Türkiye, 2000’li yıllardan itibaren ihracatta ciddi bir hamle başlatarak 150 milyar dolarlık seviyeye ulaştı. Ancak AB ülkelerinin içine girdiği kriz, Ortadoğu ülkelerinin iç savaşla yangın bölgesine dönmesi ve son olarak Rusya ile yaşanan gerginlik nedeniyle son ikiüç yıldır dış ticarette patinaj yaşanıyor. Türkiye, son iki-üç yıldır 135-155 milyar dolar seviyesindeki ihracat bandı içinde gidip geliyor. Bu kısır döngüden çıkmayı hedefleyen Hükümet, yeni arayışlara, yeni pazarlara ulaşmak için çözüm arıyor. İhracatçıların çatı örgütü Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), yeni bir hikaye oluşturmak için harekete geçti. İş dünyası, yeni pazarlara ulaşmak için araştırmaya koyuldu. Peki Türkiye, dünya ticaretinin neresinde? Türkiye, çıkmazdan kurtulmak için ne yapmalı? Ne üretilmeli, nasıl üretilmeli, hangi pazarlara açılmalı? İşte tüm yönleriyle dış ticaret tablosu…
TÜRKİYE’NİN DIŞ TİCARET PROFİLİ
Son yıllarda Türkiye ekonomisinin eğilimleri ele alındığında öne çıkan konu başlıklarından biri sürekli olarak cari işlemler açığı geliyor. Söz konusu dengesizliğin arka planında karşımıza çıkan en önemli ekonomik olgu ise dış ticaret açığıdır. Nitekim sadece son yıllara ait olan değil, yapısal bir sorun olarak değerlendirilen bir açıktan bahsetmek mümkün. Daha farklı bir ifadeyle, Türkiye ekonomisi dünyaya gerçekleştirdiği ihracat ile dünyadan yaptığı ithalatı karşılayamıyor.
Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Mart sayısına bakabilirsiniz…
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.