Tüm sektörlere yönelik markaların, firmaların gelişim için seçecekleri en gerçekçi yollardan biri franchising sistemidir. Gelişme, bu sistemin doğru uygulanıyor olması ve doğru bir iş planı ile tanıtılıyor olması ile mümkündür. Dünyadaki iyi uygulamalar ve deneyimlerim ile birlikte şunu açıkça söylemeliyim ki markanız ve sisteminiz sizin açınızdan ne kadar doğru olursa olsun, ikinci şahıslara yönelik uyarlanıyor, uygulanabiliyor ve kazandırıyor olmalıdır.
Herhangi bir iş planının başlangıç noktası gerçekçi ve açık olmalıdır. Şirketin gelecekteki planlarını belirterek finansman yapısı hakkında bilgi verilmelidir. Planı hazırlayan kişi, planı yatırımcıların özel ihtiyaçlarına göre ayarlamalıdır.
İşte iş planı hazırlarken dikkat edilecek 9 formül:
1. Pazar araştırması yapın
Pazar araştırması yoksa hiç kimse planınızı ciddiye almaz. Hazırladığınız plan pazarın büyüklüğünü, tahmin edilen büyüme hızını ve pazara nasıl girileceği ile ilgili ayrıntıları kapsamalıdır. örneğin, bir restoran için olan bir plan, söz konusu bölgede nüfusu, çevre sel iş merkezlerini hastane, okul veya konut alanı ise buradaki potansiyel gücü, müşteri alışkanlıklarını, tercihleri araştırılmalıdır. Ayrıca rakipler ile ilgili bilgiler de yer almalıdır.
2. Pazarınızdaki rekabeti tanımlayın
Herhangi bir iş çevresini anlamanın temeli rekabeti bilmekte yatar. Bu nedenle ilgili kişilerin nasıl rekabet ettiklerini ve bir fiyat lideri olup olmadığını düşünmelisiniz. Daha sonra da mevcut oyuncularla nasıl etkili bir şekilde rekabet edeceğinizi konusunda ayrıntılara yer vermelisiniz.
3. Ayrıntılara önem verin
Planı kısa ve öz hazırlayın ancak planı okuyan kişinin karar verebilmesi için yeterli bilgiye sahip olmasını sağlayın. Planı hazırlayan kişinin yapılan iş konusunda yeterli bilgisi olması gerekir. Plan profesyonellik duygusunu yansıtmalı, gerçekçi tahminleri sunmalı, içeriği doğru ve tam olmalı ve kesinlikle imla hatası bulunmamalıdır. Planı hazırlayan kişi aynı zamanda planın formatını da düşünmelidir. Eğer iş planı sunumu gerekiyorsa, PowerPoint sunumu da oluşturulmalıdır.
4. Yatırım çekmek için ‘havuç’unuz olsun
Eğer işiniz için yatırımın yapılmasını istiyorsanız, yatırım fırsatını açık ve net bir şekilde tanımlamak oldukça önemlidir. Neden yatırımcının parasını bir bankaya, hisselere veya başka bir işe yatırmak yerine sizin işinize yatırması daha iyi olacaktır? Neden insanlar sizden satın almak için nakitlerini elden çıkarsınlar?
5. Tüm alanları kapsamaya çalışın
Bir iş planın neleri kapsaması gerektiği konusunda bir araştırma yapın. En iyi başlangıç noktaları İş Bağlantısı ve B planlarıdır. Kapsanması gereken bölümler şöyledir; ürün/servis, Pazar, rekabet, yönetim takımı, pazarlama, operasyonlar ve mali konular. Bu alanları göstermek için birtakım basit renkli çizelgelere ihtiyacınız olacaktır.
6. Hesaplarınızı net yapın
Giderler tam olarak yansıtılmalı ve satış tahminleri tamamen gerçekçi olmalıdır. Giderler hem kesin hem de tahmini olurken, işin başarısındaki veya başarısızlığındaki önemli faktör satışların seviyesi olacaktır. Eğer matematiğiniz iyi değilse, nakit akışınızı ve kâr/zarar tablonuzu hazırlarken deneyimli biriden yardım alın. Böylece yatırımcı giderlerinizi karşılamak için ne kadar satış yapmanız gerektiğini ve başarılı olmak için ne kadar finansman sağlamanız gerektiğini anlayacaktır.
7. İş planını özetleyin
Tartışmasız olarak bir planın en önemli kısmı Yönetim özeti’dir. Bu tüm planının bir özetidir ve genellikle planın baş kısmında yer alır. Bu aynı zamanda, zamanı dar olan yatırımcılar için anahtar niteleyici olarak da görev yapar. Eğer bunu beğenirlerse okumaya devam eder, eğer beğenmezlerse devam etmezler. Bu nedenle yatırımcının ilgisinin devam etmesini sağlayacak şekilde yeni ürün/hizmet hakkında aydınlatıcı bilgileri ve bundan elde edilecek ana faydaları içermelidir.
8. Plan için fikir alın
Planınızı tamamladığınızda, planın bağımsız biri tarafından gözden geçirilmesini sağlayın. Planınızı her açıdan yapıcı bir şekilde eleştirebilecek birini seçin. Lokal İş bağlantınız veya yeterliği olan bir danışman bu konuda size yardımcı olacaktır. Bu gözden geçirme esnasında ortaya çıkacak sorular planınızda düzeltmelerin yapılmasına yardımcı olacaktır.
9. çekicilik sağlayan formüller kullanın
Son olarak, bir plan daima canlı bir belge olarak düşünülmelidir çünkü bir planda tarihler, son geçerlilik tarihleri ve sorumluluklar yer alır. Bu nedenle bir plan aralıklı olarak gözden geçirilmeli ve güncelleştirilmelidir. Bir planda daima son geçerli olan bilgiler ve konular yer almalıdır. çekici bir iş planı şirketin amaçlarının elde edilmesi için nelerin gerekli olduğuna tamamen odaklanılmasını sağlayacaktır.
Hedef
Dr. Mustafa Aydın
DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı
aydin@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.