Son Haberler

Birbirini Yükselten Değerler; Kent turizmi, gastronomi ve markalar

İstanbul çok önemli bir zirveye ev sahipliği yaptı. . TOBB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde yapılan ” Kent Turizmi Küresel Zirvesi” ne UNWTO’ya üye ülkelerden temsilciler katıldı.
Şehir merkezlerinin mimarisi yeniden tasarlanıyor. Şehirlerin tarihi ve kültürel dokusu ön plana çıkarılıyor. AVM’ler, konfreans, fuar, konser alanları, gastronomi yatırımları ve markalaşma çalışmaları yapılıyor. Neden mi? Bu işte çok para var.

Kasım ayında İstanbul‘da çok önemli bir toplantı yapıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde, turizm sektörümüzü üst seviyede temsil edebilmek ve bu doğrultuda sektöre daha fazla katkı sağlayabilmek amacıyla 15 Kasım 2012 tarihinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde “Birleşmiş Milletler Dünya Turizm örgütü Kent Turizmi Küresel Zirvesi” düzenlendi.

üst düzey katılım
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm örgütü (UNWTO) özel sektör mensubu üyelerinin, uluslararası ölçekte çalışmalar yürüten akademisyenlerin ve ülkemiz turizm sektörü mensuplarının katılımıyla yapılan bu toplantıda kent turizminin ekonomik ve sosyal gelişime olan katkıları ortaya konuldu. Türkiye’nin bugün ekonomide, turizmde, eğitimde geldiği nokta takdirle karşılandı. İnşaat, finans, ulaşım, otomotiv, tarım ve diğer sektörlerdeki başarıları dile getirildi. Toplantıda; bakanlar, milletvekilleri,
belediye başkanları, valiler, Sivil Toplum Kuruluşları(STK) başkanları ile turizm ve gastronomi sektörlerinin ünlü isimleri vardı.

Alkışlar İstanbul’a
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği‘nin (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay‘ın açılış ve hoş geldiniz konuşmalarının ardından söz alan; BM-HABİTAT Genel Sekreteri Joan Clos, kentlerin gelişiminde turizmin stratejik rolüne dikkat çekti. Zirvede öne çıkan konu kent turizminde hayli yol kat ettiğimiz oldu. Türkiye Kent turizminde de liderliğe soyunduğunu dünyaya hissettirdi.

Türk basınında fazla yer almayan bu zirve Türkiye’nin neleri başardığını Dünya Turizm örgütüne göstermesi yönünde başarılı oldu. Dünyanın dört bir yanından gelen konuşmacılar 7 tepeli, içinden deniz geçen, altında en az 3 medeniyet saklayan 8000 yıllık tarihi olan İstanbul‘a hayran kaldı. Dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar İstanbul’a övgüler yağdırdı.

Paris, Roma ve Londra kent turizminde kazananlar liginde oldu
2000’li yılların başında Avrupa‘da ortaya çıkan kent turizmine önce Barcelona ile Berlin sahip çıktı. Paris, Londra ve Roma kent turizminden çok uzun senelerdir yararlanıyor. Barcelona kentin içindeki sanayii kuruluşlarını şehir merkezinden uzaklaştırdı. Fabrika ve depoların yerine oteller, restoranlar, eğlence yerleri, kongre, konser ve toplantı salonları gibi yerler yaptı, havaalanlarını büyüterek kent turizminde atak yaptı.

Berlin, eski sanayi kuruluşlarını kapattı, doğu kısmında bakır yapıları turizme kazandırdı. Kentte yaşayan etnik grupların sahip oldukları sanat, eğlence, yemek gibi kültürel özelliklerini öne çıkaran festivaller düzenledi, bu işlerdeki ustalara oturma izni verdi. Bir çok ülkeden Türkiye‘de dahil çok miktarda turist çekmeyi başardı. Berlin İmparatorluk ve Hitler dönemlerine başkentlik yapmış, uzak ve yakın tarihi ile doğu ve batı Avrupa’nın buluştuğu nokta özelliği ile zaten bir cazibe merkezi idi. Ancak bu günkü başarısı kent turizmi olgusunu iyi yönetmiş olmasına bağlı.

2023 hedefi 50 milyon turist
UNWTO dünya çapındaki otel zincirleri, seyahat şirketleri, eğitim kurumları ile dünya turizmine yön veren kuruluşların oluşturduğu 400 üyeye sahip bir yapılanma. Bu yapının zirve için İstanbul’u seçmesi Türkiye ve Türk turizmi için gurur verici, ancak tesadüf değil. Türk 2023 hedefi: 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir. Türkiye, fuarlar, olimpiyatlar, konferanslar ve dünya çapındaki her türlü organizasyona hazır ve bu konferans Türkiye‘nin ve İstanbul‘un 2013 Dünya Turizminden alacağı payı arttırdı.

Birçok şehrimizin de İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara’dan sonra; marka olarak Gaziantep, Bursa, Hatay, Malatya, Van, Mardin gibi illerin dikkat çekmesini sağladı. Bu şehirlerdeki turistik ve gastronomi yatırımlarının ve markalaşmanın artmasına yönelik bilinçlenmesine yönelik düğmeye basılmış oldu.

Bu zirvede kent turizminde başarılı olan ülkelerin hikâyeleri masaya yatırıldı. ülkelerin, şirketlerin, insanların deneyimleri öğrenildi. Neden mi? Dün bilinmezse bugün kurulamaz, yarın ise asla planlanamaz.

Türkiye’de ve İstanbul gibi bir çok özelliği buluşturan şehirlerde; kent turizminin gelişimi ya bilinçli olarak yada doğal akışı içinde zaten bir bir oluşuyor. Yeme içme, konaklama, eğlenme, spor, sağlık, eğitim, alışveriş mekânları, çeşit zenginliği ile yayılmakta, gazete ve mecmuaların yanı sıra radyo ve TV‘ler, Web siteleri, portallar, bloglar ve sosyal medya bu konuda gönüllü aktif görev yapıyor. Her alanda ve her sektörde yapılan etkinlikler yurt ve dünya insanlarını bu merkezlere çekiyor. Bunun da adı kent turizmi ve dikkat! Bu işte çok para var!

M. Vasfi Pakman

Lezzet Markaları Derneği Başkanı

pakman@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası