Son Haberler

Mevlana’ya kulak verin ve bir an önce Tokat’ı ve eşsiz güzelliklerini keşfedin…

– Geçen yıl 6-8 Mayıs’ta Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu TOGÜMEDX ismini verdikleri öğrenci kongrelerine beni de davet ettiler. Sevinçle kabul ettim ama her bakımdan insana zorluklar yaşatan İstanbul Havalimanı aşırı yağmurlu ve rüzgarlı bir günde bana pişmanlık hissettirmedi değil. Neyse bir şekilde Tokat’a vardık. Her dakika Tokat’ın ve güzel ülkemizin başka bir değeri ile karşılaştım. Çok güzel; bilim ve duygu yüklü bir hafta sonu geçirdim.

– Havaalanından eski Tokat’ta yer alan otelimize, yine karşılama ekibi, kongre başkanı Tuğrul Konanç ve Semra Yerlikaya, Selin Ümür refakatinde Yazmacılar Hanı’na geçtik. Şehirde modern oteller olmasına rağmen fevkalade başarıyla restore edilerek hizmete açılan bu eşsiz mekanın seçilmesi çok hoşumuza gitti. Sadece, yedi yüz yıllık tarihi olan bu handa bir gece geçirmek için bile Tokat’a gelinir, o derece etkileyici yani.

-Birçok özgün dükkanın yer aldığı Kültür Sokağı’nda bulunuyor. Örneğin bunlardan biri çini sanatçısı ve eğitmeni Ömür Özfalay’ın mekanı. Her biri sanat eseri çinilerini hayranlıkla izlerken Ömür Hanım’dan çiniciliğin İznik ve Kütahya’dan önce Tokat’ta geliştiğini öğrenmek ilginçti. Osman Paşa Konağı, Evliya Çelebi Meslek Lisesi’nin Butik Uygulama Oteli de eski şehir sınırları içinde yer alan, mutfağı çok güçlü, harika bir başka konaklama seçeneği, aklınızda olsun.

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Tokat’ın geçmişi doğal olarak çok eskilere dayanıyor. Roma İmparatoru Sezar’ın “Geldim, Gördüm, Yendim” sözünü buradaki bir zaferinden sonra söylediği biliniyor. Geçtiğimiz yıl Doç. Dr. Murat Serdar’ın anlatımı ile 900 yıllık tarihe tanıklık etmiş cami, medrese, hamam, kale surlarına hayran kalmıştık.  Anadolu’da herhalde Efes’tekinden sonra en eski umumi tuvaleti “Sık Dişini Helası” bir başka enteresan yapı. 

– 800 yıllık Taşhan meşhur Tokat Yazmacılarının yoğunlukta olduğu, büyük avlusu çay bahçesi yapılarak değerlendirilmiş. İnsana huzur veren bir yapı; orada eski bir değerimizi içtik; Oralet. Özlemişiz doğrusu. Handaki dükkanlarda Tokat’a özgü, “Hey onbeşli onbeşli, Tokat yolları taşlı” türküsünden hatırlayacağınız “Onbeşliler Tesbihi” gibi, ürünler satılıyor. Turistik bölgelerde gördüğümüz, çok sıradanlaşmış, taklit bir sürü eşyanın satıldığı kalitesiz yerler değil bunlar.

– Erbaa Tokat’n bir ilçesi, dolmalık asma yaprağı meşhurdur. Tokat’ta adım başında boy boy kaplarda yaprakların sergilendiği dükkanlar var. Yaprağın endüstriyel olmayan, el yapımı olanları makbul. Zile pekmezi bir başka özgün ürün. Bize hediye verilen Niksar çeyiz sandığının içi bir diğer hazine ile doluydu; organik halis ceviz! Şimdiye kadar yediğim en leziz cevizlerdendi diyebilirim.

– Yiyecek içecek dediğimizde Tokat Kebabına selam çakmamak olmaz. Patlıcan, kuzu eti, sarımsak, patates, biber, domates, yufka ekmeği ana malzemeleri bu kebabın. Şişlerin en üstünde kuyruk yağı var ve dik asılan şişler özel ocaklarda yandaki ateş ile pişerken eriyen yağ da, şişe dizilmiş sebzeler üzerinde aşağı inerek, bütün malzemeye ayrı bir lezzet katıyor. Hayatım boyunca yediğim yemekler içinde ilk beşe rahat girer.

– “Tokat’a gitmek gerek, çünkü Tokat’ta insan ve iklim mutedil” demiş Hz. Mevlana, ne güzel söylemiş. Tokat’ı geç keşfettik ama doğasıyla, insanıyla ve itiraf etmeliyim ki mutfağıyla kalbimizi fethetti. Bu yazıyı okuyan sizler bizim gibi geç kalmayın, Mevlana’ya kulak verin ve bir an önce Tokat’ı ve eşsiz güzelliklerini keşfedin.

Geçen yıl 6-8 Mayıs’ta Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu TOGÜMEDX ismini verdikleri öğrenci kongrelerine beni de davet ettiler. Sevinçle kabul ettim ama her bakımdan insana zorluklar yaşatan İstanbul Havalimanı aşırı yağmurlu ve rüzgarlı bir günde bana pişmanlık hissettirmedi değil. Neyse bir şekilde Tokat’a vardık. Her zaman olduğu gibi bir görevlinin elinde kağıtla beni karşılayacağını düşünürken bir anda karşımda ellerinde çiçekleriyle pırıl pırıl öğretim üyesi ve öğrencileri görünce doğrusu çok şaşırdım. Onlarca etkinliğe katıldım, ama hiç böyle ince bir hareket görmedim. İşte o karşılanma seremonisinden itibaren her dakika Tokat’ın ve güzel ülkemizin başka bir değeri ile karşılaştım. O kadar güzel; bilim ve duygu yüklü bir hafta sonu geçirdim ki bu yıl kongreye eşim Prof. Dr. Ayşen Bulut ile birlikte katıldık, yine aynı sıcaklıkla karşılandık, unutulmaz bir zaman geçirdik.

700 YILLIK YAZMACILAR HANI’NDA BİR GECE GEÇİRMEK İÇİN BİLE TOKAT’A GİDİLİR

Havaalanından eski Tokat’ta yer alan otelimize, yine karşılama ekibi, kongre başkanı Tuğrul Konanç ve Semra Yerlikaya, Selin Ümür refakatinde Yazmacılar Hanı’na geçtik. Şehirde modern oteller olmasına rağmen fevkalade başarıyla restore edilerek hizmete açılan bu eşsiz mekanın seçilmesi çok hoşumuza gitti. Sadece, yedi yüz yıllık tarihi olan bu handa bir gece geçirmek için bile Tokat’a gelinir, o derece etkileyici yani. Otel, gündüz saatlerinde araçların sokulmadığı, birçok özgün dükkanın yer aldığı Kültür Sokağı’nda bulunuyor. Örneğin bunlardan biri çini sanatçısı ve eğitmeni Ömür Özfalay’ın mekanı. Her biri sanat eseri çinilerini hayranlıkla izlerken Ömür Hanım’dan çiniciliğin İznik ve Kütahya’dan önce Tokat’ta geliştiğini öğrenmek ilginçti.

Osman Paşa Konağı, Evliya Çelebi Meslek Lisesi’nin Butik Uygulama Oteli de eski şehir sınırları içinde yer alan, mutfağı çok güçlü, harika bir başka konaklama seçeneği, aklınızda olsun.

900 ADIMDA 900 YILLIK TOKAT’IN TARİHİNİ YAŞAMAK

Kültür Sokağı eski şehrin ortasında. Buradan başlayarak Tokat’ın “900 Adımda 900 Yıllık Tarih”ini yaşıyorsunuz. Tokat 1075’te Türk yurdu oluyor ve o tarihten sonra bir daha işgal yüzü görmüyor.

Amasya gibi Yeşilırmak şehirden geçiyor, ama oradaki gibi yalı evleri yok.

Kalesi sarp ve yüksek kayalar üzerinde, rivayete göre kaleye bir kere çıkan yedi yıl Tokat’tan ayrılamazmış; gözü dışarıda olan tıp öğrencilerinden hiçbiri bu güzel kaleye çıkmamıştı.

EFES’TEKİNDEN SONRA EN ESKİ UMUMİ TUVALET “SIK DİŞİNİ HELASI” TOKAT’TA

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan şehrin geçmişi doğal olarak çok eskilere dayanıyor. Roma İmparatoru Sezar’ın “Geldim, Gördüm, Yendim” sözünü buradaki bir zaferinden sonra söylediği biliniyor. Geçtiğimiz yıl Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Serdar’ın anlatımı ile 900 yıllık tarihe tanıklık etmiş cami, medrese, hamam, kale surlarına hayran kalmıştık. Özellikle eski camilere baktıkça “Niçin yeni camileri yaparken eskilerin estetiğinden yararlanılmıyor” diye düşünmedik değil. Anadolu’da herhalde Efes’tekinden sonra en eski umumi tuvaleti “Sık Dişini Helası” bir başka enteresan yapı.

“ONBEŞLİLER TESBİHİ” GİBİ ÜRÜNLERİ SATIN ALABİLİRSİNİZ…

Eski şehirde kalınca görmeniz gereken yerlere de yürüme mesafesinde oluyorsunuz. Örneğin 800 yıllık Taşhan meşhur Tokat Yazmacılarının yoğunlukta olduğu, büyük avlusu çay bahçesi yapılarak değerlendirilmiş. İnsana huzur veren bir yapı; orada eski bir değerimizi içtik; Oralet. Özlemişiz doğrusu. Handaki dükkanlarda Tokat’a özgü, “Hey onbeşli onbeşli, Tokat yolları taşlı” türküsünden hatırlayacağınız “Onbeşliler Tesbihi” gibi, ürünler satılıyor. Turistik bölgelerde gördüğümüz, çok sıradanlaşmış, taklit bir sürü eşyanın satıldığı kalitesiz yerler değil bunlar.

DOLMALIK ASMA YAPRAĞI, ZİLE PEKMEZİ VE NİKSAR ÇEYİZ SANDIĞI

Erbaa Tokat’n bir ilçesi, dolmalık asma yaprağı meşhurdur bilirsiniz. Tokat’ta adım başında boy boy kaplarda yaprakların sergilendiği dükkanlar var. Yaprağın endüstriyel olmayan, el yapımı olanları makbul. Zile pekmezi bir başka özgün ürün. Bize hediye verilen Niksar çeyiz sandığının içi bir diğer hazine ile doluydu; organik halis ceviz! Şimdiye kadar yediğim en leziz cevizlerdendi diyebilirim.

TOKAT, 150’DEN FAZLA DEĞİŞİK YEMEĞİ İLE ZENGİN BİR MUTFAĞA SAHİP

Yiyecek içecek dediğimizde Tokat Kebabına selam çakmamak olmaz. Patlıcan, kuzu eti, sarımsak, patates, biber, domates, yufka ekmeği ana malzemeleri bu kebabın. Şişlerin en üstünde kuyruk yağı var ve dik asılan şişler özel ocaklarda yandaki ateş ile pişerken eriyen yağ da, şişe dizilmiş sebzeler üzerinde aşağı inerek, bütün malzemeye ayrı bir lezzet katıyor. Hayatım boyunca yediğim yemekler içinde ilk beşe rahat girer. Kebabın yanında servis edilen soğuk ayran aşı gibi meze türü yiyecekler güzel ama kebabın gölgesinde kalıyor. Tokat, ünlü gastronomi uzmanlarından oluşan bir jürinin değerlendirmesine göre 150’den fazla değişik yemeği ile ülkemizdeki en renkli mutfağa sahip ilimiz.

Örneğin ev sahiplerimizden öğretim üyesi Dr. Süheyla Uzun’un özel olarak yaptığı, kesme şeker büyüklüğünde,  küçücük etli yaprak dolmasından rahatlıkla bir oturuşta bir tencere yiyebilirim. Keza Dr. Halil Yakar’ın sabah sıcak sıcak getirdiği nohut unlu cevizli kurabiye ve yağlı denen bir çeşit açma damak çatlatan lezzetlere örnekti. Size benden tavsiye; sırf Tokat’ın yöresel lezzetleri için de buraya gelmeye değer. Bölgedeki şehirlerden Amasya ve Kastamonu’da da gayet özgün ve güzel yemekler vardır; bu değerlerimizi de gurme turlarıyla değerlendirmek lazım.

TIP FAKÜLTESİ’NDE MÜFREDATA YAPAY ZEKA VE DİJİTAL SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ DERSİ KONULACAK

Geçtiğimiz yıl Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Namık Özkan ve bu yıl da yeni Dekan Prof. Dr. Raşit Kılıç baştan sona tüm misafirlerle bizzat ilgilendiler, bütün oturumlara bizzat katıldılar. Dekanlar sıklıkla açılış konuşmalarından sonra öğrenci kongrelerine pek ilgi göstermedikleri için bu durum bizi şaşırttı. Hatta Raşit Bey konuşmaları dinlemekle yetinmedi, önümüzdeki dönemde tıp fakültesinin geleceğini güncel gelişmelere göre şekillendirmek için derhal girişimlerde bulundu. Örneğin müfredata yapay zeka ve dijital sağlık teknolojileri ile ilgili ders koymak için çalışma başlattı.

ÖĞRENCİLERİN BİTMEYEN HEVESLERİ VE ENERJİLERİ, HEPİMİZİ ÇOK ETKİLEDİ

Kongre Başkanları Resulhan Karabağ ve Tuğrul Konanç başta olmak üzere düzenleme komitesi üyeleri, öğretim üyeleri, öğrenciler her iki kongrede de misafirler için adeta pervane oldular. Geçen yıl kongrenin ana teması “Ustadan Çırağa” bu yıl “Geçmişten Geleceğe Tıp” idi. Özenle seçilmiş, birbirinden değerli konuşmacıların yanı sıra, öğrencilerin bitmeyen öğrenme hevesi, enerjileri hepimizi çok etkiledi. Ne kadar güzel bir program ortaya koyarsanız koyun böyle etkinliklerde katılımcıların heyecanı çok önemli oluyor. Birbiriyle konuşan, ilgisiz öğrenciler en iyi hatibin bile moralini bozuyor. Tersine sabahtan akşama hep aynı ciddiyetle, 400 kişilik dolu salonda, oturumlara katılan, çıt çıkarmadan izleyen, fuaye ortamında pekiştirici ve geliştirici sorularıyla ilgisini belli eden dinleyiciler konuşmacıları motive ediyor. Kongrede bizim gibi öğretim üyelerinin konuşmalarıyla birlikte öğrencilerin birbirinden güzel proje sunumları da vardı.

TOKAT GAZİOMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DİĞER FAKÜLTELERE GÖRE DAHA ŞANSLI

Tokat yaşam kalitesi itibariyle özellikle çocukları yetişme çağında olan genç akademisyenler için büyük şehirlerin karmaşasından uzak iyi bir seçenek olarak gözüküyor. 600 yataklı bir eğitim hastanesine sahip olması tıp fakültesi için avantaj. Tıp fakültesi bazı bölümlerdeki eksikliklerini kısa sürede tamamladıkça ve üniversitenin diğer fakülte ve bölümleriyle işbirliğini yoğunlaştırdıkça daha da gelişecek ve adını duyuracaktır. Doğrusu değişen tıp ve sağlık anlayışını iyi kavrayabilir, yenilikçi yaklaşımlar yapabilirlerse Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Tıp Fakültesi gibi örneklerin büyük şehirlerdeki adı çok duyulmuş fakültelere göre gelecekte çok daha şanslı olduklarını düşünüyorum. Özellikle burada motive öğrenci kitlesinin önemini tekrar vurgulamak isterim.

“Tokat’a gitmek gerek, çünkü Tokat’ta insan ve iklim mutedil” demiş Hz. Mevlana, ne güzel söylemiş. Tokat’ı geç keşfettik ama doğasıyla, insanıyla ve itiraf etmeliyim ki mutfağıyla kalbimizi fethetti. Bu yazıyı okuyan sizler bizim gibi geç kalmayın, Mevlana’ya kulak verin ve bir an önce Tokat’ı ve eşsiz güzelliklerini keşfedin.

Prof. Dr. Melih Bulut

bulut@turcomoney.com

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası