Sektörel bazda istihdamın en fazla olduğu sektörlerin başında perakende geliyor. Tekstil ve hazır giyimle birlikte düşünüldüğünde perakende ve hazır giyim, istihdamda açık ara önde gidiyor. özellikle organize perakende sektörü tamamen kayıtlı istihdam ile öncü konumda.
Perakende sektörünün toplam istihdam içindeki payı yüzde 15-20 aralığında.
Perakende sektörü denildiğinde; giyimden elektroniğe, gıdadan diğer hizmet sektörlerine kadar çok geniş ve entegre bir yapıyı hesaba katmak gerekiyor. Birçok sektörü kapsayan organize perakende sektörü; tüm çalışanlar kayıt altında olduğundan, geriye doğru zincirleme etkiyle tüm imalat sektörlerini kapsama alanına aldığından, ekonomi ve istihdam açısından hayati öneme sahiptir.
Son 15 yıllık periyotta artan biçimde alışveriş merkezlerinin de, devreye girmesiyle perakende sektörü üzerinden yaratılan direkt ve dolaylı istihdam dikkat çekici. Alışveriş merkezleri ve organize perakende yoluyla yaratılan ekosistemde imalatçılar ve üreticilerle birlikte ambalaj, lojistik, güvenlik, bilgi işlem, inşaat, mimari, tasarım ve tesis yönetimi gibi bağlı sektörler de istihdam açısından olumlu gelişmeler yaşanmakta. Diğer bir deyişle ekonomik canlanma ve istihdam açısından organize perakende sektörü lokomotif görevi görüyor.
Yapılan araştırmalara göre perakende sektöründeki her 3 çalışan için tedarik zincirindeki her aşamada 1 kişilik ek istihdam oluşuyor. Açılan her yeni alışveriş merkezi doğru planlama yapılarak büyüklüğüne göre 1000 ile 4000 arasında direkt istihdam yaratırken, dolaylı istihdam da hesaba katıldığında bu rakam katlanıyor.
Avrupa Birliği ve ABD gibi gelişmiş ülkeler; “istihdam”ı yani, çalışan nüfusa iş yaratılabilme kapasitesini tüm politikaların en önemli unsuru olarak görüyor ve merkez bankaları kararları dahil tüm ekonomi politikalarını istihdam arttırıcı tedbirlerle birlikte yönlendiriyor.
Perakende emek yoğun bir sektör olduğundan, iş yaratıcı özelliği göz önüne alınarak çeşitli politikalarla desteklenmeli. özellikle doğru bir AVM planlaması ile Anadolu’da AVM olmayan şehirlerimize yönelinmeli ve o bölgelerde yeni istihdam alanları oluşturulmalı.
Perakende sektöründe en büyük ihtiyacın eğitimli işgücü olduğu göz önüne alınarak, eğitim gibi konular üzerinde önemle durulmalı.
Yeni Ufuklar Süleyman Orakçıoğlu ORKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı
orakcioglu@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.