Sermaye Piyasaları Birliği, Sapanca’da sektörün önemli aktörlerinin geniş katılımıyla sermaye piyasasının yeni yol haritası için “Arama Konferansı” düzenledi. önümüzdeki dönemde odaklanılması gereken konular belirlenmeye çalıştı. Oluşan görüşlere göre ortak vizyon ve ortak ana hedefler tespit edildi.
“Yeni Vizyon” yatırımcı odaklı, ekonomik büyümeye katkı sağlayan, bölgesinde lider bir uluslararası finans merkezi olmayı öngörüyor. Sektördeki tüm paydaşların katılımı ile etkin, ağırlığı ve derinliği olan, güvenilir, rekabetçi, şeffaf, teknolojik açıdan güçlü, değer yaratan bir sermaye piyasasının oluşturulması hedefleniyor.
Ortak ana hedefler olarak tasarruf içindeki sermaye piyasaları oranının arttırılması, bireysel ve kurumsal yatırımcı sayısının arttırılması, bireysel emeklilik sisteminin desteklenmesi, büyük şirketlerin halka açılmasının özendirilmesi, finansla okur-yazarlık seviyesinin yükseltilmesi, tanıtım, iletişim ve reklam faaliyetlerinin arttırılması, sektörün algı ve imaj projesi çerçevesinde profesyonel destek alınması ve buna ilişkin PR çalışmaları yapılması, medyanın bilgilendirilmesi, kamu spotları, sermaye piyasalarına yönelik güvenin arttırılması, yatırım şirketlerinin güçlü hale gelmesi, kurumsallaşmanın arttırılması, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, ürün çeşitliliğinin arttırılması, vergi düzenlemelerine ihtiyaç olduğu, kamu ile iletişim eksikliğinin giderilmesi, hesap açılışlarının kolaylaştırılması, uyuşmazlık ve tahkim gibi konuların birlik çatısı altında çözülmesi… Bütün bu çalışmalar için elbette bir bütçe ayrılması da öngörülüyor. Söz konusu hedeflerin gerçekleştirilmesi için tabii ki; kamu ve özel sektör kurumlarının kendilerine düşen görev ve katkıyı sunması gerekiyor.
Ortaya çıkan yeni vizyon ve ana hedefler; bizleri, sermaye piyasalarının geleceğine dair umutlandırıyor. Bu adımlar atıldığı takdirde Türkiye’nin, küresel finans merkezi hedefine ulaşılmasına katkı sağlanacak, tasarruf oranları artacak ve cari açık gerileyecek.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Sn. Vahdettin Ertaş’ın, ekibiyle 2 gün süren toplantıların tümüne katıldığını, yeni yol haritası için önerilen fikirleri, eleştirileri ve görüşleri dinlediğini gördük. Bu organizasyonun ev sahibi Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’ni, yeni Başkanı İlhami Koç’u, yönetim kurulu üyeleri ve emeği geçen herkese arama konferansı ve ortaya çıkan yeni yol haritası için tebrik ediyoruz.
YATIRIM KURULUŞLARI GüçLENECEK
Sermaye piyasasının yatırımcı ile temas ettiği yer yatırım kuruluşlarıdır. Yatırımcı tabanı ancak güçlü yatırım kuruluşları ile genişler ve bu piyasasının büyümesini sağlar. Bu aksiyonu da zaten hali hazırda SPK aldı ve geniş yetkili yatırım kuruluşları için sermaye tabanını 25 Milyon TL ‘ye çekti.
Bu sermayeyi koyan yatırım kuruluşları, öz sermaye karlılıklarını koruyabilmek için mecburen;
1. Daha kurumsal yapıya bürünecekler.
2. İnsan kaynaklarını artırarak, daha uzman personelle iş yapmak durumunda kalacaklar.
3. Gerekli ve istenilen gelir performansını gösterebilmek adına daha fazla ve yeni yatırımcı edinebilmek adına reklam faaliyetleri ve tabana yayılma politikaları gütmek zorunda kalacaklar.
4. Yeni teknoloji yatırımları ile teknolojik alt yapılarını günümüz koşullarına getirecekler.
5. Rekabet koşulları eskiden çok küçük yapıdaki (kurumsal yapıda olmadığı için neredeyse masraf tabanı olmayan kurumlar) yatırım kuruluşlarının çektiği kar edilemez seviyeden mantıklı seviyelere yükselecek. Bu sayede yatırımcılar da komisyon pazarlığı yerine teknolojik altyapı ve enstrüman çeşitliliğinin olduğu kurumlara, kaliteye ve hizmet standartlarına gidecek.
6. Aracı kurumlar bu yeni yatırımları ile birlikte yeni enstrümanları da yatırımcılara arz etmeye, trade edilebilir hale getirmeye başlayacaklar. Finansal enstrüman çeşitliliği artacak ve bir finansal süpermarket gibi çalışmaya başlayacaklar.
Piyasalara Bakış
Alper Nergiz
GCM Menkul Değerler
Genel Müdürü
nergiz@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.