Gündemimiz her gün hızla değişiyor, her gün yeniden belirleniyor. İletişim çağının bir yansıması mı bilinmez ama sanıyorum bu yeni bir durum. Sabah hakkında konuştuğumuz konunun akşam esamesi okunmuyor. Sabah karşılaştığımız gündem hakkında her şey hızlıca söyleniyor, yazılıyor, çiziliyor ve hatta birden bire uzmanlar ortaya çıkıyor sonra hemen saman alevi gibi sönüyor herşey. çok ilginç bir durum bu. Küreselleşmenin, iletişim çağının, akıllı cep telefonlarının hayatımızı şekillendirdiği en kritik alanlardan biri sanıyorum bu husus oluyor.
Bu girişi Irak konusuna değinmek için yazdım. Daha önce defalarca Irak hakkında yazılar kaleme aldık ve bu konuda herplatformda bildiklerimizi söyledik. Zira Irak geçmişte çok önemli tecrübeler yaşadığımız bir ülke olsa da, tek özelliği bu değil. çok önemli bir fırsatı barındırdığı için Irak, her platformda adını zikrettiğimiz bir ülke. Ancak ne yazık ki bugünlerde şiddet, terör ve bölünme sözcükleri ile anılıyor. Hepimizin artık ezberlediği gibi Musul’da yaşanan gelişmeler neticesinde Irak çok büyük bir kriz içerisinde. Türkiye’de de girişte değindiğim gibi bu konuda birçok şey yazıldı, çizildi. Bilgi o kadar hızlı yayıldı ki yetişmek neredeyse imkansız bir hal aldı. İletişim çağı herkesi Irak uzmanı yaptı. Kötü bir şey mi? Elbette hayır. Bilgiye erişimin böylesine kolay olduğu bir zamanda her konuda bilgi sahibi olan insanların sayısının artması olumlu bir durum.
Gelelim Irak’ın durumuna. Uzmanların kahir ekseriyeti Irak’ın bölüneceği uyarısı yapıyorlar. Dış politika ve siyaset bilimcilerin görüşlerini, “bir bildikleri vardır” deyip dikkatle izlemekte fayda var. Ancak hayatın akışı da kimi zaman kitaptan okunduğu gibi olmayabiliyor. Neredeyse birbirine çok yakın nedenlerden dolayı ortaya çıkan toplumsal ve siyasal olayların sonuçları bazen aynı olmayabilir. Irak bölünür mü, bölünmez mi tartışmasına girmek istemiyorum ancak bölgeyi okurken ve izlerken çok fazla parametreyi göz önüne almamız gerektiğini düşünüyorum. Irak’ta neler olacağını hep birlikte göreceğiz ama Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bu krizde Türkiye ile olan yakın ilişkilerini de memnuniyetle karşılıyorum. Gerek ekonomik, gerekse siyasi birçok konuda yakın ilişkiler kurmak kaos zamanlarında can simidi oluyor. Bölgemizde ortaya çıkan istikrarsız ortamın bir an önce sona ermesini dilerken, Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında gelişen ilişkilerin devam etmesinin bölgedeki ekonomik ve huzur ortamı için gerekli olduğunun altını çizmek gerekiyor.
Görüş
Tarkan Kadooğlu
Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı
TüSİAD Yönetim Kurulu üyesi
kadooglu@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.