– ChatGPT CEO’su Sam Altman şirketin operasyonları üzerinde çok daha fazla kontrole sahip olacağından emin görünüyor. Altman ayrıca şirketin kâr amacı gütmeyen yönetim kurulunu devre dışı bırakmasıyla milyarlarca dolar değerinde yeni bir öz sermaye elde edebileceğini düşünüyor. Şirket, son fon toplama turuna göre, 2021’deki 14 milyar dolarlık değerlemeden bu yıl potansiyel olarak 150 milyar dolara çıkarak sadece iki yıl içinde bir nakit mıknatısına dönüştü.
– Şirket çalışanları tarafından “Finansal yükümlülüklerle kısıtlanmamak isteyen orijinal OpenAI versiyonuna elveda diyebiliriz” deniyor, ”Çekirdek bir kâr amacı güden kuruluş etrafında yeniden yapılanma, dışarıdakilerin bir süredir bildiği şeyi resmileştiriyor. OpenAI, son birkaç yılda muazzam bir yatırım akışı alan bir sektörde kâr elde etmeyi amaçlıyor” diye ekledi. Reuters, OpenAI’nin çekirdek işini “kâr amacı güden bir fayda şirketine” yeniden yapılandırmayı düşündüğünü bildirdi.
– Günümüzde, yapay zeka,, her etkinliğin, her alanın bir parçası olmuştur ve her şirket yapay zeka pastasından bir pay almayı ve tüm sorunlarını çözmesini bekliyor. Birçok lider ve uzman bundan bahsediyor ve birçoğu bunu bir şekilde kuruluşlarında uyguladıklarını iddia ediyor. Ancak sokaktaki insanlar için yapay zeka terimi biraz fazla kafa karıştırıcı. Yapay zekanın bugün halen nerelere gideceğine, onu yazanlar karar veriyor.
“Finansal yükümlülüklerle kısıtlanmamak isteyen orijinal OpenAI versiyonuna veda edebiliriz.” Geçen ayın sonunda OpenAI, kâr amacı gütmeyen kolundan ayrılacağını duyurdu ve sonunda şirketin “tüm insanlığa fayda sağlayacak” yapay bir genel zeka geliştirmeye gerçekten kararlı olduğu izlenimini ortadan kaldırdı.
ChatGPT üreticisinin yeni yapısının henüz tam olarak nasıl görüneceğini bilmesek de, CEO Sam Altman şirketin operasyonları üzerinde çok daha fazla kontrole sahip olacağından emin görünüyor. Altman ayrıca şirketin kâr amacı gütmeyen yönetim kurulunu devre dışı bırakmasıyla milyarlarca dolar değerinde yeni bir öz sermaye elde edebileceğini düşünüyor. Kısacası, şirketin adını aldığı kâr amacı gütmeyen kuruluş kökenleri, para kazanmaya odaklandığı için geride kaldı. Şirket, son fon toplama turuna göre, 2021’deki 14 milyar dolarlık değerlemeden bu yıl potansiyel olarak 150 milyar dolara çıkarak sadece iki yıl içinde bir nakit mıknatısına dönüştü.
OPENAI VERSİYONUNA ELVEDA DİYEBİLİRİZ
Şirket çalışanları tarafından “Finansal yükümlülüklerle kısıtlanmamak isteyen orijinal OpenAI versiyonuna elveda diyebiliriz” deniyor, ”Çekirdek bir kâr amacı güden kuruluş etrafında yeniden yapılanma, dışarıdakilerin bir süredir bildiği şeyi resmileştiriyor. OpenAI, son birkaç yılda muazzam bir yatırım akışı alan bir sektörde kâr elde etmeyi amaçlıyor” diye ekledi. Reuters, OpenAI’nin çekirdek işini “kâr amacı güden bir fayda şirketine” yeniden yapılandırmayı düşündüğünü bildirdi ve bu da onu eski OpenAI personeli tarafından kurulan AI şirketi Anthropic gibi rakipleriyle aynı seviyeye getiriyor. Bu sarsıntı, OpenAI’nin baş teknoloji sorumlusu Mira Murati, araştırma başkan yardımcısı Barret Zoph ve baş araştırma sorumlusu Bob McGrew dahil olmak üzere bir dizi üst düzey yöneticinin aniden ayrılışlarını duyurmasıyla tartışmalı oldu.
OPENAI, TANINMAZ HALE GELDİ
Yeni yapı, yatırımcılar için tamamen farklı ve potansiyel olarak tehlikeli teşvikler yaratabilir.
Yatırımcılar “Genel halk ve düzenleyiciler, varsayılan olarak, AI şirketlerinin AI dağıtımının bazı maliyetlerini ve risklerini göz ardı etmeye teşvik edileceğinin farkında olmalı ve bu risklerin muazzam olma ihtimali var” diyor. Şirket, 2015 yılında “insanlığın bir bütün olarak yararına olma olasılığı en yüksek şekilde, finansal getiri elde etme ihtiyacıyla kısıtlanmadan” teknolojiyi ilerletmeye kendini adamış bir “kâr amacı gütmeyen yapay zeka araştırma şirketi” olarak başladı.
2019’da, Altman yönetimi devraldıktan kısa bir süre sonra, OpenAI yatırımcıların bundan elde edebileceği kâr miktarını sınırladı. Beş yıl sonra, şirket neredeyse tanınmaz hale geldi. Milyarlarca dolarlık nakit enjeksiyonları için umarsızca çabalaması, bir zamanlar yardımsever ve görünüşte fedakar olan parlaklığını kaybetti.
MİLYARLARCA DOLAR, DOĞRUDAN KAR AMACI GÜDEN KURULUŞA GİDİYOR
Medya “OpenAI Maskesini Çıkarıyor” başlıklı bir yazıda “Bir bakıma, dün duyurulan tüm değişiklikler, halka şirket içinde uzun zamandır neler olup bittiğini gösteriyor,” diye yazdı. “Kâr amacı gütmeyen kuruluş şimdiye kadar varlığını sürdürdü,” diye ekledi. “Ancak tüm dış yatırımlar -bir dizi teknoloji şirketi ve risk sermayesi şirketinden gelen milyarlarca dolar- doğrudan kâr amacı güden kuruluşa gidiyor ve bu kuruluş şirketin çalışanlarını da işe alıyor.”
Son yönetici ayrılışları, Altman’ın kovulup beş gün sonra yeniden işe alınmasına tanıklık eden geçen yılki güç mücadelesinden bu yana OpenAI’nin kaybettiği ilk üst düzey yetkinlikten çok uzak. Şirket ayrıca orijinal kurucu ortaklarından Ilya Sutskever’i ve kurucu araştırma bilimcisi John Schulman’ı da kaybetti. Başka bir deyişle, büyük yönetici değişiklikleri, şirketin sıkıntılı ancak hayatta kalan CEO’sunun elinde çok fazla kontrol bıraktı.
Yönetim, son yeniden yapılanmanın “Altman’ın güç konsolidasyonunun tamamlanmaya yaklaştığını gösterdiğini” savundu. “İlk kez, OpenAI’nin kamusal yapısı ve liderliği, şirketin ne olduğunun dürüst yansımaları – aslında, tek bir kişinin iradesi: “‘Sadece: Sam.'”
SOKAKTAKİ İNSANLAR İÇİN YAPAY ZEKA TERİMİ FAZLA KAFA KARIŞTIRICI
Günümüzde, yapay zeka,, her etkinliğin, her alanın bir parçası olmuştur ve her şirket yapay zeka pastasından bir pay almayı ve tüm sorunlarını çözmesini bekliyor. Birçok lider ve uzman bundan bahsediyor ve birçoğu bunu bir şekilde kuruluşlarında uyguladıklarını iddia ediyor. Ancak sokaktaki insanlar için yapay zeka terimi biraz fazla kafa karıştırıcı. Bu yüzden, neden bir benzetme ve bir hikaye ile anlaşılmasını basitleştirmeyeyim diye düşündüm. Eğer bir ebeveynseniz, bununla iyi ilişki kuracaksınız ve umarım okuyucular ya ebeveyndir ya da hayatlarında en azından bir bebekle ilgilendi. Bakmanız gereken bir bebeğiniz olduğunda, gerçekleştirilebilecek çeşitli analizler ve görebileceğiniz çeşitli gözlemler vardır. O halde bu gözlemleri analiz edelim ve yapay zeka anlayışını basitleştirmeye çalışalım.
Gözlem 1: Bebek her zaman beslenmek ister..
Yeni doğmuş bir bebeğin çok basit ihtiyaçları vardır: ya mam ya da rahatlık. Bunlardan herhangi biri karşılanmazsa ağlarlar. Örneğin, açlarsa enerji kazanmak için ağlarlar. Yalnızlıktan dolayı rahat değillerse daha fazla şey öğrenmek için ilgiye ihtiyaç duyarlar ve ayrıca güvensizlik, mide ağrısı vb. gibi diğer sorunlar için ağlarlar. Benzer şekilde, bir veri bilimcisi yapay zekaya 3 çeşit yemek verdiğinizde mutlu olmayacaktır ancak ona ilgili veri kümeleri ve çok sayıda GPU verdiğinizde mutlu olacaktır. Bunun nedeni, algoritmalarını verilerle beslemesine yardımcı olabilir, böylece daha fazla şey öğrenebilir ve daha karmaşık algoritmalar yürütebilmeleri için işlem gücünü artırabilirler. Veri kümeleri ne kadar fazlaysa, yapay zekanın sonuçları tahmin etmesine ve kararlar almasına o kadar iyi yardımcı olurlar.
Gözlem 2: Bebek asla uyumanıza izin vermez
Her şeyi doğru yapmanıza rağmen bebek asla uyumanıza izin vermez. Bunun nedeni bebeklerin ne zaman ve neye ihtiyaç duyduklarına ve istediklerine kendi başlarına karar vermeleridir. Kararlar farklı kombinasyonlara ve kalıplara yol açacaktır. Bugün bebeğin son 2-3 gündeki kalıptan dolayı gece 11 civarında uyuyacağını düşünebilirsiniz ve aynı gün bebeğin sabah 3’e kadar uyumadığını göreceksiniz. Bunun nedeni kendi kendine öğrenmesidir. Yapay zekanın da kendi kendine öğreneceği gibi, çok sayıda yineleme yapacak ve kalıpları öğrenecektir. Bugün yapay zekanın oldukça doğru tahminlerde bulunduğunu görebilirsiniz ve ertesi gün her şey kaos olabilecek ve yapay zeka halüsinasyon görebilecektir. Bunun nedeni yapay zekanın belirli kalıpları öğrenmemiş olması ve ne kadar çok öğrenirse o kadar iyi ya da kötü hale gelebilmesidir. Ancak zamanla ve sürekli geri bildirimle yapay zeka her şeyden daha iyi performans gösterebilir.
Gözlem 3: İlk 6 ay bebeklerin öğrenmesi için çok önemlidir
Bebeğe sürekli ilgi göstermemiz, bebeğin tanıması için aynı şeyi defalarca öğretmemiz ve bebeğin gelişimini görmek için dönüm noktalarını takip etmemiz gerekir. Benzer şekilde, yapay zekanın da sürekli ilgi ve yinelemelere ihtiyacı vardır. Yapay zeka uygulamalarının gözlemlenmesi ve doğru bilgi setini tahmin etmeye ya da yeni yollar belirlemeye yardımcı olmak için algoritmalarda belirli değişiklikler yapılması gerekir. Yapay zeka, öğrendiği veri setinin bir parçası olabilecek ya da olmayabilecek çeşitli yönler hakkında karar verir. Bu nedenle, yapay zeka daha önce karşılaşılmamış durumlar hakkında da karar verebilir. Benzer şekilde, bebekler uzun bir süre sonra buluşmak için gelen uzak akrabaları tarafından tutulduklarında ağlamaya veya ağlamamaya karar verirler. Ancak, başlangıçta, bebeklerimiz yanlış bir şey yaptığında yaptığımıza benzer şekilde, yaratıcılar tarafından bunun biraz düzeltilmesi gerekir. Yapay zeka belirli yönlerden bir bebekten daha hızlı öğrenecektir ancak 1. günden itibaren yapay zeka ile sihir gerçekleşmesini beklemeyin.
Gözlem 4: Biberon, emzik karmaşası
Doktorlar bebeği biberon ve emzikle beslememenizi öneriyor. Çünkü bu karışıklığa neden oluyor. Böylece bebek annesinin göğsüne tutunmuyor ve oradan içmekten tamamen kaçınıyor. Bu, biberonun yanlış yıkanması nedeniyle sütün kirlenmesi ve kirlenmemiş bir memeyle karşılaştırıldığında enfeksiyonlara neden olması gibi sorunlara yol açabilir. Benzer şekilde, yapay zekanın da işlenen doğru veri kümelerine ve tahmin ya da kararlar için doğru algoritma kümesine ihtiyacı vardır. Bu, yapay zekanın daha hızlı ve daha iyi öğrenmesine yardımcı olur. Yapay zekaya doğru veriler verilirse, zamanla kendi veri kümelerini oluşturabilir ve hangisinin doğru yol hangisinin yanlış olduğunu da belirleyebilir.
Gözlem 5: Ebeveyn-Çocuk Bağı, bebekle geçirdiğiniz zamanla doğru orantılıdır
Bebeğinizle ne kadar çok zaman geçirirseniz, bebeğiniz sizinle o kadar rahat hisseder. Harcadığınız zaman aslında bebeğinizle kaç kez etkileşime girdiğiniz, onu kucağınıza aldığınız, ona sarılıp öptüğünüz, onunla konuştuğunuz ve şarkı söylediğiniz, onu sakinleştirdiğiniz vb. anlamına gelir. Bunu bebeğe verilen bilgi olarak düşünün. Bebeğe ne kadar çok bilgi verirseniz, sizi o kadar çok anlar ve sizinle o kadar rahat eder. Benzer şekilde, yapay zeka kullanım örneklerinin bütünsel olarak görülmesi gerekir. Bu sadece veri kümelerini çekip algoritmalar uygulamakla ilgili değildir, ne istediğinizi anlamakla ilgilidir. Bu nedenle önce verileri analiz etmek gerekir ve yapay zekaya ilgili bilgileri vermek son derece önemlidir. Ve zamanla yapay zeka daha da iyi hale gelir.
Bu aşamada, günümüzde en çok karşımıza çıkan sorunun cevabının yerinin geldiğini görüyoruz. Yapay zekanın, etiği nasıl olacak, kural kanun ve tümünde hukuk tarafı nasıl çalışacak.Evde , büyümekte olan bebeğe, çocukluğa geçişte doğru olduğunu düşündüğünüz terbiye, ahlak, iletişim, insan ilişkileri, duygular, sevgi, şevkat, iyilik gibi daha birçok soyut somut değer tanım listesini yüklemeye başlayarak devam ederiz.
ÇOCUĞUNUZ YA DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ YOLDAN GİDECEK YA DA TANIMYACAĞINIZ BİR HALE DÖNÜŞECEK
Daha sonra doğru eğitimi alması, iyi okullara gitmesi, topluma, insanlığa yararlı bir birey olması, ne yaparsa yapsın, iyi ahlaklı, dürüst, adil, terbiyeli, sevgi dolu, nazik, tüm calılara değer veren bir birey olmasını geliştirme sürecine girersiniz. İşte yapay zekaya da, yukarıdaki soruların cevaplarını verirken, bugün yapmamız gerekenler bunlardır. Ondan ne istediğimizi, ilgili bilgi ve algoritmaları bugünden vermek vaz geçilemez bir adımdır.
Çünkü bundan sonra yetişkinliğe geçtiğinde, artık tüm davranışları, kararları, tercihleri, değerleri kendi biriktirdiği bilgi üzerinden yürüyerek hayatını ve geleceğini şekillendirecektir.
Çocuğunuz ya onu hazırladığınızı düşündüğünüz yoldan gidecektir, ya da yolda kötü arkadaşları karşısına çıkacak, sizin onu içinde büyüttüğünüz çevreden bambaşka çevrelerde geçireceği bir yaşamı olacak ve kendisi tanıyamayacağınız bir hale dönüşecektir. Belki o da sizi tanımayacaktır.
Yazının birinci yarısında, doğumuna şahit olduğumuz bir çocuğun, kendisinden beklenenden çok farklı adımlar atmak üzere harekete geçtiğini gördük. Şimdi onun yetişkinliğinde neler yapabileceğini düşünürken, görüyoruz ki, o çocuğun eğitmeni olan kişinin değerleri, hırsları, tercihleri, akışı derinden etkiliyor. Yani başka deyişle yapay zekanın bugün halen nerelere gideceğine, onu yazanlar karar veriyor. Bizim için asıl soru , eğer bugünden bu düşünceleri netleştirmek, bu tartışmaları yapmaz isek, yapay zeka yetişkin düzeyine geldiğinde (AGI) neler yapma potansiyeline sahip olarak ?
Bu soruyu Sam’e sormayı çok isterdim… Ya siz ?….
Kamil Kazım SARI
sari@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.