Son Haberler

Veri kimde ise güç onda…

Acaba teknoloji bu kadar gelişmeseydi, iş süreçleri bugün manuel olarak devam ettirilebilir miydi? Bankalarda ve diğer büyük şirketlerde müşteri sayılarının milyonlarla ifade edildiği günümüzde, bu işlerin teknoloji olmadan yürütülmesi imkânsız olurdu. Bankacılığı örnek olarak düşünebiliriz, ama durum tüm sektörler için geçerli. Orta ölçekli bir perakende şirketinin bile bugün manuel olarak bu süreçleri yürütmesi imkânsızdır.

Bugün dünyada veri kimde ise güç ondadır. Daha büyük veriye sahip olan şirketlerin değeri yüksektir. Veri analistliği mesleği, en geçerli ve en çok kazanan mesleklerden birisi haline geldi. Veri analistleri; verileri toplar, gruplandırır, bütünsel ve bazen de en ince detaylarına kadar analiz eder, elde ettiği verileri çeyitmi metodalar kullanarak çözülmesine katkıda bulunurlar. Gençlere önerilebilir bir meslek olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

Banka müfettişliği yaptığım yıllarda bir şubede teftişe başlamadan önce, yöneticilere haber vermeksizin gider kasayı, mevduat kartonlarını, çekleri, senetleri vs. hepsini tek tek sayar, kayıtlarla mutabakatını sağlardık. Bu süreç küçük şubelerde iki-üç günde biter, büyük şubelerde bir haftayı geçerdi. Ancak mevduat şubesi niteliğinde olan ve binlerce müşterisi olan bir şubede 20-25 gün sadece mevduat kartonu mutabakatı yaptığımızı hatırlıyorum. Kalamoza, mizan, muavin kayıtları vs. her şey manuel takip ediliyor, inanılmaz zaman alıyordu.

Düşünüyorum da acaba teknoloji bu kadar gelişmeseydi söz konusu iş süreçleri bugün manuel olarak devam ettirilebilir miydi? Bankalarda ve diğer büyük şirketlerde müşteri sayılarının milyonlarla ifade edildiği günümüzde, sanıyorum ki bu işlerin teknoloji olmadan yürütülmesi imkânsız olurdu.

Bankacılığı örnek olarak düşünebiliriz, ama durum tüm sektörler için geçerli. Orta ölçekli bir perakende şirketinin bile bugün manuel olarak bu süreçleri yürütmesi imkânsızdır. Hele kamu kurumlarının ve milyonlarca müşterisi olan dev şirketlerin kayıtlarını düşünürsek gerçekten işleri çok zor olurdu.

İNSANOĞLU, İHTİYAÇ HASIL OLDUKÇA İNOVATİF ÇALIŞMALAR YAPARAK BUNU ÇÖZÜYOR

Bugün dünya nüfusu 8 milyarı buldu. Demek ki insanoğlu ihtiyaç hasıl oldukça, inovatif çalışmalar yaparak bunu bir şekilde çözüyor. İnovasyonun sürükleyici gücü ise, ağırlıklı olarak teknolojiden geçiyor. Bugün teknolojinin ulaştığı bu seviye olmasa ne uçaklar kalkabilir, ne gemiler ne de diğer araçlar hareket edebilirdi… İnsanlar yığınlar halinde her yerde kuyruklar oluşturur, bir ülkeden bir ülkeye gitmek, bir mağazada alışveriş yapmak bile imkânsız hale gelirdi.

Liberal-kapitalist sistemin gelişmesi ile birlikte, tüketimin artırılmasına dönük ürün çeşitliliği artıyor, ülkeler arasındaki para-emtia-insan geçişkenliği artıyor, bu da teknolojinin yoğun kullanımını gerektiriyor.

Şimdilerde teknoloji sayesinde büyük sayılara ulaşan ürün ve hizmetlerin verileri adım adım ölçülüyor, bu ölçüm sonuçlarından inanılmaz sonuçlar elde ediliyor. Verilerden toplumun tüketim eğilimleri, alışkanlıkları, beğenileri, ihtiyaçları vs. çıkarılıyor, buna binaen gelişim alanları belirleniyor, yatırım kararları alınıyor, pazarlama stratejileri geliştiriliyor.

DÜNYADA VERİ KİMDE İSE, GÜÇ ONDADIR

Bugün dünyada veri kimde ise güç ondadır. Daha büyük veriye sahip olan şirketlerin değeri yüksektir. Her ne kadar bilançolarda gözükmese de iş sonuçlarına yansıyor. Bunun sonucunda veri analistliği mesleği, en geçerli ve en çok kazanan mesleklerden birisi haline geldi.

Veri analistleri; verileri toplar, gruplandırır, bütünsel ve bazen de en ince detaylarına kadar analiz eder, elde ettiği verileri işletmenin amaçları doğrultusunda, çeşitli metodalar kullanarak çözülmesine katkıda bulunurlar.

İŞ ANALİSTİ SÜREÇLERE, VERİ ANALİSTİ İSE VERİLERE ODAKLANIR

Veri analistliği ile iş analistliği genellikle birbirleriyle karıştırılır. İş analisti süreçleri inceler ve bunları iyileştirmek için fırsatlar arar, gereksinimleri yönetir, değişiklikleri uygular. Veri analisti ise bilgi toplar, işler ve analiz eder, kalıpları bulur, hipotezleri formüle/test eder ve raporlar. Özetle; iş analisti süreçlere, veri analisti ise verilere odaklanır. (1)

Veri analistliği her sektörde kullanılabilir. Kamu kuruluşları, bankalar, sigorta şirketleri, telekomünikasyon şirketleri, sağlık sektörü, perakende şirketleri vs. büyük veriye sahip tüm şirketlerde gelirlerin artırılması, giderlerin azaltılması ve optimizasyon çalışmalarında rahatlıkla yararlanılabilir.

GENÇLERE VERİ ANALİSTLİĞİ MESLEĞİNİ ÖNERİYORUZ

Verilerin dili vardır. Bu dili anlayan, yorumlayan ve etkili kullananlar bundan önemli ölçüde yararlanıyor, kendi amaçları doğrultusunda kullanıyorlar. Sadece şirketler değil, siyasi partiler, STK’lar, hatta devletler bile bu konuya önemli yatırımlar yapıyor, kendi lehlerine önemli sonuçlar elde ediyorlar.

Ülkemizde de veri analistliği mesleği yeni yeni fark edilmeye başlandı. Konu ile ilgili üniversitelerde kürsüler kurulmaya, yüksek lisans ve sertifika programları düzenlenmeye başlandı. Gençlere önerilebilir bir meslek olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

 *GoIT Global

Şaban Çağıran

Yönetici/Danışman

cagiran@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası