Yılın ikinci çeyreğine başlayan uluslararası mali piyasalar, geride kalan üç aylık dönemde oldukça yoğun bir dönem geçirdi. Hem iç, hem de dış gündem, finansal araçların fiyatlarında yönü belirleyici bir rol üstlenirken, özellikle merkez bankalarının para politikalarına ilişkin gelişmeler ve bu paralelde değişim gösteren piyasa beklentileri öne çıktı.
FED ALGISI DEĞİŞİYOR MU?
Türkiye’yi de yakından ilgilendiren, FED’in faiz artışına ilişkin merak edilen tutumu, yeni yıl ile birlikte küresel sermaye piyasalarının en çok konuştuğu ana başlık olarak görülüyor. Mart ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını incelediğimizde, FED’in sözlü yönlendirmesinden “sabırlı” ifadesini kaldırmasının önemli bir nokta olduğunu söyleyebiliriz. Ancak FOMC üyelerinin, Aralık ayındaki tahminlerine göre faiz artışına ilişkin beklentilerini düşürmeleri, piyasaların algısına yön veren temel dinamik olarak öne çıktı ve ilgili toplantının ardından yapılan açıklamalar ile dolarda sert değer kayıpları, küresel borsalarda alımlar izlendi. Sonuç olarak, FED’in faiz artırım zamanlamasına ilişkin beklentilerde önemli bir değişiklik olmasa da, artırımların oldukça yavaş adımlar ile gerçekleştirileceği düşüncesi ABD’nin para biriminde baskı yaptı. özellikle gelişen ülke piyasalarından geçtiğimiz dönemlerde sermaye çıkışlarının hız kazanmasına neden olan FED kaygılarını azaltabilecek bu gelişme, Türkiye gibi ülkeler için iyi bir haber olarak değerlendirilebilir.
YAKLAŞAN SEçİMLER VE TCMB
FED’e yönelik beklentideki bu değişikliklerin yanında, yurtiçi piyasalarda ise MB’nin faizlere dokunmayarak şimdilik beklemede kalmayı tercih ettiğini gördük. Anladığımız kadarıyla MB, enflasyondaki düşüşü net olarak görmek istiyor. Türkiye değerlendirmelerini açıklayan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch raporunda, düşük petrol fiyatlarının enflasyon ve cari açık taraflarında iyileşme sağladığına değinmesi, kamu maliyesinde bozulma işaretinin olmadığını belirtmesi önemli. İlgili kuruluş Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyedeki notunu korurken, görünümünde de bir değişiklik yapmadı.
DOLAR VE DİĞER üLKELERİN PARA BİRİMLERİ
Mart ayı içerisinde uzunca bir süre konuşulan ve piyasa algısında belirleyici bir faktör olan ABD Doları’nın değerindeki değişimleri bu noktada analiz etmek faydalı olacaktır.
Yandaki tabloda, geride kalan yıl içerisinde FED’in faiz artışına ilişkin beklentiler ile doların birçok para birimi karşısında değer kazandığını görüyoruz. Cari yılın yaklaşık ilk üç ayında doların bu görünümünü koruduğu görülse de, güçlü seyrin yerini nispeten daha düşük kazanımların aldığını belirtebiliriz. Türkiye baktığımızda ise gelişmiş ve gelişmekte olan diğer birçok önemli para birimleri karşısında performansının, hem global piyasalar da yaşanan olumsuzluklar, hem jeopolitik riskler, hem de yerel türbülanslara rağmen iyi olduğu gözüküyor. Kamu borç stokunun düşük olması ve düşen petrol fiyatları gerek cari açık, gerekse enflasyon ile mücadele açısından önümüzdeki 1-2 yıl için Türkiye’ye, diğer gelişmekte olan piyasalara göre göreceli avantaj sağlamaya devam edecek gibi gözüküyor.
NİSAN AYINDA PİYASALARI NE BEKLİYOR?
ABD cephesinden yayımlanacak istihdam, enflasyon ve büyüme göstergelerinin yanında FED tarafından gelecek açıklamalar dikkatle izlenecek. Avrupa merkez bankasının genişlemeci politikası ile birlikte yapısal reformlara ilişkin atacağı adımlar takip edilecek. Yurtiçinde ise, TCMB’nin faiz adımlarındaki yol haritasını belirleyeceğini belirttiği enflasyon oranı başta olmak üzere, sanayi üretimi ve cari açık rakamları yakından takip edilecek. 22 Nisan’daki TCMB toplantısı ve faiz beyanatı ise yine büyük bir önem taşıyor diyebiliriz.
TüRKİYE EKONOMİSİ GüVEN VERİYOR
Türkiye’de ki büyüme potansiyeli, bölgesinde güçlü ve istikrarlı duruşu, bankacılık sektörünün gücü, genç ve dinamik nüfusu, yapısal reformları sürdürmedeki kararlılığı, hedefleri, yabancı yatırımcıların olumlu bakışını sürdürmelerini sağlıyor. Yabancı yatırımcıların ilgisi sürüyor. Türkiye güven veriyor.
Borsa Dünyası
Alper Nergiz
GCM Menkul Değerler
Genel Müdürü
nergiz@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.