Son Haberler

Kurumsal itibarı nasıl korumalı?

Kurumsal itibarı nasıl korumalı?

Gerek kişilerin, gerekse tüm kurumların en değerli varlığı ve bir anlamda en büyük sermayesi itibardır. İtibar, genel olarak algılardan oluşuyor. Bir kişinin bizi nasıl algıladığı o kişi nezdindeki itibarımızı gösteriyor. Kurumsal itibar ise, bir kuruma yönelik her türlü algıların bütününden oluşuyor. Türk Dil Kurumu‘na göre itibar, saygınlık ve güvenilirlik olarak ifade ediliyor. İtibar, kişiler arası ve kurumlar arasında güven ve duygusal bağ oluşmasında önemli bir rol oynuyor.

Kurumsal itibar, kurumlara değer katar, şirketin ve kurumun marka değerini artırır. Kurumsal itibarı güçlü kurumun rekabet avantajı vardır. Bu avantaja sahip kurum, satışlarını artırabilir, yeni pazarlara daha kolay girebilir, müşterilerini daha kolay etkiler, rakiplerine göre daha yüksek fiyat belirleyerek, daha yüksek gelir ve kar elde edebilir, finansal piyasalardan daha kolay ve ucuz kredi bulabilir, daha kolay yatırım çekebilir, daha nitelikli ve sadık çalışanlara sahip olabilir, kriz dönemlerinden daha az etkilenebilir, sürdürülebilir büyüme sağlar.

İTİBARI KORUMAK KAZANMAKTAN çOK DAHA ZOR

Bununla birlikte itibar kazanması zor, koruması çok daha zor, kaybetmesi ise çok kolay bir olgudur. Günümüzde teknoloji ve iletişim alanındaki gelişmeler itibarı korumayı daha güç hale getirdi. özellikle internet ve sosyal medya kanallarının yaygınlaşması itibar riskini daha da artırdı. Kurumun kendisi, çalışanları, ürün ve hizmetleri hakkında sosyal medyada çıkan bir söylenti ışık hızıyla kurumsal itibara önemli zararlar verebiliyor. Bunun yanı sıra kurumun bir çalışanının sosyal medyada yaptığı bir paylaşımdan kurum da olumsuz etkilenebiliyor.

Kaybedilen itibar kurumlara maddi ve manevi açılardan önemli zararlar verebiliyor, hatta kurumun iflasına veya kapanmasına neden olabiliyor. Kaybedilen itibarın yeniden kazanılması, uzun, çok zorlu ve maliyetli bir süreç gerektiriyor. Bu nedenle itibarı kaybettikten sonra kurtarmaya çalışmak yerine kaybetmeden önce önlem almak ve kurumsal itibarı yönetmek çok daha önem taşıyor.

İTİBAR YöNETİMİ KURUMUN TüMüNü KAPSAMALI

İtibarın önemi genellikle bilinmekle birlikte, bunun nasıl yapılacağına yönelik çok farklı ve doğru olmayan uygulamalarla karşılaşılabiliyor. İtibaryönetimi, kurumun itibarına zarar veren olaylara zamanında müdahale etmek ve oluşacak zararları önlemek amacı taşır.

Kurumsal itibarı yönetmek, kurumun yönetim kurulu ve en üst yöneticisinden en alt düzeydeki çalışana kadar herkesin sorunudur. Bu sorumluluğun yalnızca kurumun sahibinde, en üst yöneticisinde veya kurumsal iletişim departmanlarında olduğunu düşünmek doğru değildir. Kurumsal itibarın korunması ve yönetilmesini bir kurumsal kültür haline getirmek, tüm çalışanların sorumluluğu haline dönüştürmek ve kurumun değerlerinin tüm çalışanlarca benimsenmesini sağlamak gerekiyor. Bunun yanı sıra gerektiği zaman konunun uzmanlarından destek almak önem taşıyor.

İTİBARI KORUMAK İçİN NE YAPMALI?

Kurumsal itibarın korunması ve yönetilmesi için pek çok bileşenin birlikte olması gerekiyor. Bunun için kurumun faaliyetleri esnasında yasal düzenlemelere uyulması, vergilerin zamanında ödenmesi, verilen sözlerin zamanında yerine getirilmesi, kamuoyuna zamanında, açık ve doğru bilgi verilmesi, kamuoyuna açıklanan raporların gerçeğe uygun olması için gerekli titizliğin gösterilmesi, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim yapısının oluşturulması, kurum bünyesinde etik kuralların belirlenmesi ve tüm çalışanlar ile paylaşılması, iş etiğinin kurumsal kültür haline dönüştürülmesi, çalışanlara adil davranılması, çalışan sağlığı ve güvenliğini için gerekli tüm önlemlerin alınması, diğer kurumlar ile haksız rekabet içine girilmemesi, sosyal ve çevresel sorumlulukların dikkate alınması, çevreye zarar verilmemesi gibi hususlar büyük önem taşıyor.

Bunun yanı sıra kurum bünyesinde itibar riskini yönetecek mekanizmaların oluşturulması, bu konuda görevlendirmeler yapılması, geleneksel medya ve sosyal medyanın yakından takip edilmesi, kurumun itibarına olumsuz etkide bulunabilecek paylaşımlara yönelik etkili iletişim mekanizmaları oluşturularak zamanında müdahale edilmesi ve çözümler üretilmesi, kurumun kendi internet sitesi ve sosyal medya kanallarından kendisini doğru bir şekilde anlatması, kurumun bünyesinde etkili bir iç kontrol ve denetim mekanizması oluşturulması, iç denetim çalışmalarında itibar riskini de dikkate alan denetim çalışmalarının yürütülmesi gerekiyor.

İtibar kayıplarının kurumlara verebileceği zararlar dikkate alındığında itibar kazanmak, kazanılan itibarı risklerden korumak ve yönetmek tüm kurumların en önemli önceliği olmak durumunda. Bunu etkili bir şekilde yapamayan kurumlar geri dönüşü mümkün olmayan kayıplarla karşılaşabilirler. Bu nedenle tüm kurumların bu konuya stratejik olarak önem vermeleri, öncelikle kar değil itibar peşinde koşmaları ve şirket bünyesinde itibarı koruyacak mekanizmaları oluşturmaları gerekiyor.

Bakış Açısı
Gürdoğan Yurtsever

Türkiye İç Denetim Enstitüsü

(TİDE) Başkanı

yurtsever@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası