Son Haberler

Yabancı öğrenciler ülke için ciddi ekonomi oluşturuyor

Dünya çapında 160 Milyar dolara ulaşan uluslararası öğrenci hareketliliği UNESCO tahminlerine göre, 2020 yılında 7 milyona ulaşacak. Yükseköğretimdeki uluslararası öğrenci sayısı ile 280 milyar dolarlık bir bütçeye tekabül edecek. Bu önemli ekonomik gelirden Türkiye gibi önemli, yükseköğretim sektöründe donanımlı, bölgesel güce sahip bir ülkenin hak ettiği payı alması kaçınılmazdır.
Dünya genelinde yaklaşık 4,1 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında, başka bir ülkede üniversite eğitimi alıyor. 2013 yılı itibari ile bu sayının 4.5 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Bir öğrencinin yıllık ortalama maliyeti 40 bin dolar civarında olup, dünyadaki 4.1 milyon öğrencinin yarattığı yıllık uluslararası öğrenci bütçesi 145 Milyar dolara ulaşıyor. öğrenciler bu 40 bin doların yaklaşık 15 binlik kısmını dolarını üniversitelere bırakmakta, geri kalan miktar gayrimenkul, turizm, sağlık, gıda sektörlerine bölünüyor.
Dünyada en çok öğrenci gönderen ülkeler; çin (510,842 – %16), Hindistan (184,801 – %6), Güney Kore (115,464 – %4), Almanya (94,408 – %3), Türkiye’dir (65,459 – %2). En çok öğrenci kabul eden ülkeler ise; Amerika Birleşik Devletleri (723,277 – %18), Birleşik Krallık (455,600 – %12), Fransa (283,621 – %8), çin (265,090 – %8), Avustralya’dır (258,827 – %7).
Türkiye’de yükseköğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı 72,000 civarındadır. Türkiye’ye gelen yabancı öğrencilerin çoğu tarihte ortak kültüre sahip olduğumuz ülkelerden geliyor. Mühendislik bölümleri, tıp, dişçilik, uluslararası ilişkiler rağbet gören bölümler. öğrencilerin ise genelde Azerbaycan, Orta Asya ülkeleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan geldiğini görüyoruz.
Türkiye yurtdışına öğrenci gönderen ülkeler arasında 5. sırada bulunuyor. Başta ABD olmak üzere Avrupa ve Avustralya ülkemizden birçok öğrenci alıyor. Ekonomiye büyük faydası olduğu gibi uluslararası öğrenciler üniversitelerimize çok kültürlü ve çok dilli bir ortam getiriyor, eğitim kalitesinin artmasına ciddi katkılar sağlıyor.
DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, Türkiye’nin uluslararası bir yükseköğrenim merkezi olması amacı ile çalışmalar yürütmek ve 2016 yılına kadar ülkemize 100,000 uluslararası öğrenci getirebilmek hedefi ile kuruldu. ülkemiz coğrafi, ekonomik, kültürel ve sosyal olarak sahip olduğu özel konum sebebiyle birçok alanda olduğu gibi uluslararası öğrenci temininde de yoğun çalışmalara başladı.
Son yıllarda hükümetimizin değişen politikaları ve desteği ile yabancı öğrenci sınavı kaldırıldı, kolaylıklar getirildi. üniversitelerimiz birçok uluslararası işbirliğine imza attı, ülkemizi eğitimde bir cazibe merkezi haline getirmek için ciddi adımlar atıyor.
Ama 2000’lerin başından bugüne kadar uluslararası öğrenci sayımızda belirgin bir artış maalesef olmadı. Acilen ülkemizde devlet desteği ve fonu ile oluşturulacak bir eğitim ajansı hayata geçirilmeli ve uluslararası yükseköğretim çalışmalarına destek ve öncülük etmelidir.
Bazı olumlu gelişmeleri de yoğun çalışmalarımız neticesinde görmek bizleri memnun ediyor. örneğin, Dışişleri Bakanlığı büyükelçilik yetkililerimiz, bölge ülkelerdeki ulusal eğitim sistemi, üniversiteye kabul sistemi, öğrenci sayısı, öğrencilerin temayülleri, ülkenin İK ihtiyaçları gibi konularda bilgi topluyor ve üniversitelerimizle paylaşıyor, vize işlemleri için özel bir statü ve kurallar geliştiriliyor ve öğrencilerin kısa sürede vize alabilmeleri sağlanıyor.
Ayrıca İçişleri Bakanlığı ikamet başvurularının hızlı sonuçlanması için resmi işlemlerin tüm İlçe Emniyet Müdürlüklerinde yapılacak şekilde düzenledi ve ikamet izinleri için yetkili olan kuruluşlarda dil bilen, donanımlı personelin istihdam edilmesi konusunda destek veriyor. 2014 yılı itibari ile ikamet başvuruları ilçelerden yapılabiliyor.
Turizm ve Kültür Bakanlığı turizm sektöründe görüldüğü gibi devlet eliyle eğitim sektörünün de reklâm ve tanıtımının yapılması, yurtdışı etkinliklerinde üniversitelerin de katılabileceği pavillionlar hazırlanması ve ICEF, NAFSA gibi fuarlarda Türkiye’nin tanıtımının yapılması konusunda bizlerle ortak çalışmalara başladı. Artık fuarlara DEİK üyeleri olarak bir arada katılıyoruz. Bu da bizim gücümüzü artırıyor. Ekonomi Bakanlığı döviz getirici faaliyet destekleri ile daha fazla yurtdışı tanıtım çalışması yapma fırsatı buluyoruz.
çalışmalarımız sonucunda her gün daha da fazla sayıda üniversitemiz ‘Study in Turkey’ çatısı altında birleşerek yurtdışına güç birliği ile açılıyor. Bu çatıda hep beraber hareket etmek ve ülkemizin yükseköğretim sektörünü dünyaya hep birlikte, tek koldan tanıtmak mecburiyetindeyiz.
Birlikte yaratacağımız sinerji 2015 yılında ülkemizi uluslararası eğitim platformlarında çok daha yukarı seviyelere taşıyacak, ülkemizin hedeflediğimiz ‘cazibe merkezi’ne dönüşmesine hissedilir katkılar sağlayacaktır.

Hedef

Dr. Mustafa Aydın

DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı

aydin@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası