Son Haberler

Borsada düşüşler alım, yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir

Eylül ayında, FED, 50 baz puan indirerek 4,75-5,00% seviyesine indirdi. Toplantı sonrası konuşan Powell, 50 baz puanlık indirimin ekonominin kötü olduğu anlamına gelmediğini ve sonraki toplantılarda daha düşük faiz indirimleri yapılabileceğini açıklayarak resesyon endişelerinin önüne geçti. Piyasalarda ay boyu gevşeme beklentileri fiyatlandı. Eylül ayında gelişmiş ülke borsaları ortalama %1, gelişmekte olan ülke borsaları ortalama %2,5 yükseliş kaydetti.

– Dolar Endeksi Eylül ayında %1,3’e yakın değer kaybetti. Ons altın ise, rekor tazeleyerek %6 üzeri değer kazancıyla ayı tamamladı. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin  çoğu Eylül’de Dolar’a karşı değer kazanırken, TL hafif değer kaybetti. BİST100 Endeksi, ay boyu 9.275-10.150 geniş bandı arasından dalgalandı. Endeks Eylül ayını %1’ye yakın düşüşle tamamladı. Ay boyu Sınai Endeks %3’e yakın değer kaybederken, Bankacılık Endeksi ise %6’nın üzerinde değer kazandı.

– Eylül ayında dalgalı bir seyir izleyen EURUSD paritesi, 1.10-1.12 bandında hareket etti. Geçen ayki faiz kararında ECB sürpriz yapmadı ve 25 baz puanlık indirimle faizi %3.50’a çekti. Karar öncesi 1.10’a kadar inen parite, karar sonrası hızla yükselişe geçti. Alımların sonraki günlerde de devam etmesiyle kısa sürede 1.12 seviyesi görüldü. Bu noktayı direnç yapan EURUSD paritesinde alımlar artarsa 1.13 seviyesi takip edilebilir. Paritede satışların artması halinde 1.1110 ve 1.10 destek noktaları takip edilebilir.

Borsada orta-uzun vadeli perspektifle makroekonomik görünümde toparlanma ve yabancı sermaye girişinin artacağına ilişkin beklentilerle düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. BİST100 Endeksi için yılsonu hedefimiz 13.000 seviyesinde bulunuyor.  Ekim ayında BİST100 endeksinin 9.200 – 11.200 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını bekliyoruz. 9.400 ve altındaki seviyeler alım fırsatı, 10.500 ve üzerine hacimsiz yükselişler ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilir.

Eylül ayında, diğer büyük merkez bankalarının ardından FED’in de faiz indirimlerine başlamasıyla; parasal gevşemenin süreceğine ve yumuşak iniş gerçekleşeceğine ilişkin beklentiler global risk alma iştahını destekledi. FED, %65’lik piyasa beklentisine karşın faizi 25 baz puan değil 50 baz puan indirerek 4,75-5,00% seviyesine indirdi. Toplantı sonrası konuşan Powell, 50 baz puanlık indirimin ekonominin kötü olduğu anlamına gelmediğini ve sonraki toplantılarda daha düşük faiz indirimleri yapılabileceğini açıklayarak resesyon endişelerinin önüne geçti. Piyasalarda ay boyu gevşeme beklentileri fiyatlandı. Eylül ayında gelişmiş ülke borsaları ortalama %1, gelişmekte olan ülke borsaları ortalama %2,5 yükseliş kaydetti. Dolar Endeksi Eylül ayında %1,3’e yakın değer kaybetti. Ons altın ise, parasal gevşeme döngüsünün başlamasıyla rekor tazeleyerek %6 üzeri değer kazancıyla ayı tamamladı. Ayrıca, talebin güçleneceğine ilişkin beklentiler başta metaller olmak üzere emtia fiyatlarını da destekledi. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin  çoğu Eylül’de Dolar’a karşı değer kazanırken, TL hafif değer kaybetti.

FED’İN SENE SONUNA KADAR YAKLAŞIK 50 BAZ PUANLIK FAİZ İNDİRİMİ YAPMASI BEKLENİYOR

FED’in Eylül ayı toplantısında açıklanan projeksiyonlarda 2024 için büyüme ve PCE enflasyon beklentisi aşağı, işsizlik oranı beklentisi yukarı revize edildi. Haziran ayında yayımlanan projeksiyonlarda %5,1 seviyesinde bulunan 2024 yıl sonu medyan faiz beklentisi %4,4’e geriledi. Bu durum sene sonuna kadar yaklaşık 50 baz puanlık faiz indirimi beklendiği anlamına gelse de piyasalar Kasım’da 50, Aralık’ta 25 baz puan olmak üzere toplamda 75 baz puanlık indirim fiyatlıyor.

MERKEZ BANKASI, POLİTİKA FAİZİNİ YÜZDE 50 SEVİYESİNDE SABİT TUTTU

Yurt içinde ise Eylül ayında 2025-27 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program, Fitch değerlendirmesi, TCMB faiz kararı gibi önemli gelişmeler takip edildi. Orta Vadeli Program’da 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin enflasyon beklentileri piyasa beklentisi ile uyumlu şekilde yukarı revize edilirken, büyüme beklentisi aşağı revize edildi. Söz konusu revizyonlar artan resesyon endişelerini güçlendirerek kısa vadeli piyasa görünümü açısından negatif görünümü destekledi. Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch, 6 Eylül’de gerçekleştirdiği toplantıda kredi notumuzu “BB- Pozitif” olarak revize edilmesi beklentisine karşılık “BB- Durağan” olarak revize etti. Açıklamada ise ekonomi programının olumlu sonuçları belirtilirken, yakın tarih göz önüne alındığında Türkiye’nin para politikasının tekrar değişme riski vurgulandı. PPK toplantısında ise TCMB, politika faizini beklentilere paralel %50 seviyesinde sabit tuttu. FED’in faiz indirimi sonrası faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağına ilişkin sinyal bekleyen piyasalara karşın karar metninde enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana dek sıkı duruşun korunacağına dair güçlü mesaj verilmeye devam edildi. Bununla beraber metinde yer alan enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda “para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadesi “para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır” şeklinde değiştirilerek ekstra faiz artışının artık masada olmadığı ifade edildi.

BORSA ENDEKSİ, EYLÜL AYINI YÜZDE 1’E YAKIN DÜŞÜŞLE TAMAMLADI

Ay içerisinde ayrıca TL cinsinden mevduatlara ilişkin zorunlu karşılık oranı yükseltilirken döviz cinsinden mevduatlara ilişkin zorunlu karşılık oranı düşürülerek makroihtiyati tedbirler aktif kullanılmaya devam edildi. Tüm bu gelişmelerle BİST100 Endeksi, ay boyu 9.275-10.150 geniş bandı arasından dalgalandı. Endeks Eylül ayını %1’ye yakın düşüşle tamamladı. Ay boyu Sınai Endeks %3’e yakın değer kaybederken, Bankacılık Endeksi ise %6 üzeri değer kazancı ile pozitif ayrıştı.

Eylül ayında dalgalı bir seyir izleyen EURUSD paritesi, 1.10-1.12 bandında hareket etti. Geçen ayki faiz kararında ECB sürpriz yapmadı ve 25 baz puanlık indirimle faizi %3.50’a çekti. Karar öncesi 1.10’a kadar inen parite, karar sonrası hızla yükselişe geçti. Alımların sonraki günlerde de devam etmesiyle kısa sürede 1.12 seviyesi görüldü. Bu noktayı direnç yapan EURUSD paritesinde alımlar artarsa 1.13 seviyesi takip edilebilir. Ancak hem alımların gücünün azalması hem de Euro Bölgesindeki ekonomik görünüm parite yönünü aşağı çevirebilir. Ekim ayında FED toplantısı olmamasına karşın faiz indirimine yönelik beklentileri etkilediği için ABD istihdam ve enflasyon verileri dikkatle takip edilecektir. Paritede satışların artması halinde 1.1110 ve 1.10 destek noktaları takip edilebilir.

SWAP HARİÇ NET REZERVLER 30 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI

USDTRY son zamanların en sakin ayını tamamlarken, Eylül ayındaki volatilite yalnızca 40 kuruş oldu. Son dönemde yüksek faiz etkisiyle TL’ye talebin artması merkez bankasının döviz rezervini artırmasına olanak sağladı. Bu sebeple kurda büyük bir düşüş görülmedi. Swap hariç net rezervler 30 milyar dolara yaklaşırken, rezerv yeterliliğinin uluslararası tanıma göre eşik seviyeyi aştığı belirtildi. Yabancı merkez bankalarının faiz indirimine başladığı şu dönemde TCMB faiz kararı için yurt içi enflasyon rakamları dikkatle takip edilmelidir. Kurda 100 günlük hareketli ortalama olan 33.1160 önemli destek olarak izlenebilir. Alımların artması halinde ise 35.00 seviyesi direnç olarak belirlenebilir.

ONS ALTIN, TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRDI

Geçtiğimiz ayın en hareketlisi ons altın oldu. Sarı metalin aylık volatilitesi 200 doları geçerken, her gün rekor tazelendi. 2685 dolar ile tüm zamanların rekorunu kıran altında kar satışları zayıf kaldı. FED’in Eylül ayındaki toplantısında 50 baz puan indirime giderek Mart 2020’den beri ilk faiz indirimini gerçekleştirmesi ve Ortadoğu’da yoğunlaşan çatışmalara bağlı olarak yükselen jeopolitik gerilim sebebiyle ons altın rekor seviyelere yükselirken, yukarı yönlü hareket bir süre daha devam edebilir. 2700 direnci ilk etapta izlenecek olan ons altında bu seviye aşılırsa 2750 noktası hedeflenebilir. Kar satışlarının artması halinde ise 2585 ve 2520 destek noktaları izlenebilir.

Global piyasaların Ekim ayında makroekonomik veriler ve merkez bankalarının toplantılarıyla yön bulmaya devam etmesini bekliyoruz. Ekim ayında FED’in toplantısı bulunmazken, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın toplantıları takip edilecek. Global piyasalar parasal gevşeme ile beraber resesyona girmeden yumuşak iniş gerçekleşeceğine ilişkin beklentileri fiyatladığından, makroekonomik verilerin bu temayı desteklemesi risk alma iştahının gücünü koruması açısından önemli. Ayrıca jeopolitik risklerdeki gelişmeler ve ABD’de 5 Kasım’da gerçekleşecek olan seçime ilişkin gelişmeler de yakından takip edilecektir.

BORSADA DÜŞÜŞLER ALIM FIRSATI, YÜKSELİŞLER SATIŞ FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Ekim ayında yurt içinde Merkez Bankası’nın faiz kararı, uygulanan ekonomi programı ve liralaşma stratejisi çerçevesinde açıklanacak tedbirler takip edilecek. Ekim ayının başında Ekrem İmamoğlu davasına ilişkin kararın verilmesi beklenirken haber akışları TL varlıkların fiyatlamasında etkili olabilir. BİST açısından kısa vadede zayıf gelen ikinci çeyrek finansalları ve üçüncü çeyrek finansallarına ilişkin zayıf beklentiler baskı oluşturmaya devam ediyor. Ancak orta-uzun vadeli perspektifle makroekonomik görünümde toparlanma ve yabancı sermaye girişinin artacağına ilişkin beklentilerle düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesinin uygun olacağı görüşümüzü koruyoruz. BİST100 Endeksi için yılsonu hedefimiz 13.000 seviyesinde bulunuyor.  Ekim ayında BİST100 endeksinin 9.200 – 11.200 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını, 9.400 ve altındaki seviyelerin alım fırsatı, 10.500 ve üzerine hacimsiz yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman GÖKTAN

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası