Küresel piyasalarda Kasım ayı Japonya’dan büyüme verisi sonrası gelen resesyon haberlerinin ön plana çıktığı, ABD ve Avrupa Bölgesi ekonomi veri setlerinin global piyasalarda etkilerinin sert olduğu bir ay olarak geride kaldı. ABD’de istihdam artışı beklentinin altında kalırken değişiklik olması beklenmeyen işsizlik oranı ise düşüşünü sürdürdü. Global ekonomiden pozitif yönde ayrılan ABD’de büyüme rakamları güçlü Dolar imajını desteklemeye devam ediyor. FOMC toplantı tutanaklarında ise, FED yetkililerinin düşük enflasyon kaygıları taşıdığı görüldü. Diğer taraftan bazı Komite üyelerinin, piyasalarda enflasyon beklentilerin düşmesinden endişe duydukları dikkat çekti. Aralık ayında açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam Değişimi ve İşsizlik Oranı Verileri ise FED’in faiz oranı artırımına yönelik beklentilerin şekillenmesini sağlayabilir.
Euro Bölgesi’nde ise 11 ay sonra ilk defa in Almanya’nın ZEW ekonomik hassasiyet verisi yükselişe işaret ederek büyüme beklentilerde düşükte olsa iyimserlik yarattı. Aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario
Draghi’nin, enflasyon ve enflasyon beklentilerini mümkün olan en hızlı şekilde yükseltmek için gerekeni yapacaklarının her fırsatta altını çizdi.Bunun için gerekirse ECB’nin; para politikasını daha fazla genişletebileceğinin ve gerekirse devlet tahvili alımına gidecekleri yönündeki mesajları güçlendirdi. Aralık ayında gerçekleşecek ECB toplantısında Draghi’nin yapacağı konuşma ECB’nin tahvil alımı konusunda uygulayacağı para politikalarının netleşmesi açısından önem taşıyor.
JAPONYA RESESYONA GİRDİ
Ekim ayındaki toplantısında Japonya Merkez Bankası (BOJ) sürpriz bir şekilde para politikasını genişletme kararı aldı. Sonrasında ise 17 Kasım’da yayımlanan büyüme rakamları, ülkenin yılın üçüncü çeyreğinde daralarak resesyona girdiğini gösterdi ki; bu durumda Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 2015 yılının Ekim ayında artırılması planlanan satış vergisi artışını Nisan 2017’ye erteleme ve Aralık ayında erken seçime gitme kararı almak zorunda kaldı. Bu karar ile ülkenin para birimi Dolar karşısında son 7 yılın en düşük seviyelerine geriledi. 14 Aralık’ta yapılacak olan seçimlerde Abe’nin partisi Liberal Demokrat Parti’nin şimdilik, oy kaybetmesi beklenmiyor. Seçimler ülkede, vergi artışının ertelenmesinin referandumu niteliğinde görülüyor.
çİN’DEN SüRPRİZ ADIM
çin Merkez Bankası (PBOC) sürpriz faiz indirimi yaptı. Banka, 2012 yılından bu yana ilk kez faiz indirdiğini duyururken,ülke ekonomisinde büyümenin zayıflaması karşısında beklenmeyen bir hamle geliştirdi.Banka ayrıca mevduat faizlerinin dalgalanma aralığını genişlettiğini açıklarken, yapılan faiz indirimlerinin para politikasında değişiklik olduğu anlamına gelmediğinin ve ihtiyatlı duruşun sürdürüleceğinin altını çizdi.
PETROL FİYATLARI DENGELERİ SARSIYOR
ABD’de artan petrol stokları ve global ekonomik büyümenin hız keserek emtiaya olan talebin azalacağı beklentileri, petrol fiyatlarında Haziran ayında başlayan düşüşleri destekledi. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş Rusya gibi önemli petrol ihracatçısı ülkelerin gelirlerinde önemli kayıplara neden oldu. Diğer taraftan bizim gibi petrol ithalatçısı ülkelerin enerji maliyetlerin azalması açısından ülke ekonomilerine olumlu yansıyor.
ALTIN FİYATLARINDA UMUTLAR REFERANDUMA KALDI
Piyasalar, altın fiyatlarını çok yakından ilgilendiren ve 30 Kasım Pazar günü İsviçre’de yapılacak Altın Rezervleri Referandumu’na odaklandı. İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) şu anda toplam varlıklarının yüzde 8’inde olan altın rezervlerini, yüzde 20’ye çıkarması halk oylamasına sunulacak. Referandumdan “Evet” çıkması halinde ise altında bir miktar yükselişler bekleniyor.
S&P TüRKİYE DEĞERLENDİRMESİ ŞAŞIRTMADI
Yurtiçi piyasalarda merakla beklenen, kredi derecelendirmekuruluşu S&P, Türkiye için, BB+ notunda ve “negatif” olan not görünümünde herhangi bir değişiklik yapmadı. Kuruluş,görünümü “negatif” olarak bırakma nedenini; 2015 yılında da Türkiye’nin dış finansmana bağımlı olmasının yaratacağı aşağı yönlü riskleri gösterdi. S&P’nin değerlendirmeleri arasında, düşen petrol fiyatlarının cari açığın büyümemesini sağlayabileceğine de değinildiği görüldü.
İçeride Kasım ayında faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyen PPK’nın Aralık ayında yapacağı yılın son toplantısında faiz konusunda nasıl bir tempo izleyeceğini görebilmek açısından Kasım ayı enflasyon rakamları ve üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme oranı verileri piyasaların izleyeceği konular arasında yer alıyor.
GELİŞMELER TüRKİYE’DEN YANA
Jeopolitik risklere ve global büyümedeki zayıf seyre rağmen ihracat artış kaydediyor. Büyüme rakamları bir miktar gerilese de sürdürülebilir seviyede. Yabancı sermaye girişi portföy ve doğrudan yatırımlar olarak sürüyor. Güzide şirketlerimize uluslararası yatırımcıların ilgisinin devam ettiğini görüyoruz.Seçimler sonrası azalan belirsizlik, artan öngörülebilirlik, iyileşen risk priminin oluşturduğu pozitif havaya birde cari açığı olumlu yönde etkileyecek düşen petrol fiyatları eklenince rüzgar Türkiye’den yana esiyor.
Borsa Dünyası
Alper Nergiz
GCM Menkul Değerler Genel Müdürü
nergiz@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.