Artık yaşlı Avrupa yoruldu; bu durum perakende sektöründe ciddi biçimde hissedilecek. Efsane bildiğimiz bir takım köklü markalar dahi sıkıntılı günler yasayacak. Büyümeye devam eden Türkiye, 2013 yılı için öngörülen yüzde 4’lük büyüme rakamını rahatlıkla yakalayabilir.
Perakende sektörü için 2013 yılı planlamaları yapılırken global anlamdaki gelişmeler Türkiye ekonomisi ile birlikte ele alınmalı. özellikle bölgemizde olan gelişmelerin perakende sektörünü nasıl etkileyeceği hesaba katılmalı.
Avrupalı için kriz yaşam biçimi haline gelecek En büyük ticari ortağımız Avrupa Birliği(AB) 2012 yılı sonu itibariyle resesyona girmiş durumda. 2013 yılı için çıkış da öngörülmüyor. özellikle topluluğun güney ülkeleri kaynaklı krizin devam edeceği ve Almanya gibi bugüne kadar nispeten sınırlı etkilenen kuzey ülkelerini de kapsayacağı görülüyor. Avrupa ülkeleri içinde fiili olarak iflas edenler olmakla birlikte yaşamlarına böyle devam ettirilecekleri görülüyor. Durgunluk tüm sektörlerde işlerin gerilemesi anlamına geliyor.
Artık yaşlı Avrupa’nın yorulduğunu hissediyoruz, bu durum son tüketiciye dokunması açısından perakende sektöründe ciddi biçimde hissedilecek. Efsane bildiğimiz bir takım köklü markalar dahi sıkıntılı günler yasayacak. Tüm birimler krizle yasamaya alışacak diğer bir ifadeyle artık Avrupalı için kriz yaşam biçimi haline gelecek.
Ortadoğu coğrafyasına baktığımızda halen huzur yok. Arap baharı derken kargaşa devam ediyor, eksik olmayan savaş çanları tüketici ve yatırımcıyı tedirgin ediyor. Enerji üretimi devam ediyor ve bir yandan alım gücü yüksek komşularımız hem tüketim, hem de yatırım için güvenli liman arayışında.
Türkiye cazibe merkezi Yakın coğrafyamızdaki tüm gelişmelere rağmen Türkiye büyümeye devam ediyor. 2013 yılı için öngörülen yüzde 4’lük büyüme rakamı rahatlıkla ulaşılabilecek bir oran. Bu gelişmelere uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışları ve faizlerdeki tüm zamanların en düşük oranları, Türkiye’yi hem tüketim, hem de yatırım açısından çok daha cazip hale getiriyor.
2013 daha iyi olacak Ekonomideki tüm gelişmelerin ilk etkilediği sektör perakende sektörü, tüm yaşanan gelişmelere bağlı olarak 2012’ye göre önümüzdeki yılın sektör açısından daha iyi olacağını öngörebiliriz. özellikle perakende sektöründe görülen yabancı ilgisinin hem fonlar, hem de stratejik ortaklıklar olarak not artışı sonrası artarak süreceği bekleniyor.
Piyasalar normale döndüğünde şuan yatırım yapanlar karlı olacak Güven ve huzur arıyan yakın coğrafya tüketicisinin de özellikle alışveriş turizmi için Türkiye’den başka tercih edebileceği (özellikle İstanbul) yer yok. Perakende sektörü ve özellikle yerli markalarımızın yabancı ortaklıklar konusunda hassas olmakla birlikte sıcak baktıkları görülüyor.
İç piyasadaki tüketici açısından olaya baktığımızda faizlerin düşüşüyle birlikte harcamalarda bir artış ve canlanma bekleyebiliriz. Yatırımcılar açısından yabancı yatırımcının Türkiye ilgisinin artıyor. Türk yatırımcıların da Avrupa ve özellikle Ortadoğu’da bir takım sorunların çözülmesi arifesinde AVM veya cadde mağazaları için kaçırılmaz fırsat öncelikleri yakalanabilir. Kriz dönemlerinde peraken sektöründe yaşanan büyüme örnekleri dikkate alınmalı. Krizlerin bazıları için fırsat olduğu unutulmamalıdır. Piyasalar normale döndüğünde, bugünlerde yatırım yapanlar karlı çıkacak. Şu anda hem satın almalarda, hem de kiralamalarda perakendeciler için çok cazip fırsatlar ortaya çıkıyor.
Dr. Fatih ANIL
ORKA Group İcra Kurulu üyesi
anil@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.