Son Haberler

Avrupa`daki karamsar beklentilere rağmenTürkiye`de iyimserlik artıyor

ABD -21 net ekonomik iyimserlik puanına sahipken, Fransa -80 net ekonomik iyimserlik puanı ile en karamsar ülke konumunda. çin +21 puanda, Türkiye ise Avrupa’daki karamsar beklentilere rağmen net ekonomik iyimserlik puanında -1 seviyelerinde…

Barem Research, yeni yıla girerken WIN/GIA ‘Global Umut ve Umutsuzluk Barometresi’nin Türkiye halkasını gerçekleştirdi. Araştırma dünyanın 2012 yılındaki ekonomik refaha ilişkin umutlarının düşüş trendinde olduğunu gösteriyor. Sonuçlar karamsarlığın Avrupa ve Kuzey Amerika’da, dünyanın diğer bölgelerine göre daha derin olduğunu doğruluyor.

50 ülkede (45.000 den fazla görüşme ile) dünya nüfusunun büyük çoğunluğunu kapsayan uluslararası araştırma, Barem Research’ünde üyesi bulunduğu dünyanın en geniş bağımsız araştırma ağı WIN/GIA tarafından gerçekleştirildi. 1977’de Dr. George Gallup tarafından başlatılan ve her yıl yürütülen geleneksel bir araştırmadır, sözkonusu çalışmaya göre bu yıl son 34 yılın en karamsar yıllarından biri oldu.

‘Global Umut ve Umutsuzluk Barometresi’ne göre: bugün dünyanın % 30’u 2012 yılı ekonomisine umutla bakarken,% 34’lük bir kesim 2011’den daha kötü bir yıl bekliyor. Geriye kalan % 27’lik kesim ekonomik durumun 2011 ile aynı olacağı görüşündeyken yaklaşık % 8’lik kesim bu soruya yanıt vermedi.

Araştırma sonuçları Avrupa’nın karamsarlıkta başı çektiğini, onu Kuzey Amerika’nın izlediğini gösteriyor. Diğer bölgelerin çoğunda, özellikle de çin’de ekonomik iyimserliğin sürdüğü görülüyor.

avrupadaki_karamsar_beklentilere_ragmenturkiyede_iyimserlik_artiyor.jpg

Net Ekonomik İyimserlik Puanı=İyimserlerin oranı (%) -Karamsarların Oranı (%) şeklinde hesaplanıyor. Fransa-80 net ekonomik iyimserlik puanı ile en karamsar ülke iken, Nijerya+80 puan ile en iyimser ülke. Diğer ülkeler bu değerler arasında yer alıyor, örneğin ABD -21 net ekonomik iyimserlik puanına sahipken, çin +21 puanda. Barem Research’ün Türkiye halkasını gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre Türkiye, geçtiğimiz yıl ile karşılaştırıldığında daha iyimser, net ekonomik iyimserlik puanı -1 (iyimserler % 24, karamsarlar % 25). Kalan % 46’lık kesim ekonomik durumun geçtiğimiz yıl ile aynı kalacağını düşünüyor. % 5’lik kesim bu soruya yanıt vermedi.

Türkiye, 3 Asya (Azerbaycan, Pakistan ve Irak), 2 Afrika (Kamerun ve Nijerya), bir Latin Amerika (Kolombiya) ve 3 Avrupa İzlanda, Romanya; Makedonya) ülkesi ile birlikte geçtiğimiz yıla göre daha iyimser olan ilk 10 ülke arasında yer alıyor.

Geçen yıla göre daha karamsar olan 10 ülkeye bakıldığında ise, bunların 9’unun Avrupa’da (Avusturya, Belçika, İsveç, Almanya, Bosna, Danimarka, İsviçre, Finlandiya ve Rusya) geriye kalan tek ülkenin ise Latin Amerika’da(Peru) yeraldığı görülüyor.

Araştırma sonucuna göre Avrupa’da ezici bir çoğunluk karamsarken, ekonomik duruma yaklaşım ABD’de, Avrupa’ya göre nispeten daha az olmakla birlikte yine karamsar. Bununla birlikte, Asya ve Afrika ülkelerinin, 2012’de ekonomik duruma ilişkin iyimser oldukları görülüyor. Global araştırmalar artık sadece Avrupa&Amerika merkezli olmaktansa doğru bakış açısı ile dünyanın nüfus ve pazar potansiyeli olarak Asya ve Afrika bölgelerini de kapsıyor ve dikkate değer sonuçlar göze çarpıyor.

Dr. Fatih ANIL

ORKA Group İcra Kurulu üyesi

anil@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası