih ettiği bilinmiyor. Bu bilgiyi aklımızın bir kenarında tutalım ve şimdi dünyada ve Türkiye’de medikal turizme bakalım.
MEDİKAL TURİZM, PANDEMİYE RAĞMEN BÜYÜYOR
Medikal turizm pazar büyüklüğü 2020’de 102,6 milyar ABD dolarını aştı. En büyük pay yine Asya Pasikfik’te iken en hızlı büyüme oranı Avrupa kıtasında. Araştırma firması Precedence Research’e göre, küresel medikal turizm pazar büyüklüğünün 2030 yılına kadar yaklaşık 286,1 milyar ABD dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor.
2020-2027 yılları arasında medikal turizm pazar büyüme tahmini raporuna göre Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa kıtası %11,7’den fazla bir büyüme oranına ulaşacağı ön görülüyor.
Pazar büyümesini etkileyen ana faktör, bölgede en son teknolojilerin, yetenekli cerrahların ve tıbbi ekipmanların mevcudiyeti yanında tüm dünyada etkisini göstermeye başlayan enflasyona karşı Türkiye ve Polonya gibi ülkelerin dünya standartlarında hizmeti en uygun ücretler ile vermesidir.
Avrupa’daki, istikrarlı siyasi ortam ve çeşitli uluslararası geri ödeme politikalarının mevcudiyeti, daha fazla medikal turistin tercih etmesini sağlayacaktır. Önde gelen branşlar ise tüp bebek, estetik, obezite, ortopedi, diş ve kardiyovasküler cerrahiler.
2021 YILINDAN İTİBAREN BÜYÜME TRENDİ HIZLA GERİ DÖNDÜ
Ushaş verilerine göre, 2019 yılında sağlık turizmi ve turist sağlığı kapsamında 662.087 hasta sağlık hizmeti almış. Bu hizmet 1.065.105.000 ABD Doları gelir yaratmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2021 yılının son 10 aylık döneminde tedavi amacıyla Türkiye’yi tercih eden turist sayısı 370 bin 335 oldu. Elde edilen gelir 704 milyon 261 bin doları buldu.
Pandemi döneminin ulaşım kısıtlamalarına rağmen 2020 yılında bir önceki yıla nazaran kişi sayısında ve gelirde yüzde 50 oranında düşüş oldu. 2021 yılından itibaren ise büyüme trendine hızla geri dönüldüğü açıkça görülüyor.
YABANCILARIN GÜVENİNİ FIRSATA ÇEVİRMEK ELİMİZDE
2027 Medikal Turizm Tahmini Raporu’na göre Avrupa kıtasının büyüme tahminlerden en yüksek paydayı alabilmek için doğru strateji ile adım adım ilerlemeliyiz. Yoksa bu güne kadar olduğu gibi amatör ve her şirketin bireysel çabaları ile hakkımız olan milyonlarca dolar yerine ancak istatistiklerde bulunduğu gibi bir kurumun elde etmesi gereken ciroyu ülke olarak kazanmaya devam ederiz.
Pandemi süreci Türkiye’nin sağlık turizm pazarına daha fazla fırsat ortamı yarattı. Hastane yatırımları, sağlık teknolojileri yatırımları, deneyimli medikal kadroları ile Avrupa’nın sağlıkta sınıfta kaldığı pandemi döneminde Türkiye’nin süreç yönetimi ve tedavileri, tüm dünyanın gözünü Türkiye’ye çevirdi. Bu sebeple önceleri çoğunlukla sigorta kapsamı dışında olan saç, göz, diş, estetik vb. tedaviler için tercih edilirken artık kardiovasküler, obezite, ortopedi, organ nakli gibi büyük ameliyatlar dediğimiz tedavileri daha fazla yapmaya başladık.
Sağlık sistemimize olan yabancıların güveninin arttığı bu dönemi fırsata çevirmek elimizde.
Krizleri fırsata çevirmek ise, ancak strateji ve birlikte hareket ile olur.
Sağlıcakla kalın!
Selin Yıldırım
yildirim@turcomoney.com
Source: Turkish Statistical Institute (TURKSTAT)
Selin’den
Kaynak:
Global Market Insights
Medical Tourism Association
www.medicaltourism.com
Ushaş
www.globenewswire.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.