Gastro, Gurme ve Gusto kelimelerinin ne anlama geldiği zaman zaman karıştırılır ama bu kelimelerin ifade ettiği anlamları iyi bilen uzmanlar, lezzet konusunda hiçbir zaman yanılmazlar.
80‘li yılların sonuna doğru başlayan ve son yıllarda hızla ilerleyerek gelişen “Yeme-İçme Kültürümüz” ve medyamızın olaya sempatisi ve desteği ülkemizde “Gastronomi ve Ekonomi”sini zıplattı. Zaten doğa yapısı ile gastronomik zenginliği olan ülkemiz, Avrupa ülkeleri ile aşık atar hale geldi. Hatta bazı yer ve konularda ötesine dahi geçildi, dünyanın dikkatini çekti. Türkiye‘ye yemek yemek, yeni lezzetler tatmak için gelen turistlerin sayısı ve memnuniyeti artarken, markalı lezzetlerimizin, gıda maddelerimizin ve tarımsal ürünlerimizin iç ve dış pazarlardaki payı ve gücü de arttı. Medyanın gastronomiye gösterdiği ilgi ve TV’lerdeki yemek programları; halkımızın yemek yeme (ev içinde ve ev dışında) ve yapma sevdası arttırdı, yemek kitaplarının satışları arttı, yemek programlarının reytingleri arttı, gazetelerdeki gastronomi sayfaları çoğaldıkça okur sayısı arttı.
öte yandan gastronomiyle ilgili eğitim veren okul ve kuruluş ve kursların sayısı arttı, bu konularla ilgili, yurt genelinde fuarlar ve festivaller çoğaldı. Mesleki STK‘lar kuruldu, yarışmalar, konferanslar, paneller, seminer ve sempozyumlar yapılır oldu. Ve ne oldu? Yeme-içme mekanlarının; restaurantların, pastahanelerin, fast foodcuların, tatlıcıların, esnaf lokantaları ve işkembecilerin dahi nitelik ve nicelikleri, kalite değerleri yükseldi. Yatırımcı ve işletmemecilerinden, aşçı ve garsonlarına eğitimli, şık giyimli, bilgili ve güzel konuşan kişiler yönetime geldi. Mekanların iç ve dış görünümleri, mimar ve dizayn sanatçılarına bırakıldı. İmaj, reklam, tanıtım çalışmaları, basın ve halkla ilişkilerle ilgili işler konunun profesyonelleri tarafından yapılır hale geldi. Görgü, eğitim düzeyi yükselen insanımız ve konuklarımız yukarıda bahsedilen hususlardan haliyle etkilendiler.
Gelelim olayın medya ayağına: yazılı ve görsel basınımızda bazı köşe yazarları, sayfa editörleri, TV prodüktörleri ve muhabirler; yeme-içme konusunda özellikle ihtisaslaştılar, marka dahi oldular. Kazandıkları GUSTO sayesinde; kitaplar yazdılar, dergiler yayınladılar, dernekler kurdular, bu konuların işlendiği web siteleri, haber portalları, yemek blogları açtılar. Halka ve gastronomiye hizmette sınır olmadığını farkettiler. TV programları ve firma etkinliklerinde sunuculuk yaptılar. Türkiye çapında GURME olarak tanındıkları için, yurt içindeki ve dışındaki gastronomik etkinliklere de çalıştıkları kurum dolayısıyla davet edildiler, GASTRO kültürlerini özel olarak geliştirdiler. Yemek yarışmalarında juri üyesi oldular hatta birçok firmanın “Reklam Yüzü” olarak yazılı ve görsel basındaki reklamlarda yer aldılar. İşte bu değerli ve kendini gastronomik konularda yetişmiş kişiler ile onlara bu imkanları sağlayan kurum ve kuruluşlara Türkiye’ye ve halkımıza bu “G”leri tanıtıp sevdirdikleri için, gastronomiyi sevdirip, bu alandaki yatırımları, üretimi, ticareti ve istihdamı arttırıp, gastronomi ekonomisi ve eğitimine katkılarından ötürü; şahsım, ülkem ve hizmet verdiğim gastronomi sektörü adına binlerce kez teşekkür ediyorum. Midelerine, çenelerine ve kalemlerine sağlık diyor ve başarılarının devamını diliyorum.
GUSTO/Sözlüklerde her konuda kişiye veya herhangi bir şeye özgün tarz ve stili ifade eder. Ancak bizim konumuzda yemekle ilgili ağız tadı, sofra düzeni, gastronomik bir eşya veya ürünün şekli, yemeğin sunum tarzı, mekanın dekorasyonu gibi.
GURME/Sözlüklerde bilinmeyen lezzetlerin tadıcısı, yeni lezzetlerin kaşifi gibi tanımlansa da bizce; lezzet severdir, lezzetlerin seçicisi ve farkını farkedenidir. Gurman yani obur değildir! Asla çok yemez, yemek yerken telaş etmez, birbirlerine yakışan tatları bağdaştırmasını çok iyi becerir. Damak hafızası kuvvetliyse şimdi yediğini, daha evvel orda veya başka bir yerde yediği ile karşılaştırabilir.
Sözün özü: Bu üç niteliğe de sahip olan kişi; yemek yenen mekanı, sunulan yemeği ve yapan kişiyi yorumlayabilir, tenkit veya takdir edebilir.
Vasfi PAKMAN
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.