Ekonomide yaşadığımız büyüme oranları, demokratikleşme yönünde attığımız adımlar Türkiye’nin çıtasını yükselttiğine işaret ediyor ama bu gelişmelerin kalıcı olabilmesi AB sürecinin devam ettirilmesine bağlı.
Son zamanlarda Türkiye’nin, AB’ye üyelik hedefi ile ilgili önemli gelişmeler yaşıyoruz. Türkiye, uzun süredir devam eden müzakere sürecinden dert yanarak, AB ülkelerinin dikkatini bu noktaya çekmeyi başardı. Türkiye’nin, AB’ye üyelik süreci güçlü ve büyük Türkiye için önemli bir anahtardır. İşte bu yüzden de her zaman sürecin arkasında durduk ve ileride de duracağız.
Uzun yıllar boyunca devam eden müzakere süreçleri boyunca Türkiye, daha fazla demokratikleşmiş, kalkınmış ve yasaklar kalkmıştır. Bundan kimsenin şüphesi yok. Türkiye bugün, demokratik standartlar açısından belli bir çıtayı yakalamış görünüyor. ülkemiz ne zaman AB üyelik hedefine odaklansa, demokratik açıdan da, ekonomik açıdan da hep gelişme kaydetmiştir. Dolayısıyla üyelik hedefi her zaman en önemli gündem maddelerinden biri olmalı. Elbette yoğun bir siyaset gündemimiz var ancak AB meselesi, her zaman aklımızın bir köşesinde durması gereken bir konu olmalı.
Türkiye son yollarda her ne kadar ekonomik açıdan AB ülkelerinden çok daha iyi bir performans sergilemiş olsa da, AB üyesi olduğunda bu istikrar ve performans daha kurumsal hale gelecek.
Türkiye’nin demokrasi, insan hakları gibi konularda ciddi bir ilerleme sağlandığı düşünülse de, bu konularda kalıcı ve sürekli bir kültürün oluşması AB üyeliği ile birlikte daha da sağlamlaşır.
Tüm bunları düşünürken yeni bir gelişme olan, Fransa’nın geçtiğimiz günlerde bölgesel politikalar başlıklı 22. fasıl önündeki blokesini kaldırmasını ve bu başlıkta müzakerelerin açılacak olmasını önemsiyorum. Bölgesel gelişmişlik farklılıkların azaltılmasına yönelik politikaları içeren bu başlık, ülkemizin içinde bulunduğu durum açısından da ayrı bir önem taşıyor. Fransa’nın Sarkozy döneminden sonraki Türkiye politikasının yaratacağı iyimser havanın bir rüzgar yaratmasını umuyorum. Beklentimiz diğer AB ülkelerinin de, AB üyeliğimizi desteklemesi yönünde. Ekonomisi, nüfusu, Ortadoğu ve Asya’ya köprü olan stratejik yapısı ile Türkiye; AB için önemli bir şans. Karşılıklı fırsatları değerlendirmek herkes açısından çok önemli.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.