Teknolojik olarak sınırsız denilen Dünya uluslararası göç söz konusu olduğunda ciddi biçimde ayrışıyor. Devletlerinin uluslararası göç olgusuna bakışı üzerine Barem Research tarafından yapılan global araştırmaya göre Dünyanın sadece yüzde 34 ‘ü göç olgusuna sıcak bakıyor.
Barem Research WIN bağlantısı ile yapılan araştırma Dünya devletlerinin uluslararası göç olgusuna bakışını araştırdı. Araştırma sonuçlarına göre global göç endeksi eksi yüzde 4 bulundu. Uluslararası ekonomi ve pazarlamada anlatılan tüketiciler ve üreticiler açısından diğer bir değişle tüm ekonomik birimler açısından tam rekabet ortamımın sağlandığı sınırların olmadığı bir Dünya yaratılması. Yani ABD gibi Avrupa Birliği’nde de nihai hedef mallar, sermaye emeğin sınırlar arasında serbest dolaşımının sağlanması. Ekonomi teorisine göre tüm üretim faktörleri serbest dolaşımda olduğunda refaha ulaşılabilecek.
Söz konusu teoriyi destekler şekilde teknolojinin gelişmesiyle birlikte ülkeler arasında sınırların kalktığını görüyoruz. Bilgi işlem ve iletişim teknolojilerinin gelişimiyle birlikte sanal olarak sınırlar kalkmakla birlikte gerçek hayatta kişilerin serbest dolaşımı halen bir takım sınırlamalara bağlı. Uluslararası göç birçok açıdan başta sosyolojik ve ekonomik olarak incelenmesi gereken bir konu.
Teknolojik olarak sınırsız denilen Dünya uluslararası göç söz konusu olduğunda ciddi biçimde ayrışıyor. Global araştırmaya göre Dünyanın yüzde 34 ‘ü göç olgusunu iyi bir şey olarak nitelerken yüzde’38 i kötü bir şey olduğunu düşünüyor. Bu sonuca göre net destek yüzde eksi 4. Araştırmanın çarpıcı sonucu uluslararası göçe yaklaşımın beklendiği gibi ulusal çıkarlara göre ve ülkeler arasında olduğundan daha çok aynı ülkenin vatandaşları arasında farklılaştığını gösterdi.Türkiye açısından olaya bakıldığında göç olgusunun iyi bir şey olduğunu düşünenler yüzde 15 iken kötü bir şey diyenler yüzde 61. Türkiye göç endeksi eksi 46 gibi bir oranla dünya ortalamasının oldukça üstünde. Buradan çıkarılan sonuç ise Türkiye göç istemiyor.
Araştırmanın yapıldığı 59 ülkenin 21’inde göçe olumlu bakılırken (Nijerya, Pakistan, çin, İsveç, Kanada, Almanya, Japonya gibi) ,38 ülkede olumsuz bakılıyor (Bosna, Sırbistan, Belçika, Türkiye, Rusya, İtalya, ABD, Fransa gibi).
Göçmenliğe destek, ülkenin milli geliri ve nüfus yoğunluğuna göre değişiyor. Ancak ilginç olan şu ki tüm milli geliri yüksek olan ülkeler göç olgusuna aynı şekilde sıcak bakmıyor.
Görüldüğü gibi Dünya uluslararası göçün iyimi kötümü olduğu da dâhil çok çeşitli soruna göre bölünmüş durumda ancak uluslararası araştırmanın sonucuna göre bu düşüncelerin sınır tanımadığı gözlemlendi.
Dr. Fatih ANIL
ORKA Group İcra Kurulu üyesi
anil@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.