Mart ayı ikinci yarısında BIST’te başlayan yükseliş trendi, Nisan ayında FED’den gelen güvercin tondaki açıklamalar ve ABD’de açıklanan başta istihdam olmak üzere ekonomik verilerin beklentilerin altında kalmasıyla güçlenerek devam etti. BIST 100 endeksi döviz sepetindeki %5’in üzerindeki değer kaybı, yükselen tahvil faizleri ve petrol fiyatlarına rağmen Nisan ayında pozitif ayrıştı. BIST’te devam eden 7 Haziran genel seçimler öncesi ralli çabasına karşın TL’nin ABD Doları karşısındaki zayıflama eğilimi ve piyasadaki hazine faizlerindeki yukarı yönlü dikkat çekti. TL’nin ve faizlerin negatif ayrışmasında Nisan ayında cari işlemler açığının ve enflasyon verisinin beklentilerden yüksek gelmesi etkili oldu. Yurt dışında ABD Dolarının diğer paralar karşısında değer kazanmasının yanında TL’deki değer kayıplarının nedenlerinden biri de TCMB’nin faiz artırım silahını kullanamayacağı beklentisi ve genel seçimlere ilişkin belirsizliğin olduğunu düşünüyoruz. Nisan ayında Türkiye’nin kredi notu görümünü değerlendirmesi beklenen Moody’s açıklama yapmayarak kredi notunu ve görünümünü sabit tutmuş oldu.
Nisan ayında açıklanan Mart ayı FED toplantı tutanaklarında üyelerinin Haziran ayında faiz artırımı konusunda ikiye ayrıldığı görüldü. Birçok üye mevcut ekonomik verilerin Haziran ayında faiz artırımı gerektirdiğini söylerken, diğer üyeler enerji fiyatlarındaki düşüş ve dolardaki yükselişin enflasyonu düşüreceğini düşündüğü için yılın sonraki bir döneminde faizlerin artırılması gerektiğini söyledi. FED üyeleri genel olarak enflasyonun orta vadede %2 seviyesine geleceğini düşünürken, faiz artırımına çekirdek enflasyonda ve ücretlerde artış oluşmadan da başlanabileceği düşüncesindeler.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Nisan ayı toplantısında faizleri değiştirmezken, Draghi yaptığı basın toplantısında devlet tahvili alım programının işlerliğinin gözetilmesi için enflasyon cephesine odaklanacağını ifade etti. ECB, Mart ayıyla birlikte başladığı aylık 60 milyar Euro’luk ve 2016 Eylül sonuna kadar devam edecek parasal genişleme operasyonuna devam etti.
YEMEN’E MüDAHELE PETROL FİYATLARINI YüKSELTTİ
Mart ayının en önemli gündemlerinden biri de Yunanistan’ın vadesi gelen borçlarını ödeyip ödeyemeyeceği ve AB ile devam eden görüşmeler oldu. Bir diğer gündem ise Yemen’de yaşanan olaylar sonrası Suudi Arabistan’ın Yemen’e askeri müdahalesi oldu. Yemen’e yapılan müdahale Nisan ayında petrol fiyatlarında yaşanan yükselişte etkili olan faktörlerden biri oldu. Nisan ayına 55 dolar seviyelerinden başlayan Brent tipi petrol hızlı yükseliş göstererek 65 dolar seviyesi üzerine çıktı.
çin’de son gelen büyüme verisinin 2009’dan beri en düşük seviye olan %7 gelmesi sonrası büyümeye yönelik kaygılar ön plana çıkarken, çin MB zorunlu karşılık oranlarını %1 indirerek, %18 seviyesine indirdi. Ayrıca çin hükümeti emlak piyasasının destekleyici önlemler alacağını açıkladı. Japonya ve İngiltere Merkez Bankası ise parasal genişleme programlarını devam ettirdi.
Mart ayı ortasından itibaren pozitif bir seyir izleyen BIST 100 endeksi Nisan ayında dar bantta hareket ederek pozitif eğilimini devam ettirdi. Nisan ayına 81.000 seviyelerinden başlayan endeks 85.000 seviyelerine kadar yükselişini devam ettirdi. BIST 100 endeksi TL’deki hızlı değer kaybına, yükselen faiz ve petrol fiyatlarına rağmen Nisan ayında pozitif ayrışarak güçlü bir görünüm sergiledi. FED’in faiz artırımlarını öteleyebileceği beklentisinin kuvvetlenmesi ve diğer gelişmekte olan ülkelere göre düşük kalan değerlemeler BIST’teki güçlü seyirde etkili oldu.
ALTIN, DOLARA DİRENEMEDİ
Mart ayına 1200’ün üzerinden başlayan altın ayın ortasına doğru 1142’ye kadar düştü. Altın için bu bölge dip seviyesi olduğu için tepki alımları gördük. Nisan ayına 1183 seviyesinde başlayan altın bir süre 1200’ün üzerinde seyretti. Doların değer kazanmasına daha fazla direnemeyen altın tekrar yönünü aşağı çevirdi. Nisan ayı 1180 seviyesinin altında tamamlanırsa arka arkaya 3.ay düşüşle kapanmış olacak. Bu durumda 1130 destek seviyeleri önem kazanacaktır. Aksi yönde ise 1200’ün üzerinde kalındıkça 1240 seviyesi ön plana çıkacaktır.
Euro-Dolar paritesi bir süredir 1.05-1.10 bandı arasında hareket ediyor. FED’in faizleri Haziran ayında artırmayacağı ihtimali kuvvetlendikçe paritede yukarı yönlü baskı görülüyor.
Dolar kurunda ise Nisan ayında arka arkaya tarihi zirveler görüldü. ülkemizde Haziran ayında yapılacak olan seçime kadar kur üzerinde hassasiyet devam edebilir. Dolar-TL’de destek olarak 2.56-2.63 noktaları izlenirken direnç olarak ise 2.80 seviyesi takip edilebilir.
MAYIS AYINDA PİYASALARI NE BEKLİYOR?
FED’in güvercin tondaki açıklamalara devam etmesi, çin’den büyümeyi destekleyecek genişleyici para politikası uygulamalarının devam etmesi ve ABD’den başta istihdam olmak üzere beklentilerden düşük ekonomik verilerin gelmeye devam etmesi durumunda BIST’te Nisan ayının son haftasında da risk alma iştahı sınırlı şekilde devam edebilir. Nisan ayında BIST’te yaşanan güçlü pozitif görünüm sonrasında Mayıs ayında BIST’te dalgalanmanın yüksek olması bekleniyor. Mayıs ayında risk iştahının hem genel seçimlere yaklaşılması hem de küresel olarak Mayıs aylarına özgü “Sat ve Git” beklentisi nedeniyle düşmesi bekleniyor. Mayıs ayında yurtdışında Fed toplantısı sonrası FOMC tutanaklarında yer alacak ifadeler ve merkez bankaları yetkililerinden gelecek açıklamalar takip edilecek. Bir diğer önemli gündem ise Yunanistan’ın temerrüde düşüp düşmeyeceği ve AB ile arasındaki görüşmelerin sonucu olacak. Yurtiçinde ise MB faiz kararı, S&P’nin Türkiye’nin kredi notu görünüm ilişkin değerlendirmesi, genel seçim anketleri ve seçime yönelik beklentiler izlenecek. Döviz kurlarındaki ve faizlerdeki yükselişin devam etmesi durumunda BIST’te yükselişlerin sınırlı kalması ve satış baskının daha ağır basması beklenir. Yine hızlı yükseliş gösteren petrol fiyatlarındaki bu eğilimin devam etmesi BIST için negatif katalizör olacaktır. Mayıs ayında genel seçimlere yönelik beklentiler fiyatlamalarda ana etken olacaktır. Tek parti iktidarının devamına işaret edecek anketlerin piyasaya pozitif, koalisyon olasılığına işaret edecek anketlerin ise negatif etki yapması bekleniyor.
İçeriden Bakış
Osman Göktan
Şeker Yatırım Genel Müdürü
goktan@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.